Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ «Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων»



Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα την «τραγική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ των Β. Σποράδων», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.
Όπως αναφέρεται «Η χρόνια, βάρβαρη, ταξική αντιλαϊκή πολιτική των ως τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων, υποβάθμισε ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας με τραγικές συνέπειες για την υγεία και ζωή του λαού μας.
Τραγική είναι η κατάσταση των υποδομών υγείας για τους Αιγιοπελαγίτες των Β. Σποράδων. Πιο συγκεκριμένα:

• Στο ΚΥ Σκιάθου: Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις με βάση ακόμη και το υπάρχον ελλιπέστατο οργανόγραμμα που είναι πολύ κάτω από τις σημερινές ανάγκες. Από τους 4 γιατρούς Γενικής Ιατρικής υπηρετούν μόνο 2. Από τους 4 Αγροτικούς υπηρετούν επίσης μόνο 2. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος, Ακτινολόγος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Υπηρετεί μόνο μια από τις 3 νοσηλεύτριες, ενώ στα πληρώματα είναι ένας αντί για 5 και αυτός με σύμβαση ως το τέλος Ιούνη.
• Στο ΚΥ Σκοπέλου: Με βάση και αυτό το ελλιπέστατο και παλιό (1989) οργανόγραμμα θέσεων ιατρικού προσωπικού που ισχύει σήμερα, από τις 14 θέσεις υπηρετούν μόνο 5 γιατροί. Λείπουν 3 γιατροί γενικής ιατρικής, παιδίατρος, 2 χωρίς ειδικότητα, οδοντίατρος και άλλο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
• Το Π.Π.Ι. Αλοννήσου, μόνο ιατρείο δε μπορεί να λέγεται. Από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις γιατρών (Παιδίατρος, Γενικής Ιατρικής, Οδοντίατρος και 2 Αγροτικούς) δεν υπηρετεί κανείς, ούτε και η Μαία. Υπάρχει χειρίστρια Ακτινολογικού αλλά δεν χειρίζεται το ακτινολογικό μηχάνημα γιατί δεν υπάρχει έγκριση από τον «Δημόκριτο», για την λειτουργία- τελευταίας λέξης ακτινολογικού μηχανήματος. Από το λοιπό προσωπικό προβλέπεται μια παρασκευάστρια που και αυτή δεν υπάρχει.
Στα παραπάνω ιατρεία δεν θυμούνται από πότε έχει να πατήσει γιατρός ειδικότητας, ενώ τα μακροχρόνια κενά που προκύπτουν δεν καλύπτονται (π.χ. άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων κ.ά.).
Τέλος οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση. Είναι χωρίς συντήρηση για πάνω από 4-5 χρόνια. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάσταση των ΚΥ και ΠΠΙ των Β. Σποράδων είναι οι νησιώτες να στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμια υγείας στον τόπο κατοικίας τους, να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Βόλο, με πρόσθετες ταλαιπωρίες, χρόνο και οικονομική επιβάρυνση.
Για τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:
• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και ΠΠΙ των Β. Σποράδων για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων των νησιών.
• Να λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα στο ΚΥ Σκιάθου.
• Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να γίνει συντήρηση των κτηρίων και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των Κ.Υ. (αναλώσιμα υλικά κ.ά.)».
 
http://skopelos-news.blogspot.gr

Στο Υπουργείο Οικονομίας, πρώην εργαζόμενοι της ζεύξης Πρέβεζας-Ακτίου

Τα προβλήματα του Σωματείου των πρώην εργαζομένων στο σταθμό διοδίων του Ακτίου, τέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ευρύτερης περιοχής: Κώστα Μπάρκα, Πρεβέζης, Σταύρου Γρηγόρη, Λευκάδας, Γιώργου Βαρεμένου και Μαρίας Τρανταφύλλου, Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και από αντιπροσωπεία των πρώην εργαζομένων των διοδίων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 11 Μάρτη. Oι εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων του Σ.Δ. Ακτίου ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την επαναπρόσληψη των 23 απολυμένων εργαζομένων από την...
εργοδότρια εταιρεία.

http://epirusgate.blogspot.gr/

Απειλεί να αυτοκτονήσει μητέρα νοσηλευόμενου κοριτσιού

Απειλεί να αυτοκτονήσει μητέρα νοσηλευόμενου κοριτσιού
Να δώσει τέλος στη ζωή της απειλεί νεαρή μητέρα, εάν δεν συνεχίσουν να νοσηλεύουν στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου της Θεσσαλονίκης, το 13 μηνών κοριτσάκι της.
Το μικρό κοριτσάκι είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο τον περασμένο Οκτώβριο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Έκτοτε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ανηλίκων του Ιπποκράτειου σε εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr η μητέρα του ενημερώθηκε πριν λίγες μέρες ότι τι παιδάκι της θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ ενηλίκων του Νοσοκομείου, κάτι που δεν αποδέχεται η ίδια με τίποτα.
Μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δημοσιογράφο-διευθυντή του Ράδιο Ζυγός στα Τρίκαλα, Κώστα Αργυρούση, ανακοινώνοντάς του ότι θα ανέβει στην ταράτσα του Νοσοκομείου και θα δώσει τέλος στη ζωή της, εάν μετακινήσουν το κοριτσάκι της.

