Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μετανάστη πιάνεις, χρυσάφι γίνεται

ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ | Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Όταν πρόκειται για λαθρομετανάστες βέβαια. Γιατί όταν πρόκειται για απειλή από εξωευρωπαϊκούς παράγοντες (π.χ. Τουρκία) η Ελλάδα δεν είναι το σύνορο της Ευρώπης. Τότε γίνεται μια χώρα που πρέπει να αγοράζει γερμανικά και γαλλικά όπλα για να προστατεύσει τον εαυτό της. Ακόμη και αν αυτά είναι υποβρύχια που γέρνουν.
Στη χώρα ζουν εκατομμύρια μετανάστες. Οι πρώτοι μάλιστα είχαν έρθει όταν ο Αντώνης Σαμαράς, που σήμερα ανακαλύπτει τους «εθνικούς» φόβους της λαθρομετανάστευσης, είχε ανοίξει τα σύνορα για να μπουν μετανάστες χωρίς έλεγχο, καταγραφή και νομιμοποίηση. Αυτή η μεταναστευτική πολιτική ταλαιπώρησε δεκαετίες την Ελλάδα. Και γέμισε τις τσέπες όσων πουλούσαν βίζες και χαρτιά ελληνοποίησης.
Η Ελλάδα λοιπόν γίνεται ο πρώτος κυματοθραύστης της λαθρομετανάστευσης. Οποιοδήποτε αστυνομικό μέτρο δεν μπορεί να την εμποδίσει. Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν άνθρωπο που πεινάει και αναζητά φαί. Όπως δεν μπόρεσε να εμποδίσει του κουρελήδες Έλληνες που πριν από δεκαετίες αναζήτησαν την τύχη τους στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη (μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σημείο της υφηλίου που να επισκέφτηκα και να μην συνάντησα Έλληνα). Όσοι θεωρούν πως η δικιά μας μετανάστευση ήταν διαφορετική και αγιοποιημένη, πως δεν βρώμαγε το χνώτο μας από την πείνα και πως το κάτουρό μας ήταν αγίασμα, ας ρίξουν μια ματιά στα ψηφιοποιημένα αρχεία του νησιού Έλις. Ταλαιπωρία, βρώμα, κακοποίηση και όνειρα. Άλλος προσπαθούσε να τα βρει πλένοντας πιάτα, κάνοντας μια τίμια δουλειά και άλλος κλέβοντας. Έτσι είναι η ζωή. Και κινείται από τις ανάγκες της.
Η χώρα μας, οι κυβερνήσεις της, έχουν συμφωνήσει πως όταν οι λαθρομετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να μεταφερθούν πουθενά αλλού. Σε καμιά χώρα της Ε.Ε ακόμη και αν το θέλουν. Δεν μπορούν ούτε να πάνε πίσω γιατί εκκρεμούν αιτήσεις πολιτικού ασύλου και ένα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς. Μένουν εδώ εγκλωβισμένοι. Και η τρομερή Ευρώπη, η οποία βγάζει ψηφίσματα ακόμη και για τα δικαιώματα της σομόν μουχρίτσας, βολεύεται μια χαρά με μια χώρα αποθήκη ανθρώπων που την ξελασπώνει.
Μέχρι εδώ είναι το πολιτικό θέμα. Γιατί υπάρχει και η μπίζνα. Οι λαθρομετανάστες έγιναν μια μεγάλη επιχείρηση. Στις δημόσιες υπηρεσίες, με επιχείρημα την γραφειοκρατία και τα απλά που κανένας δεν ρύθμιζε, στήθηκε ένας μηχανισμός που έβγαζε χρήμα για να «επισπεύσει» ή να «τακτοποιήσει» διαδικασίες. Πολύ χρήμα και για δεκαετίες. Και τελικώς ήρθε το χοντρό κόλπο.
