Όπως αναφέρεται «Η χρόνια, βάρβαρη, ταξική αντιλαϊκή πολιτική των ως τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων, υποβάθμισε ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας με τραγικές συνέπειες για την υγεία και ζωή του λαού μας.
Τραγική είναι η κατάσταση των υποδομών υγείας για τους Αιγιοπελαγίτες των Β. Σποράδων. Πιο συγκεκριμένα:
• Στο ΚΥ Σκιάθου: Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις με βάση ακόμη και το υπάρχον ελλιπέστατο οργανόγραμμα που είναι πολύ κάτω από τις σημερινές ανάγκες. Από τους 4 γιατρούς Γενικής Ιατρικής υπηρετούν μόνο 2. Από τους 4 Αγροτικούς υπηρετούν επίσης μόνο 2. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος, Ακτινολόγος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Υπηρετεί μόνο μια από τις 3 νοσηλεύτριες, ενώ στα πληρώματα είναι ένας αντί για 5 και αυτός με σύμβαση ως το τέλος Ιούνη.
• Στο ΚΥ Σκοπέλου: Με βάση και αυτό το ελλιπέστατο και παλιό (1989) οργανόγραμμα θέσεων ιατρικού προσωπικού που ισχύει σήμερα, από τις 14 θέσεις υπηρετούν μόνο 5 γιατροί. Λείπουν 3 γιατροί γενικής ιατρικής, παιδίατρος, 2 χωρίς ειδικότητα, οδοντίατρος και άλλο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
• Το Π.Π.Ι. Αλοννήσου, μόνο ιατρείο δε μπορεί να λέγεται. Από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις γιατρών (Παιδίατρος, Γενικής Ιατρικής, Οδοντίατρος και 2 Αγροτικούς) δεν υπηρετεί κανείς, ούτε και η Μαία. Υπάρχει χειρίστρια Ακτινολογικού αλλά δεν χειρίζεται το ακτινολογικό μηχάνημα γιατί δεν υπάρχει έγκριση από τον «Δημόκριτο», για την λειτουργία- τελευταίας λέξης ακτινολογικού μηχανήματος. Από το λοιπό προσωπικό προβλέπεται μια παρασκευάστρια που και αυτή δεν υπάρχει.
Στα παραπάνω ιατρεία δεν θυμούνται από πότε έχει να πατήσει γιατρός ειδικότητας, ενώ τα μακροχρόνια κενά που προκύπτουν δεν καλύπτονται (π.χ. άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων κ.ά.).
Τέλος οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση. Είναι χωρίς συντήρηση για πάνω από 4-5 χρόνια. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάσταση των ΚΥ και ΠΠΙ των Β. Σποράδων είναι οι νησιώτες να στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμια υγείας στον τόπο κατοικίας τους, να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Βόλο, με πρόσθετες ταλαιπωρίες, χρόνο και οικονομική επιβάρυνση.
Για τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:
• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και ΠΠΙ των Β. Σποράδων για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων των νησιών.
• Να λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα στο ΚΥ Σκιάθου.
• Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να γίνει συντήρηση των κτηρίων και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των Κ.Υ. (αναλώσιμα υλικά κ.ά.)».