Επεισόδια δακρυγόνα και πολύ ξύλο στο κέντρο του Βόλου

Δακρυγόνα και τραυματισμοί στο Βόλο για το νερό (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Εικόνες που παραπέμπουν σε πόλεις του τρίτου κόσμου εκτυλίχθηκαν το πρωινό της Παρασκευής στο Βόλο, ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για την ψήφιση του νέου Κανονισμού Ύρδευσης, μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης.
Με την κατάσταση να πυροδοτείται έντονα τα τελευταία 24ωρα από όλες τις πλευρές και την ψυχραιμία στον βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων να χάνεται εν μέσω ακόμα και εξωθεσμικών δράσεων κυρίως από την πλευρά των στελεχών της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου, το αποτέλεσμα της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης κατέληξε αφενός στην απαξίωση των θεσμών και αφετέρου σε συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικές δυνάμεις μέρα μεσημέρι στον κεντρικό ιστό της πόλης.

Και μπορεί ο νέος Κανονισμός Άρδευσης να υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, σε μια συνεδρίαση όπου κορυφώθηκε η αντιπαράθεση, συνέπεια όμως όλων όσων απαράδεκτων τροφοδότησαν τις εξελίξεις ήταν ο τραυματισμός ενός πολίτη και ενός αστυνομικού, πρωτίστως όμως των ίδιων των θεσμών, που, τόσο στην συνεδρίαση της Παρασκευής, όσο και στην προηγούμενη, κανείς δεν προσπάθησε να προασπίσει, ούτε καν όσοι θεσμικοί εκπρόσωποι παραβρέθηκαν σε αυτές.


Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, τόσο από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας όσο και από την Δημοτική Αρχή:
Η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:
Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, εναντίον των πολιτών που βρέθηκαν εκεί διεκδικώντας τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη τους για τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού άρδευσης που σήμερα θα συζητιόταν από το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης.
Καταδικάζει επίσης με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία ατόμων ιδιωτικής ασφάλειας (σωματοφύλακες) του δημάρχου σε θεσμικές δημόσιες λειτουργίες του Δήμου και των επιχειρήσεών του (συνεδριάσεις) την ίδια στιγμή που ο ίδιος απαγορεύει την παρουσία πολιτών σε αυτές, καταργώντας στην πράξη τον νόμο που ορίζει σαφώς την δημοσιότητα των συνεδριάσεων.
Θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθούν να συμβαίνουν μετά την ετυμηγορία του λαού στις 25 Ιανουαρίου τέτοια περιστατικά ακραίου κρατικού αυταρχισμού σε βάρος κινημάτων πολιτών.
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την άμεση διερεύνηση των γεγονότων και την παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων για αυτή τη κατάσταση, δηλαδή των αστυνομικών ή άλλων υπεύθυνων κρατικών λειτουργών που αυθαιρέτησαν και έδωσαν διαταγή για χρήση χημικών και επίθεση εναντίον των συμπολιτών μας.
Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:
Αποκαρδιωτική, για μια ακόμη φορά, η στάση και η συμπεριφορά της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αλλά δυστυχώς γι” αυτή και ευτυχώς για την κοινωνία μας το «πάρτι» του μπάχαλου και της βίας τελικά ματαιώθηκε νωρίς.
Όλοι αυτοί που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες να προκαλέσουν και πάλι επεισόδια και να αποτρέψουν έτσι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στην λήψη απόφασης, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα με βάση τη δημοκρατική λειτουργία και τη στοιχειώδη λογική, ας αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν έναντι των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων, ενός ή δύο, που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο.
Η θλιβερή κομματική και ιδιοτελής εκμετάλλευση από ανεκδιήγητους λαϊκιστές, νέων παιδιών, που βρέθηκαν χωρίς καν να γνωρίζουν το λόγο έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο των υγιών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της πόλης.
Η ΔΕΥΑΜΒ, υπό τη σημερινή της διοίκηση, θα συνεχίσει να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας και όχι για τη διατήρηση των απαράδεκτων προνομίων των λίγων. Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους και ας συμπεριφερθούν ως σοβαροί και υπεύθυνοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Αν μπορούν βεβαίως…
ΠΗΓΗ: e-volos.gr

Έρχεται δώρο η μεγαλύτερη πλωτή φυλακή στον κόσμο από τον Πούτιν που χωράει σχεδόν 30.000 άτομα

ploti_fulaki_760x400
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΑΡΑΪ ΝΟΒΟΣΤΙ…
ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ 27.000 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ. Ο ΠΟΥΤΙΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ, ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΝ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΛΑΚΗ, Η ΜΟΝΗ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΩΤΗ ΦΥΛΑΚΗ – ΓΚΟΥΛΑΓΚ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΜΩΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΑΠΑΓΓΕΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ.

http://scoops.gr/

“Brussels Group” και… βράστε όρυζα

του Νίκου Μπογιόπουλου



«Έχει παρατηρηθεί πως ένα από τα αποτελέσματα της υπερβολικής καταπίεσης της εξουσίας είναι ότι οι λέξεις παραμορφώνονται στη σωστή κι απλή τους έννοια και χρησιμοποιούνται για να εκφράζουν το αντίστροφο της βασικής σημασίας τους».


Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Οσκαρ Ουάιλντ και καταγράφονται στο δοκίμιό του «Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό». Να ένα δείγμα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του:


  • Ο καπιταλισμός -σύμφωνα με τους κατόχους της εξουσίας- δεν είναι καπιταλισμός. Είναι η «οικονομία της ελεύθερης αγοράς»...
  • Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ιμπεριαλισμός. Είναι «παγκοσμιοποίηση»...
  • Οι βομβαρδισμοί λαών δεν είναι βομβαρδισμοί. Είναι «προληπτική δράση»...
  • Οι δολοφονίες αμάχων δεν είναι δολοφονίες. Είναι «παράπλευρες απώλειες»...
  • Ο πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός στραγγαλισμός λαών και χωρών δεν είναι στραγγαλισμός. Είναι «εξαγωγή δημοκρατίας»…

Είναι προφανές, λοιπόν, πως το «λεξικό» των στραπατσαρισμένων εννοιών μέσω της...
αποκολοκύνθωσης των λέξεων είναι διαδεδομένο και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

 
Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, μπορούμε να είμαστε περήφανοι: Εδώ είχαμε να μας κυβερνούν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εδώ, δηλαδή, το κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο στηρίχτηκε σε κόμματα με τόση προϋπηρεσία στο «άλλα λέω, άλλα πιστεύω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω», που δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αναγάγει σε επιστήμη το διασυρμό των εννοιών μέσα από την παραμόρφωση των λέξεων.

Το «λεξικό» που επέβαλαν αφορά κάθε λογής ευφημισμό που χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα της βαρβαρότητας. Για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε ότι:

 
  • Η απόλυση και η ανεργία δεν είναι ούτε απόλυση ούτε ανεργία. Είναι «εργασιακή εφεδρεία», «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα»...
  • Η μισοανεργία δεν είναι μισοανεργία. Είναι «απασχολησιμότητα»...
  • Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι εργασιακός μεσαίωνας. Είναι «εκ περιτροπής εργασία»...
  • Οι μίζες δεν είναι μίζες. Είναι «χορηγίες»...
  • Το κουκούλωμα της αρπαχτής, της λαμογιάς και της διαφθοράς, δεν είναι κουκούλωμα. Είναι «κάθαρση»...
  • Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δεν είναι ξεπούλημα. Είναι «αξιοποίηση»…
  • Η μετατροπή της χώρας σε ενέχυρο και σε υποθήκη δεν είναι ούτε ενέχυρο ούτε υποθήκη. Είναι «εμπράγματη εγγύηση»...
  • Οι ληστείες τύπου PSI δεν είναι ληστείες. Είναι «κούρεμα»...
  • Το «δεν πληρώνω», όταν το λέει το κράτος στον πολίτη, δεν είναι «δεν πληρώνω». Είναι «τακτοποίηση οφειλών εν αναστολή»...
  • Τα λουκέτα στα σχολεία, δεν είναι λουκέτα. Είναι «συγχωνεύσεις»...
  • Η αποδιοργάνωση των νοσοκομείων δεν είναι αποδιοργάνωση. Είναι «εξορθολογισμός»...
  • Η φτωχοποίηση του λαού δεν είναι φτωχοποίηση. Είναι «προσαρμογή»...
  • Η κινεζοποίηση των μισθών δεν είναι κινεζοποίηση. Είναι «ανταγωνισμός»...
  • Το χαράτσι δεν είναι χαράτσι. Είναι «τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών»...
  • Τα Μνημόνια δεν είναι Μνημόνια. Είναι «ευλογία»...

Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το «λεξικό» του καθεστώτος της ημετέρας δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά στην διακίνησή του και στην επικράτησή του δεν ήταν αμελητέος ο ρόλος των παρακεντέδων του Τύπου και των ΜΜΕ, η ενσωματωμένη δημοσιογραφία στο κλαμπ των τραπεζιτών και των εργολάβων. Εκείνων που από κοινού με το πολιτικό κατιναριό την χάβρα την έχουν βαφτίσει «διάλογο», την πλύση εγκεφάλου την έχουν βαφτίσει «ενημέρωση» και που στην ενσωματωμένη καθεστωτική δημοσιογραφία δίνουν τον ορισμό… «ελευθεροτυπία».

 
Ίσως κάποιοι ισχυριστούν ότι μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη «αρκετά από όσα περιγράφηκαν έχουν αλλάξει». Ακόμα κι αν για την οικονομία της συζήτησης δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί: Το «αρκετά» ή ακόμα και το «πολλά» όσον αφορά στο θέμα που συζητάμε δεν λέει απολύτως τίποτα. Γιατί στη χρήση των λέξεων και στο ερώτημα αν αυτές χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη σημασία τους δεν χωράει ως απάντηση το «ολίγον έγκυος».


Και εκείνο που βλέπουμε είναι ότι αφενός το «λεξικό» όσον αφορά κάποιες σταθερές του παραμένει ακλόνητο. Που σημαίνει ότι όπως πριν έτσι και τώρα η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, οι απειλές, οι εκβιασμοί και η ιταμότητα των Σόιμπλε δεν είναι λυκοσυμμαχία. Και οι πρώην και οι νυν συνεχίζουν να την αποκαλούν «εταιρική σχέση»...

 
Αφετέρου εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι την ώρα που από το «λεξικό» αποσύρονται κάποιες από τις μεταλλαγμένες λέξεις και έννοιες της προηγούμενης περιόδου, άλλες -νέες- μεταλλάξεις εισάγονται.