Τον Νοέμβριο του 2011 στο «Κουτί της Πανδώρας» δείξαμε τον δρόμο που έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος για τους λαθρομετανάστες. Τον καταγράψαμε στην κάμερα. Φτάνουν στον Έβρο και με πούλμαν που μισθώνονται γι αυτό το σκοπό, οδηγούνται στο κέντρο της Αθήνας. Όχι αλλού, μόνο εκεί και συστηματικά. Ζουν σε σπίτια σε άθλιες συνθήκες στα οποία τους προωθούν κυκλώματα. Έτσι και όχι αλλιώς, δημιουργήθηκε ο Άγιος Παντελεήμονας.
Στον υποβαθμισμένο Άγιο Παντελεήμονα ξεκίνησαν και οι πρώτες διαμαρτυρίες. Κάποιοι κύριοι και κυρίες, έβγαιναν στην τηλεόραση διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα και την εξαθλίωση. Αλήθεια ήταν όλα αυτά. Άλλωστε συμμορίες Αλβανών (ναι αυτών των πρώην μεταναστών) και Χρυσαυγιτών κυνηγούσαν τους έγχρωμους μετανάστες. Η περιοχή έγινε αβίωτη. Οι τιμές στην αγορά γης έπεσαν κατακόρυφα. Όπως αποκαλύψαμε σε εκείνη την εκπομπή, οι πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών δελτίων που παρουσίαζαν τον Άγιο Παντελεήμονα ως επικίνδυνη περιοχή δεν ήταν ούτε αγανακτισμένοι ούτε ιδεολόγοι της «εθνικής καθαρότητας». Ήταν μεσίτες που έριχναν με τον τρόπο αυτό τις τιμές και αγόραζαν φτηνά.
Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο. Μάλλον συνηθισμένο. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να υποβαθμιστούν περιοχές οι οποίες στη συνέχεια αναβαθμίζονται αφού αυτοί εκδιωχθούν.
Στην Αθήνα λοιπόν αυτές τις μέρες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκίνησε τις επιχειρήσεις σκούπα. Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε φρουρούμενες περιοχές σε όλη την χώρα. Το εκλογικό σώμα θα ικανοποιηθεί και η «ασφάλεια» θα ιεραρχηθεί ως πρώτη στην ατζέντα για να εξασφαλίσει όχι την ασφάλεια αλλά τον φόβο. Όποιος φοβάται υποχωρεί και αποδέχεται. Έτσι οι «πολίτες» θα μαντρωθούν στο στρατόπεδο της πολιτικής που την ορίζει ο φόβος, την ώρα που οι μετανάστες μαντρώνονται στα «στρατόπεδα».
Η ερώτηση είναι, με ποια προοπτική φυλακίζονται όλοι αυτοί; Για να γίνει τι στο μέλλον; Να προωθηθούν στην Ευρώπη ή να οδηγηθούν πίσω; Δεν το απαντάνε αυτό το καθοριστικό ερώτημα. Μιλούν αόριστα για την ασφάλεια που πρέπει να εξασφαλιστεί και τον πολιτισμό που πρέπει να λάμψει.
Και θα λάμψει απ ό,τι φαίνεται αφού ο κύριος Παπαδήμος ανακοίνωσε πως θα αναβαθμιστεί πλέον το κέντρο της Αθήνας. Όσοι αγόραζαν τόσα χρόνια φτηνά με επιχειρηματικό εργαλείο τους μετανάστες, θα βάψουν, θα φωτίσουν και θα πουλήσουν. Ανάπτυξη λέμε.
Φαντάζομαι πως όταν στο μέλλον τα στρατόπεδα με τους λαθρομετανάστες γίνουν εστίες εξέγερσης από αυτούς που είναι φυλακισμένοι και τα παιδιά τους, που θα γεννιούνταν σκλάβοι, ο Χρυσοχοϊδης (αν υπάρχει ακόμη αυτή η πολιτική κατηγορία) θα δηλώσει απλώς τα ανάποδα. Δηλαδή πως αυτή τη φορά διάβαζε. Όπως ο Χριστόδουλος.

