Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η Ρωσία θα χτυπήσει πρώτη την Τουρκία.

Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης,
Πολιτικός Επιστήμων
Ενώ στην Ελλάδα ασχολούνται αποκλειστικά με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, στον κόσμο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ξεσπάσματος διεθνούς ένοπλης αντιπαράθεσης. Η...


απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να δώσει το «πράσινο φως» για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο,αποδεικνύει περίτρανα τον ρόλο «πυροκροτητή» που έχει αναλάβει οικειοθελώς η Τουρκία,πιστεύοντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και
όχι μόνο.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν στηρίζει στα «τυφλά» την πρόθεση της Τουρκίας, να είναι αυτή που θα ξεκινήσει στην ουσία την επίθεση κατά των Ρώσων (αφού αυτοί αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο για τα δυτικά συμφέροντα). Στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι υπολογίζουν την «Αρκούδα» και δεν επιθυμούν βιαστικές κινήσεις. Βέβαια ο χρόνος πιέζει: Από την μία την Τουρκία, η οποία απομονώνεται γεωπολιτικά όλο και περισσότερο με το Κουρδικό αυτή την στιγμή να φαντάζει κόλαφος για το επιτελείο του Ερντογάν. Από την άλλη η νίκη του φιλορωσικού κόμματος στις γεωργιανές εκλογές, θα σημάνει λογικά την είσοδο της Γεωργίας από την δυτική στην ρωσική σφαίρα επιρροής. Άρα το «μαξιλάρι» της Γεωργίας χάνεται για Τουρκία και ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι θα αγγίζουν πλέον τα σύνορα της γείτονας με αποστολή Ρώσων στρατιωτών στην Γεωργία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με όλους τους τόνους Δύση και Τουρκία να μην επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Εάν δεν βρεθεί τελικά «φόρμουλα» συνεννόησης σε διπλωματικά πλαίσια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Ρώσοι θα χτυπήσουν πρώτοι. Η γεωγραφική θέση της αχανούς χώρας της Ρωσίας της δίνει εξαιρετικό πλεονέκτημα έναντι των Αμερικανών. Καλύπτει όλη την Ασία και την μισή Ευρώπη. Έτσι οι Ρώσοι έχουν πρόσβαση σ’ όλες τις περιοχές, χωρίς να έχουν ανάγκη κανέναν. Αντίθετα οι Η.Π.Α. χρειάζονται τις χώρες του ΝΑΤΟ για να δηλώσουν ασφαλή παρουσία σε Ευρώπη και Ασία.
Σε περίπτωση που Συρία και Ιράν «πέσουν» όμως στον έλεγχο των δυτικών συμφερόντων, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δυσχερή για την Ρωσία, διότι τα συμμαχικά στρατεύματα θα είναι πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Επομένως ο ρωσικός στρατός, προκειμένου να προλάβει καταστάσεις, θα κινηθεί προς τα κάτω οδικώς, με σκοπό το περιθώριο ελιγμών προς και από τα σύνορα της Ρωσίας.
tolimeri.blogspot.com

200 ευρώ οι μισθοί για να σας σώσουμε! Σπάει η δόση των 31 δις.

Από την Ιόλη Πιερίδη






-Γεωργία, τα πράγματα είναι δύσκολα…
Η κούραση που απαιτούσε η τήρηση του πρωτόκολλου και η αγωνία να μη γίνει καμία στραβή στη διάρκεια της παραμονής της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, είχαν καταπονήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Έτσι όταν είδε την αγαπημένη του σύζυγο η εξομολόγηση των όσων προηγήθηκαν μέσα στη μέρα ήταν αυθόρμητη.
Κι αν από την σύζυγο του πρωθυπουργού δεν υπήρχε καμία πιθανότητα διαρροής των όσων κουβέντιασε με την Μέρκελ, δεν συνέβη το ίδιο με τους τοίχους του Μαξίμου και τους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου που ήταν όλoι αυτιά και αμερικάνικους «κοριούς»!
-Αν θέλετε να σας σώσω μέσα στο ευρώ, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να πάτε τους μισθούς στα 200 ευρώ και να έχετε από κοντά τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Αθήνα, όπως ο Ράιχενμπαχ και ο Φούχτελ. Πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε η Γερμανία διαθέτει άπειρα χρήματα για να διασώσει όλο το Νότο...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο άκουσμα αυτής της πρότασης ένιωσε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του
.Μα θα μας ρίξουν όταν συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Δεν μου αφήνετε περιθώρια...