Τα παραδείγματα πολλά: Η αποικιοκρατική Δανειακή Σύμβαση δεν είναι, πλέον, «αποικιοκρατία». Είναι «γέφυρα»… Ο ΟΟΣΑ του νεοφιλελευθερισμού με τις «εργαλειοθήκες» του δεν είναι, πλέον, όργανο του νεοφιλελευθερισμού. Έγινε… «πολύτιμος τεχνικός συνεργάτης». Η επικίνδυνη δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων στο όνομα της ικανοποίησης τοκογλύφων και πιστωτών έπαψε να είναι επικίνδυνη. Έγινε… «εγγυημένη διαχείριση». Όσο για την τρόικα έχει εδώ και καιρό πάψει να είναι τρόικα. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή είναι… «θεσμοί» και κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο είναι «Brussels Group»…


Το «λεξικό» των στραπατσαρισμένων εννοιών και της αποκολοκύνθωσης των λέξεων καλά κρατεί, λοιπόν. Φυσικά -κι αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε- το Μνημόνιο έπαψε να «ευλογία». Σύμφωνα με την νέα εκδοχή του (ίδιου) «λεξικού» το Μνημόνιο έγινε κατά… 70% «καλό» και κατά 30% «τοξικό».

Μετά τις αξιολογήσεις και την εποπτεία (που κι αυτά έγιναν «συνεργασία») εκείνο συνεπώς που απομένει να δούμε είναι: Το Μνημόνιο θα συμπεριληφθεί κι αυτό (κατά 70%; κατά 30%; κατά τετραγωνική ρίζα του 1821%;) στο «λεξικό» που διαμορφώνεται; Κι αν ναι, πώς; Ως «Συμβόλαιο», ας πούμε;


από το «enikos.gr»

Ετοιμαστείτε για μαγάλο πανηγύρι με τις τράπεζες.

Ξεπέρασαν τα 104 δις ευρώ τον Φεβρουάριο που πέρασε οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που άντλησαν κυρίως οι συστημ...ικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, δηλαδή την ΕΚΤ. 17,8 δις ευρώ περισσότερα από τον Ιανουάριο φέτος. Αν συνυπολογίσουμε και τα 32,1 δις ευρώ που απέσπασαν επιπλέον από το ευρωσύστημα τον Ιανουάριο, τότε συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2015 οι συστημικές τράπεζες χρειάστηκαν επιπλέον 49,9 δις ευρώ.
Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Να θυμηθούμε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από το PSI και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή, το ύψος χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ έφτασε στο 112,8 δις ευρώ. Το 2013 λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με δανεικά που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας, οι ανάγκες χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών έπεσαν στα 61,9 δις ευρώ. Ενώ το 2014 έκλεισε με τις συστημικές να έχουν τραβήξει από την ΕΚΤ 54,5 δις ευρώ.
Όλα αυτά δηλώνουν ότι πολύ σύντομα, ίσως μέσα στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο, οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη τα 10,8 δις ευρώ που έχει χρεωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος και προορίζονται αποκλειστικά γι' αυτές. Όμως δεν επαρκούν. Θα χρειαστούν κι άλλα. Κι επειδή δεν αρκεί ο δανεισμός του κράτους, θα προχωρήσουν σε bail in σαν αυτό της Κύπρου. Παράλληλα με νέες συγχωνεύσεις τραπεζών.
Ο μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος. Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τα "κόκκινα δάνεια", ώστε οι συστημικές τράπεζες να βάλουν χέρι ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι 46 ημέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ούτε καν τολμήσει την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες; Κι έτσι οι πληστειριασμοί ακόμη και πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες γνωρίζουν έξαρση στα ειρηνοδικεία της χώρας.
Κι όσο θα κυοφορείται το μοιραίο, το αναπόφευκτο, που θα παρουσιαστεί μάλιστα κι ως επίθεση εναντίον των πλουσίων με καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, αλλά και σαν προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων, ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Όπως χάνει τη δουλειά του, τον μισθό και την σύνταξή του γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, θα χάσει και τις καταθέσεις του, αλλά και οι ομολογιούχοι το υπόλοιπο από ομόλογά τους προς όφελος των τραπεζών.
Κι όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα τρέμει και μόνο στην ιδέα να θέσει υπό δημόσια εκκαθάριση και πτώχευση τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να αποκαλυφθούν τα θαλασσοδάνεια, να προστατευτούν οι αληθινές καταθέσεις των πολιτών και να διαγραφούν όσα δάνεια δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από νοικοκυριά, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίους. Κι αντί να είμαστε αιχμάλωτοι ενός απόλυτα χρεοκοπημένου σαράφικου και τοκογλυφικού τραπεζικού συστήματος, να το αναδημιουργήσουμε από μηδενικής βάσης.
www.dimitriskazakis.blogspot.com

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ η Ισλανδία

Η Ισλανδία ανακοίνωσε απόψε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο χρόνια μετά την ανάδειξη της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης που είχε δεσμευτεί ότι θα έβαζε τέλος στη διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τη Λετονία, τη χώρα που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τρέχον εξάμηνο. Η Λετονία με τη σειρά της ενημέρωσε για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μισθοφόροι κατά της Μπόκο Χαράμ

Δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν φέρει στη χώρα εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Νότια Αφρική και την άλλοτε Σοβιετική Ένωση για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, το υπουργείο Άμυνας, αλλά και διπλωματικές πηγές. Η κίνηση αυτή γίνεται γνωστή ενώ απομένουν πλέον λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την 28η Μαρτίου.