Σαν τις πόντιες πόρνες

Σαν τις πόντιες πόρνες

Βγήκαν οι εκθέσεις του Λογιστηρίου του Κράτους, ανοίξανε και οι αποθήκες με τα φάρμακα και τα αναλώσιμα που τα είχαν προμηθευτεί για να πάρουν μόνο τις μίζες τους, πιάσανε και τα στελέχη του υπουργείου που τα τσέπωναν. Η διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο.
Ξαφνικά άνοιξε το καπάκι του βόθρου και βγήκε η μπόχα.
Βγήκαν όμως και οι κατσαρίδες. Στελέχη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, «αδιάφθοροι» νεοφιλελεύθεροι κάνουν δηλώσεις πως αποδεικνύεται η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και η ευθύνη του για όσα περνάμε. Έτσι ακριβώς είναι. Αλλά να ρωτήσω και εγώ αφελώς:
Ποιός τον έφτιαξε αυτόν τον μηχανισμό; Ποιός τον διοικούσε; Ποιός ήταν υπεύθυνος να τον ελέγχει; Μέχρι να απαντήσουν θα θεωρώ απλώς πως είναι σαν τις πόντιες πόρνες στο ανέκδοτο που αυτοκτόνησαν όταν έμαθαν ότι οι άλλες πληρώνονται. Ένα τσούρμο με πόρνες δίπλα στο μπορντέλο του Δημοσίου. Ιδιοκτησίας τους, βεβαίως.
Εκδοροσφαγεύς

Νίκος Χατζηνικολάου: Έκανα τέσσερα χειρουργεία για καρκίνο και ανεύρυσμα!

 Νίκος Χατζηνικολάου: Έκανα τέσσερα χειρουργεία για καρκίνο και ανεύρυσμα!
Μάθημα ζωής δίνει μέσα από συνέντευξή του ο Νίκος Χατζηνικολάου, αποκαλύπτοντας πως χειρουργήθηκε τέσσερις φορές για καρκίνο στον θυρεοειδή και ανεύρυσμα στον εγκέφαλο! Παράλληλα, ο άνκορμαν δεν έκρυψε ότι το βράδυ τον εκλογών θα είναι σε τηλεοπτικό σταθμό, αλλά και ότι η σύζυγός του περιμένει πιθανότατα κοριτσάκι.
«Το πρώτο και το δεύτερο χειρουργείο ήταν πολύ σοβαρά. Το πρώτο ήταν ένα καρκινάκι στον θυρεοειδή που το πετάξαμε, έφ
υγε και το δεύτερο, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν ένα μεγάλο ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Ήταν ένα χειρουργείο επτά ωρών, πολύ δύσκολο, που κάθισε την ημέρα που έβγαινε η εφημερίδα», εξομολογήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου, που θα προβληθεί αύριο, Παρασκευή.
Παρά τις δυσκολίες, ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν το έβαλε κάτω: «την Δευτέρα το βράδυ ήμουν στο δελτίο ειδήσεων και έλεγα “κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας” χαμογελώντας σαν να μην συνέβαινε τίποτα, κουρεμένος και από τις δύο μεριές του κεφαλιού και με κολλημένα ψεύτικα μαλλιά για να μην φαίνεται, με την Κρίστυ να κλαίει στο σπίτι γιατί θεωρούσε πως είμαι τρελός που πήγα να κάνω δελτίο».
«Δεν ήθελα να μαθευτεί γιατί δεν είμαι μελό τύπος. Δεν γουστάρω τις μελούρες και δεν γουστάρω να παρατείνονται καταστάσεις που νιώθω ότι δεν τις ελέγχω», κατέληξε.
«Κατά 60% περιμένουμε κοριτσάκι»
Όντας πατέρας τριών αγοριών, ο καταξιωμένος άνκορμαν περιμένει πιθανότατα την πρώτη του κόρη!
«Ενώ ο γιατρός της Κρίστυς της είχε πει ότι η πιθανότητα να κάνουμε κορίτσι είναι μονοψήφια, στην εξέταση που κάναμε μας είπαν ότι η πιθανότητα είναι 60%», είπε περιχαρής και κατέληξε: «με το που το έμαθα, της είπα να μαζέψει τα πράγματά της από το υπνοδωμάτιο γιατί έρχεται η άλλη».
Τέλος, ο Νίκος Χατζηνικολάου αποκάλυψε πως θα κάνει διάφορα «χτυπήματα» και το βράδυ των εκλογών θα είναι σε τηλεοπτικό σταθμό!
«Δεν μου λείπει η τηλεόραση. Ίσως ο Θεός με λυπήθηκε και με άφησε έξω από τα δελτία ειδήσεων αυτή την περίοδο γιατί αυτή την περίοδο, περίοδο βαθιάς κρίσης, η τηλεόραση δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συμπολιτών μας», ανάφερε.
madata.gr