-Δεν υπάρχουν περιθώρια. Οι Γερμανοί πολίτες δυσφορούν, αρνούνται να πληρώσουν άλλο για σας. Κι εγώ αντιμετωπίζω προβλήματα στο εσωτερικό, υπάρχει αντίδραση και δεν θα είναι εύκολο να ζητήσω θετική ψήφο για περισσότερα χρήματα...

.Και τι προτείνετε;

-Θα δώ μήπως η επιμήκυνση που ζητάτε συνδυαστεί με την τμηματική καταβολή της βοήθειας. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να δουλέψουν πάνω σε ένα πλάνο που θα αφορά το σπάσιμο της δόσης των 31 δις σε 3 η 4 δόσεις. Κι αυτές ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνετε...

.Μα αυτό θα γίνει για μας το μαρτύριο της σταγόνας...

-Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι από το 2013 δεν θα υπάρχει το IMF. Τους βλέπω να σταματούν να συμβάλουν στην οικονομική βοήθεια προς τη χώρα σας. Πλέον εξαρτάσθε από την καλή διάθεση των Γερμανών πολιτών τα χρήματα των οποίων οφείλω να σέβομαι. Θέλω πολύ να τα καταφέρετε και να μείνετε στο ευρώ αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Αφήστε μας να σας διασώσουμε μέσα από μια διαδικασία αυστηρής λιτότητας από την οποία περάσαμε κι εμείς...

.Είμαστε 3 χρόνια σε ύφεση, οι Έλληνες υποφέρουν...

-Όχι όλοι. Καθημερινά σχεδόν με εημερώνουν για νέα σκάνδαλα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στη χώρα σας. Για πολίτες δύο ταχυτήτων και για πολιτικούς με τεράστιες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Αν θέλετε να σωθείτε φτιάξτε τη χώρα σας. Κάντε μεταρρυθμίσεις, εξορθολογείστε επιτέλους το δημόσιο. Αλλάξτε οι ίδιοι αν θέλετε να έχετε αύριο σαν χώρα...

Οι παραπάνω διάλογοι μεταφέρθηκαν αυτολεξί από τον πρωθυπουργό σε στενό του συνεργάτη ο οποίος ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ...

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Απεργία χιλιάδων κινέζων εργατών σε εργοστάσιο που κατασκευάζει το iPhone5

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του ομίλου Foxconn στην Κίνα, που κατασκευάζει εξαρτήματα για το iPhone 5 Apple απεργούν από την Παρασκευή, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση China Labour Watch.
Η απεργία, με τη συμμετοχή 3.000 ως 4.000 εργατών, στο εργοστάσιο του Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα άρχισε χθες μετά την απόφαση της διεύθυνσης να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής των προϊόντων της, ζητώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις αργίες, διευκρίνισε η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
« Η απεργία άρχισε επειδή οι εργάτες υφίστανται υπερβολικά μεγάλη πίεση», δήλωσε ο διευθυντής της China Labour Watch Λι Τσιάνγκ. «Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πολλές γραμμές παραγωγής του iPhone έχουν σταματήσει σε διαφορετικούς τομείς του εργοστασίου », πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο όμιλος, με έδρα την Ταϊβάν κατασκευάζει προϊόντα τεχνολογίας και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο στον τομέα αυτό. Τον περασμένο μήνα ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε εργάτες, στα οποία ενεπλάκησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι και 5.000 αστυνομικοί.
Η Foxconn συναρμολογεί προϊόντα της Apple, της Sony και της Nokia και έχει περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Κίνα. Το 2010, τουλάχιστον 13 εργαζόμενοί της αυτοκτόνησαν εξαιτίας, όπως αναφέρουν ακτιβιστές της οργάνωσης, των πολύ σκληρών συνθηκών εργασίας.
H ιστοσελίδα του China Labor Watch