Οι φήμες περί της εμπλοκής ξένων μισθοφόρων στις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης επιβεβαιώθηκαν με την ανάρτηση φωτογραφιών στο Twitter στις οποίες εικονίζονται τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου, κατά πάσα πιθανότητα στην πόλη Μαϊντουγκούρι, η οποία αποτελεί προπύργιο της Μπόκο Χαράμ. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ήταν σε θέση να προσδιορίσει την τοποθεσία που φαίνεται στη φωτογραφία ως την οδό Μπάμα, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Σε μια από τις φωτογραφίες αυτές, που αναρτήθηκε την 6η Μαρτίου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζεται ένας λευκός άνδρας που φοράει χακί μπλουζάκι και αλεξίσφαιρο, πλάι σε ένα πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος, καθώς η φάλαγγα κινείται μέσα στους δρόμους της πόλης. Αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνήτη του Μπόρνο, Κάσιμ Σετίμα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πρόσφατα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νιγηρίας Μάικ Ομέρι αρνήθηκε να κάνει σχόλια, παραπέμποντας το θέμα στον εκπρόσωπο του στρατού Κρις Ολουκολάντε, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν σχετικά.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Αμερικής (Voice of America) ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες παρέχουν στη χώρα «εκπαιδευτές και τεχνικούς» προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νιγηριανών δυνάμεων. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις επωνυμίες των εταιρειών, την εθνικότητα των ανδρών, ή τον ακριβή αριθμό τους.


Ωστόσο, μια πηγή στη δυτική Αφρική και μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας την Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι οι μισθοφόροι συνδέονται με ανώτερα στελέχη μιας εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, που δεν υπάρχει πια, της Executive Outcomes, η οποία είχε εμπλακεί ιδίως στον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλας (1975-2002), αλλά και σε αυτόν στη Σιέρα Λεόνε. Η εταιρεία διαλύθηκε το 1998.

Η πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας μιας χώρας της δυτικής Αφρικής είπε ότι αρκετές εκατοντάδες ξένοι συμμετέχουν σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ και αμείβονται με 400 δολάρια την ημέρα μετρητά. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πώς η εμπλοκή των μισθοφόρων επηρεάζει την κατάσταση επί του πεδίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η σύγκρουση μοιάζει να έχει πάρει νέα τροπή και η Μπόκο Χαράμ να χάνει την ορμή της.

«Πρόκειται για ένα ετερόκλιτο μείγμα ανθρώπων, ελικοπτέρων και τυχαίου υλικού που έχει συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές, ωστόσο υπάρχει το στοιχείο της συνοχής που (τους δίνει) ο νιγηριανός στρατός», ο οποίος συντονίζει τη δράση τους, εξήγησε μια διπλωματική πηγή. «Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα απελπισίας ώστε να υπάρξει επιχειρησιακή επιτυχία εν όψει των εκλογών», συνέχισε ο διπλωμάτης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων ανέρχεται σε μόλις «μερικές εκατοντάδες».

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική απαγορεύει στους υπηκόους τους να δρουν ως μισθοφόροι σε άλλες χώρες. Η Γεωργία – μια χώρα που αποτελεί σημαντική «πηγή» για τις μισθοφορικές εταιρείες – έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδια που απαγορεύουν τη μισθοφορική δράση.

Οι Γερμανικές οφειλές δεν είναι για παιχνίδια εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έθεσε θέμα Γερμανικών οφειλών και έβαλε τον νυν υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να δηλώνει "έτοιμος να εγκρίνει" την εκτέλεσης της τελεσίδικης απόφασης του 2000 υπέρ των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.
Η επίσημη Γερμανία απέρριψε την Τετάρτη τις Ελληνικές απαιτήσεις. "Είναι πεποίθησή μας ότι τα θέματα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά επιλυθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ Steffen Seibert.


Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ουτε ο υπουργός της δικαιοσύνης. Η όλη υπόθεση αρχίζει και γίνεται φάρσα. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι το να παίζεις με το αίμα των εκατοντάδων χιλιάδων, αποτελεί μέγιστη προσβολή σε ιερά και όσια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας σε διαπραγματευτικό χαρτί για οποιονδήποτε λόγο.
Επομένως, ο κ. υπουργός δικαιοσύνης οφείλει να άρει τα εμπόδια που θέτουν όλοι οι ομόλογοί του από το 2000. Δεν έχει καμιά σχέση με τη διαπραγμάτευση, όποια κι αν είναι αυτή, που υποτίθεται ότι διεξάγει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι κορυφαίο ζήτημα δικαιοσύνης προς τα θύματα του Διστόμου.
Τέλος, γιατί η κυβέρνηση δεν απαιτεί δημόσια και ανοιχτά να εξηγήσει επακριβώς η Γερμανία αυτό που ισχυρίζεται; Ότι δηλαδή ότι το όλο ζήτημα έχει "νομικά και πολιτικά" επιλυθεί. Πότε επιλύθηκε, με ποια νομικά κείμενα και συμφωνίες, με ποιές κυβερνήσεις;
Η κυβέρνηση οφείλει ως πρώτο βήμα - αν θέλει στ' αλήθεια να διεκδικήσει τις Γερμανικές οφειλές - να απαιτήσει την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα γιατί δεν υπογράφει η Γερμανία από το 1945. Αν έχει υπογραφεί στα μουλοχτά και στο σκοτάδι - όπως υπονοεί η επίσημη Γερμανία - τότε οφείλει να στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκείνους που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας.
Αν δεν έχει υπογραφεί, τότε η κυβέρνηση οφείλει να άρει την μονομερή ειρήνευση από την μεριά της Ελλάδας και να επαναφέρει την εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία. Στη βάση αυτή η Ελλάδα οφείλει να δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας και των Γερμανικών νομικών προσώπων (εταιρειών) μέχρις ότου η κυβέρνηση Μέρκελ να υπογράψει - ως οφείλει με βάση τη Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο το 1945 - τη Συνθήκη Ειρήνης, όπου θα ρυθμίζονται οφειλές και κατοχικό δάνειο.
Πρέπει πάση θυσία να λυτρωθεί η Ελλάδα από αυτή την ανωμαλία που συνηρείται από την Γερμανία. Δεν μπορεί να υπάρξουν καλές σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη, όσο η Γερμανία με ρεβανσισμό αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα.