Έρχεται μνημόνιο και στην Ισπανία


Κατεπείγον μήνυμα στη Μαδρίτη απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει μέτρα λιτότητας ύψους 27 δισ. ευρώ.

«Είναι προτιμότερο τα νέα μέτρα να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να μην περιμένει η ισπανική κυβέρνηση τη συνηθισμένη νομοθετική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει ως τον Ιούνιο» δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα λιτότητας της Ισπανίας, που ήδη παρουσίασε η κυβέρνηση Ραχόι, χαρακτηρίζονται ως τα σκληρότερα από την πτώση της ισπανικής Χούντας του Φράνκο το 1975. Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά μέσο όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων.

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, καλωσόρισε και αυτός τη δέσμευση της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να τηρήσει τους στόχους που επιβάλλουν οι συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ, για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2013.

Ο Ρεν, είπε μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς τις σπατάλες και τις περικοπές, που θεωρούνται ως η κυριότερη αιτία των υπερβάσεων στον προϋπολογισμό πέρυσι, που ώθησαν το έλλειμμα στο 8,51%.

«Η Επιτροπή θα έχει μια πλήρη εκτίμηση για τον ισπανικό προϋπολογισμό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο Ρεν.

Καζάνι που βράζει και η Ισπανία
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση Ραχόι βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μία θυελλώδη εικοσιτετράωρη γενική απεργία, την όγδοη στην ιστορία της χώρας, όπου έγιναν σοβαρά επεισόδια.

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Puerta del Sol, με κορυφαίο πρόβλημα τον εφιάλτη της ανεργίας και την κυβέρνηση να προβλέπει εκτίναξη του ποσοστού στο 24% από το 23% που βρίσκεται σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση, σχεδιάζει κι άλλα αντιεργατικά μέτρα, τα οποία όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την απασχόληση, αλλά αντίθετα, θα απελευθερώσουν τις απολύσεις και θα συμπιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος 

Στο "Χωνί της Κυριακής"