Όταν η σάτυρα υπηρετεί τον σκοταδισμό και την πιο χυδαία προπαγάνδα


Η χθεσινή εκπομπή του κ. Λαζόπουλου με πήγε πίσω στο ναζισμό. Την εποχή της επικράτησης του ...ναζισμού στη Γερμανία, η πιο αποτελεσματική προπαγάνδα δεν ήταν η βιομηχανία εικόνας και ήχου του επίσημου υπουργείου προπαγάνδας υπό τον Γκέμπελς. Όχι. Οι επαγγελματίες της προπαγάνδας ήξεραν πολύ καλά ότι για να περάσει το "μύνημα" στις πλατιές μάζες χρειαζόταν ένα μέσο φαινομενικά άδολο. Κι όσο πιο διεστραμένο το "μύνημα", τόσο πιο φαινομενικά άδολο πρέπει να είναι το μέσο.
Και ποιό είναι το πιο ύπουλο μέσο προπαγάνδας που οι πλατιές μάζες δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν την δολιότητα που κρύβει; Η τέχνη. Δεν είναι τυχαίο που ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου, ο Άπτον Σινκλέρ, είχε επινοήσει τον όρο "mammonart" (η τέχνη στην υπηρεσία του μαμωνά, δηλαδή του χρήματος) κι έγραφε: "Όλη η τέχνη είναι προπαγάνδα. Είναι καθολικά και αναπόφευκτα προπαγάνδα. Μερικές φορές ασυνείδητη, αλλά συχνά σκόπιμη, προπαγάνδα."
Οι ναζί ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθησαν ότι ακόμη κι από την τέχνη, ο πιο ύπουλος τρόπος να περάσουν το "μήνυμα" της υποταγής των μαζών μπορούσε να γίνει μέσα από το γέλιο, τη σάτυρα. Έτσι ο πιο πετυχημένος προπαγανδιστής του καθεστώτος τους δεν ήταν ο Γκέμπελς και τα τσιράκια του, αλλά ο Καρλ Βάλεντιν. Ένας δημοφιλέστατος και εξαιρετικά ταλαντούχος κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, κινηματογραφιστής από την εποχή της Βαϊμάρης, που συχνά δίπλα τον μέγα Μπρεχτ κατεδάφιζε την υποκρισία της υποτιθέμενης δημοκρατίας στα καμπαρέ της Βαυαρίας.
Οι ναζί αντιλήφθησαν τη δύναμη και την λαϊκή αποδοχή της σάτιράς του και τον έκαναν τον μεγαλύτερο προπαγανδιστή τους. Έτσι ο Βαλεντίν έριχνε που και που μπιχτές εναντίον του χιτλερικού καθεστώτος, αλλά λύσσαγε εναντίον των "καπιταλιστών" και των "μαρξιστών" της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι οποίοι - όπως άλλωστε ισχυρίζονταν και οι ναζί - είχαν οργανώσει μια σκοτεινή συνωμοσία εναντίον του Λαού (Volk). O Βαλεντίν φρόντισε μέσα από τα καμπαρέ να μετατρέψει αυτή την ηλιθιότητα σε μόδα μέσα στα μποέμ στρώματα της μικροαστικής διανόησης και των λαικών στρωμάτων που χάρις στην προβολή από το ναζιστικό καθεστώς συνέρρεαν να τον ακούσουν.
Ο Γκέμπελς ενθουσιασμένος για την επιτυχία της προπαγάνδας του μέσω της σάτυρας του Βαλεντίν και άλλων σαν αυτόν λιγότερου ταλέντου, έλεγε γεμάτος ικανοποίηση: "Δεν θα ήταν αδύνατο να αποδειχθεί με επαρκή επανάληψη και ψυχολογική κατανόηση των ενδιαφερομένων ανθρώπων πως το τετράγωνο είναι στην πραγματικότητα ένας κύκλος. Πρόκειται για απλά λόγια, και οι λέξεις μπορούν να φορμαριστούν μέχρι να ντύσουν τις ιδέες και να τις μεταμφιέσουν."
Δεν γνωρίζω ποιός Γκέμπελς κρύβεται πίσω από τη σάτυρα του κ. Λαζόπουλου, αλλά έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Βαλεντίν. Ίσως λόγω λιγότερου ταλέντου. Οι βιογράφοι του Βαλεντίν προσπάθησαν μετά θάνατο να τον εξαγνίσουν, λέγοντας ότι αυτό που έκανε επί ναζισμού ήταν λόγω αφέλειας. Μπορεί και νάναι αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λαζόπουλος δεν μπορεί να το ισχυριστεί. Δεν υπάρχει κανενός είδους αφέλεια όταν λες κατάφωρα ψέματα και τσουβαλιάζεις αριστερή πλατφόρμα, ΚΚΕ και γενικά όποιον παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία και θέλει εθνικό νόμισμα, με τη ΧΑ και την ακροδεξιά. Δεν θα ρωτήσω πού είδε ότι το ΚΚΕ, η ΧΑ και η ακροδεξιά αποζητά εθνικό νόμισμα και εθνική ανεξαρτησία. Ούτε θα τον ρωτήσω που είδε ότι τον Τσίπρα τον πολεμούν οι πάντες. Και βέβαια δεν θα ρωτήσω γιατί η ταύτιση κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι δεν συνιστά εκφασισμό της πολιτικής ζωής σε μνημονιακή βάση.
Δεν έχει νόημα να ρωτάς έναν θιασώτη του Γκέμπελς για τα ψέματα που λέει. Έξις δευτέρα φύσις. Πολύ περισσότερο όταν ντύνει την χυδαία προπαγάνδα του με την "ποιητική άδεια" της σάτυρας.
Μπορεί η mammonart του κ. Λαζόπουλου να του επιτρέπει να ντύνει ως σάτυρα την πιο χυδαία καθεστωτική προπαγάνδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει δεν φέρει ανεξίτηλα το στίγμα που οδήγησε τον Βαλεντίν στην ανυποληψία της ιστορίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

ΜΠΡΑΪΖΑ ΠΡΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!!!

-----11aaatap
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΧΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ!
Ως έναν ενεργειακό δορυφόρο των δυτικο – αμερικανικών συμφερόντων, που θα εφαρμόζει πιστά τις εντολές τους και την πολιτική τους, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν προτεκτοράτο, θέλουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, του πρώην υφυπουργού των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του συμβούλου κρατικών εταιρειών Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, που πλέον κατέχει.
Στην συνέχεια η Iskra παραθέτει αυτούσιο το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας euro2day.gr:

«Η στροφή προς τη Ρωσία θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας λέει ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα. Ο νότιος διάδρομος θα μεταφέρει επιπλέον ποσότητες αερίου. Βέβαιο ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσει ρωσικός κόμβος φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν πρόλαβε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ να εκφράσει τις θέσεις του περί «ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής» με αναφορές σε ενεργειακή μπανανία κ.λπ., η απάντηση ήρθε υπερατλαντικά, από τον Ματ Μπράιζα, πρώην υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.
Ο Κ. Μπράιζα, με την ιδιότητα πλέον του επικεφαλής του think tank Center for Defence Studies (σύμβουλος κρατικών εταιρειών Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν) μιλώντας στην ίδια διοργάνωση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη που προσφέρει η νέα κυβέρνηση στον αγωγό TAP.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, εφόσον αλλάξει πολιτική σε ότι αφορά τις πηγές εφοδιασμού, με αξιοποίηση του ρωσικού αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία, τότε θα επιστρέψει στον ένα και μοναδικό προμηθευτή, τη Ρωσία που επιπλέον πουλά αέριο στην Ελλάδα με τις υψηλότερες τιμές.
Ο ίδιος, εξέφρασε σχεδόν βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κόμβος (hub) στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπως ανήγγειλε οι πρόεδρος Πούτιν. Ο κ. Μπράιζα εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει στους Ρώσους να έχουν ένα ακόμη κλειδί για την τροφοδοσία της Ευρώπης καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στις πολιτικές της. Όσο για το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, δηλαδή τον αγωγό ΤΑΡ, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε ως «μικρός δρόμος», ωστόσο θα γίνει «αυτοκινητόδρομος».
Την αισιοδοξία του αποδίδει στις έντονες διεργασίες μεταξύ ΕΕ και χωρών της Κασπίας, για την αξιοποίηση του αερίου του Τουρκμενιστάν. Σύντομα θα δούμε αέριο από τη χώρα αυτή και από τα άλλα πεδία του Αζερμπαϊτζάν, τονίζει ο ίδιος.
Όσο για το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μπράιζα επισημαίνει πως στοχεύει στην αύξηση των ποσοτήτων αερίου που θα συγκεντρωθούν στο έδαφος της, ώστε να έχει διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις της με κάθε συνεργαζόμενη χώρα. Η Τουρκία, παρά τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία στον αγωγό Turkish Stream, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν,
Με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του State Department, έκανε την αυτοκριτική του, επειδή στο ίδιο συνέδριο πριν από τρία χρόνια, και ενώ δεν είχε επιλέγει ακόμη ο αγωγός του νότιου διαδρόμου, είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του αγωγού Nabucco. Όπως είπε, «έκανα λάθος» στηρίζοντας τον αγωγό Nabucco. Ωστόσο αυτά τα «σήματα» είχα από το Μπακού και τις ΗΠΑ. Εντέλει ο ΤΑΡ, επελέγη λόγω του χαμηλού κόστους».

http://www.iskra.gr/index.php

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση.



Κάλεσμα του Οργανωτικού Γραφείου
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές
Όλοι στο Σύνταγμα το Σάββατο 14/3/2015 στις 5:00μμ στη Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση που διοργανώνει το ΕΠΑΜ.
...
Στηρίζουμε μαζικά τη συνέλευση με τη συμμετοχή μας.
Όλα τα μέλη και οι φίλοι παρακαλούνται να δώσουν το παρόν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Ο αγώνας για μια ελεύθερη πατρίδα θέλει την αγωνιστική παρουσία όλων. Γι αυτό πρέπει να έχει ένταση και διάρκεια.
Σημείο συνάντησης των μελών και φίλων του ΕΠΑΜ, αλλά και του απλού κόσμου που καλούμε να έρθει να καταθέσει τις απόψεις του,
το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος.
Τα μέλη του ΟΓ και της περιφρούρησης να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο συνάντησης.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ! ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ! ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΤΩΡΑ! ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
Το Οργανωτικό Γραφείο του ΕΠΑΜ
11/3/2015