Προσοχή, προσοχή, σας ομιλεί Το ΧΩΝΙ. Αυτή την Κυριακή:
· ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 1: Το βρόμικο άρθρο που πέρασαν νύχτα από τη βουλή για να πουλήσουν τα «φιλέτα» του τόπου μας, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν!
· ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 2: Χρωστάς στεγαστικό στο...
Παρακαταθηκών και Δανείων; Μέγα λάθος! Πούλησαν το δάνειό σου σε ξένα χέρια…
· ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 3: Η ύπουλη ρύθμιση που βάζει πρόστιμο σε όποιον Ελληνα τολμήσει να προσφύγει κατά των τραπεζών!
· ΕΡΕΥΝΑ «ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ»: Ανοίγουμε το φάκελο που ο υπουργός Χρυσοχοΐδης δεν τολμά να αγγίξει.
Ακόμα, Το ΧΩΝΙ κρατάνε:
· Ο Τζίμης Πανούσης στο «MOUNIAL-ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΒΡΩΜΟΛΟΓΑ:«Οι μούτσοι που ψηφίζαμε ‘γίναν καπεταναίοι»!
· Ο Χρόνης Μίσσιος:«Μη λέμε μαλακίες τώρα, βία δεν είναι το γιαούρτι, τη βία την παράγει ολόκληρο το σύστημα»!
· Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος στο «CHREOPOLITAN» (και σε 666 λέξεις ακριβώς):«Ναζί κανείς ή να μη ζει;»
· Ο Δημήτρης Καζάκης κάνει φύλλο και φτερό τη μελέτη του ΔΝΤ που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ εντός του 2012.
και όπως κάθε Κυριακή:
· 12ΣΕΛΙΔΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ:9 στους 10 Ελληνες: «Το PSI έγινε μόνο για τους τραπεζίτες»!
Το ΧΩΝΙ βγαίνει στις γειτονιές και κρεμιέται στα περίπτερα όλης της χώρας και αυτή την Κυριακή με τιμή πώλησης 1,5 ευρώ.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εκπομπή: Όταν το γιαούρτι γίνεται πολιτική

 


Μια διαλεκτική άποψη για την πολιτική, λέει πως τα πάντα είναι πολιτική. Ακόμη και η μη πολιτική άποψη είναι πολιτική, καθώς παραχωρεί τη μοίρα σου στην πολιτική απόφαση των άλλων.
Είναι αυτό το «τα πάντα» κυριολεκτικό;
Μπορεί να είναι το γιαούρτι πολιτική;
Μερικές από τις σελίδες της πολιτικής ιστορίας των τελευταίων μηνών, μυρίζουν μαγιά γιαουρτιού. Ακόμη και τα θύματα του γιαουρτώματος κατανοούν γιατί συμβαίνει αυτό σε μια Ελλάδα που το πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα της χώρας.
Αυτή η κατανόηση μπορεί να γίνει δικαιολογία;
Πολλοί ισχυρίζονται πως από τη στιγμή που αυτός που τιμωρείται για όλα είναι ο πολίτης, ενώ ο θύτης πολιτικός είναι προστατευμένος και ατιμώρητος, το γιαούρτωμα είναι η μικρότερη ζημιά.
Μέχρι πού φτάνει το δικαίωμα και ποιός ορίζει τον ένοχο ή τον αθώο;
Απειλεί το γιαούρτι τη Δημοκρατία ή απλώς δροσίζει τη μνήμη;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την κουλτούρα της διαμαρτυρίας που δείχνει, σύμφωνα με κάποιους, να ισορροπεί ανάμεσα στην οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας και τη σηματοδότηση ενός ακόμη αδιεξόδου.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Αυτή είναι κόντρα!


Πως να νιώθει ο οδηγός ενός Nissan όταν απο πίσω του έχει μια Mercedes-Benz SLS AMG, μια Lamborghini Gallardo LP560-4 και τέλος μια Ferrari 458 Italia;;; Δείτε το φοβερό βίντεο που γυρίστηκε στο Ντουμπάι..

2


Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/03/blog-post_2337.html#ixzz1qRbQzX00

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

http://youtu.be/dNU1LrZ2BHI


http://youtu.be/6JX_R4eaZ_4
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, πολιτικός, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΓΕΡΟΣ ΜΩΡΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΚΟΥΦΑΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ ΞΑΝΘΟΣ ΜΑΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΚΟΡΑΗΣ.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Έλληνες ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι…»!


Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο πιο αγαπητός αντάρτης. Το 1785 έγινε αρματολός και δύο χρόνια αργότερα έγινε «κλέφτης» στην Πελοπόννησο και πολεμούσε τους Τούρκους. Την 1η Δεκεμβρίου 1818, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και από τον Ιανουάριο του 1821, ξεκινάει τις προετοιμασίες για το....