Πώς χάρισαν "κατά λάθος" πάνω από 500 εκατ. ευρώ στον ΕΤΧΣ


Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισέπραξε "κατά λάθος" το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ντάιζελμπλουμ τη Δευτέρα μετά τη σύνοδο του Eurogroup.
Προς το τέλος της συνέντευξης ετέθη η εξής ερώτηση προς τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΤΧΣ:

"Αληθεύει ότι αυτά τα χρήματα είναι πραγματικά τέλη που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες, και όχι τα ομόλογα τα οποία το ΕΤΧΣ έχει το δικαίωμα να ανακτήσει; Δεν θα πρέπει να επιστραφούν;"
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε ότι οι αξιωματούχοι του προσέφυγαν σε νομική συμβουλή και ναι όντως τα χρήματα αυτά - σχεδόν 555 εκατ.ευρώ - συνδέονται με δραστηριότητες το 2010 πριν από το πρώτο πρόγραμμα"διάσωσης" της Ελλάδας. Επομένως, "είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε καμία αξίωση επί του ποσού αυτού," κατέληξε.



Το ποσό αυτό αφορά καταβαλόμενα τέλη από τις εγχώριες τράπεζες έναντι των δεκάδων δις ευρώ με τα οποία τις τροφοδοτεί ο κρατικός κορβανάς από το 2008, δηλαδή με το νόμο Αλογοσκούφη για την επιδότηση των τραπεζών με εγγυήσεις και ρευστό. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε κρατικές επιδοτήσεις των τραπεζών πριν το πρώτο μνημόνιο του 2010.

Το ποσό αυτό έπρεπε να είχε εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 από τον Στουρνάρα, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο βρήκε το δρόμο προς το ΕΤΧΣ μόλις τον περασμένο μήνα. Πώς έγινε αυτό; Μήπως τα ποσά αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στο εγχώριο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από τις ίδιες τις τράπεζες; Κι έτσι με την επιστροφή των 10,8 δις ευρώ στο ΕΤΧΣ τον περασμένο μήνα, επιστράφησαν κι αυτά;

Το όλο θέμα πέρασε στα ψιλά. Όμως τα ερωτήματα παραμένουν: Πώς είναι δυνατόν να δόθηκαν αυτά τα 500 και πλέον εκατ. ευρώ στο ΕΤΧΣ; Ποιός πήρε την απόφαση; Από πού δόθηκε η εντολή; Είναι μόνο αυτά; Πόσα ακόμη δόθηκαν χωρίς να έπρεπε; Ποιός θα λογοδοτήσει για όλα αυτά;

Μήπως τελικά είναι αλήθεια ότι τα οφειλόμενα τέλη των τραπεζών, από τις κρατικές επιδοτήσεις, έχει αποφασιστεί από τους κυβερνώντες να πηγαίνουν όχι για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά για τις ανάγκες και πάλι των τραπεζών; Πότε και από ποιόν θα μάθουμε την αλήθεια;

Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε χέρι σε ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση ύψους 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή. Κάτι που προτίθεται να επαναλάβει για τη νέα δόση αυτή την Παρασκευή.
Δεν έκανε ούτε καν τον κόπο να μάθει ότι υπάρχει αυτή εκκρεμμότητα με το ΕΤΧΣ ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ανικανότητα, ή σκοπιμότητα;

Πάντως είναι λογικό. Όταν σαν κυβέρνηση αρνείσαι να προβείς στο αυτονόητο, δηλαδή σε ενδελεχή δημόσιο έλεγχο των δημοσιονομικών λογαριασμών του κράτους, τους οποίους παραλαμβάνεις ως έχουν, γνωρίζοντας πολύ καλά το καθεστώς κλεπτοκρατίας που κυριαρχεί επί δεκαετίες, τότε δεν γίνεσαι μόνο συνένοχος όσων ατασθαλιών έχουν γίνει, αλλά και επιρρεπής να κάνεις τα ίδια.

Βλέπετε,όπως επαναλαμβάνει αδιαλείπτως κι ο κ. Τσίπρας, υπάρχει πάντα η συνέχεια του κράτους. Ιδίως όσον αφορά το καθεστώς κλεπτοκρατίας, ασυδοσίας και ατασθαλιών που το διέπει. Το ίδιο και στην ομερτά με την οποία οι επόμενοι καλύπτουν πάντα τους προηγούμενους για να κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς»

Γάλα από αυτόματο πωλητή έχεις πιει; Αν βρεθείς στη Λάρισα, θα έχεις την ευκαιρία να το γευτείς. Είτε ελαφρύ είτε πλήρες, είτε σε μισό λίτρο είτε σε ένα λίτρο, ό,τι γάλα κι αν θέλεις, μπορείς να το πάρεις από τα ΑΤΜ γάλακτος! Και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, καθώς κοστίζει μόλις 0,90€ το λίτρο αν χρησιμοποιείς το ειδικό στικάκι ή 1€ χωρίς αυτό. Το γάλα αρμέγεται από τις αγελάδες και μέσα σε λίγες ώρες πηγαίνει απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί από τη Θεσσαλία και την Πιερία αποφάσισαν μέσα στην κρίση (το 2011) να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν έναν συνεταιρισμό: τον ΘΕΣγάλα ΠΙΕς. Έξυπνο το όνομα, δε βρίσκεις; Κι έβαλαν το γάλα τους σε αυτόματους πωλητές, που λειτουργούν φυσικά όλο το 24ωρο.

http://www.thesgala.gr/

Ο Δημήτρης Καζάκης στο Kontra channel και τον Αιμίλιο Λιάτσο, 10 Μαρ 2015