Μεγάλο Αγώνα του υπόδουλου ελληνισμού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου που είχε «καταντήσει» άντρο της διοικητικής και στρατιωτικής δύναμης των τούρκων ήταν το πρωταρχικό του μέλημα. Τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, η Τριπολιτσά είναι και πάλι ελεύθερη, χάρη στις μάχες των ελλήνων παλικαριών που στάθηκαν σαν δέντρα αγέρωχα μπροστά στον τούρκο εισβολέα.

Μετά από ένα μήνα, στις 23 Ιουλίου 1822, ο Κολοκοτρώνης χτυπάει το Δράμαλη στα Δερβενάκια, πετυχαίνοντας την πιο σημαντική νίκη της επανάστασης, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε μία εξέχουσα στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία.

«Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους»

Ο Κολοκοτρώνης είχε συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες έπρεπε να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις. «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους» έλεγε και ξαναέλεγε κρατώντας έτσι υψηλό το σθένος και το φρόνημα των Ελλήνων.

Για αυτό και πάντα τους αποκαλούσε Έλληνες, θέλοντας να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν την ιστορία που κουβαλάνε, την κληρονομική τους μεγαλοσύνη και την υψηλή τους αποστολή για τη σωτηρία ολόκληρου του ελληνικού έθνους και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πού να το φανταζόταν, ότι σχεδόν δύο αιώνες μετά, η φράση του θα ακουγόταν τόσο -δραματικά- προφητική και επίκαιρη!

Ευτυχώς η «προφητεία» του παππού του, δεν επιβεβαιώθηκε!

Όταν απέτυχε η επανάσταση του 1770, τα λεγόμενα Ορλωφικά, οι τούρκοι ανελέητα έσφαζαν τον άμαχο πληθυσμό. Ανάμεσα σε όσους έφευγαν για να γλιτώσουν από το αβυσσαλέο μίσος του κατακτητή που ξερίζωνε κεφάλια στο διάβα του και κάρφωνε μαχαίρια στις καρδιές, ήταν και η μάνα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Αν και ετοιμόγεννη, μαζί με το υπόλοιπο πλήθος πήρε το δρόμο προς τη Μεσσηνία και από εκεί προς το Ραμαβούνι, για να γλυτώσει και εκείνη αλλά και το παιδί που κουβαλούσε στα σπλάχνα της.

Στις 3 Απριλίου 1770, Δευτέρα του Πάσχα, την έπιασαν οι πόνοι. Ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, που θα γινόταν ο πιο διάσημος Έλληνας, ο πολέμαρχος Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Κάτω από ένα δέντρο φτελιάς είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο Γέρος του Μοριά και μύρισε τον αέρα, ένα αέρα βρώμικο από τα χημικά. Τότε λες και έκανε μια «μυστική συμφωνία» με το Θεό να «καθαρίσει» τον ελληνικό αέρα.

Ο παππούς του, Γιάννης Κολοκοτρώνης, όταν έπαιρνε τα συχαρίκια για τον ερχομό του αρσενικού εγγονού, κουνούσε θλιβερά το κεφάλι του μονολογώντας: «Εάν τύχει και γλυτώσουμε τώρα από το τουρκικό μαχαίρι, αυτό το παιδί θα μεγαλώσει, θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, αλλά ποτέ ούτε εκείνος ούτε εκείνα δεν θα δουν τη λευτεριά μας».

Το παιδί που γεννήθηκε την ώρα της φυγής και της μεγάλης σφαγής, έγινε στρατάρχης του ’21 και πολέμησε για το ύψιστο αγαθό που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα: Την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ειρωνεία της τύχης ή το οξύμωρο του πράγματος; Δεν ξέρουμε. Αλλά ένα είναι σίγουρο: ευτυχώς για όλους τους Έλληνες, πόσο λάθος είχε ο παππούς του!!

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έφυγε από τη ζωή στις 4 Φεβρουαρίου 1843.


Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/03/blog-post_8840.html#ixzz1q6rRph3Z