Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το μαγκάλι της ντροπής

Από το http://stoforos.blogspot.gr/
Το μαγκάλι της ντροπής: Η πολιτική τους δολοφονεί!
Θλίβομαι και θυμώνω! Εξοργίζομαι. Ξέρω πως ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος…. Πρέπει να αφήνεις την…. οργή να κατακαθίσει και μετά να γράφεις. Έτσι λένε οι κανόνες…
Όμως αν είσαι οποιοσδήποτε άνθρωπος με στοιχειώδη ευαισθησία, αν είσαι γονιός που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά του σε αυτή την άθλια χώρα (όπως την κατάντησαν), αν κάθε μέρα με αγωνία αναλογίζεσαι τι τα περιμένει στο μέλλον, τότε πως μπορείς να μένεις ψύχραιμος;
Δυο παιδιά από τα Χανιά και την Χαλκίδα (21 και 22 ετών) έχασαν τη ζωή τους. Άλλα τρία χαροπαλεύουν. Ακόμη κι αν σωθούν είναι άγνωστο ποιές θα είναι οι εγκεφαλικές βλάβες που θα κουβαλάνε μια ζωή. Κι όλα αυτά για να ζεσταθούν. Με ένα κομμένο θερμοσίφωνο. Ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Στην Ελλάδα του 2013.


Θύματα μιας ανάλγητης και αποτυχημένης πολιτικής, που πέτυχε.

- Να υπερδιπλασιασθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (Το 2010 πληρώναμε 0,578 ευρώ το λίτρο. Το 2013 η τιμή του σχεδόν τριπλασιάστηκε 1,3 ευρώ και ...συνεχίζει)

- Να μειωθεί η κατανάλωσή του 70%

- Να περιοριστούν δραματικά τα δημόσια έσοδα.

- Να παγώνουν όλοι στα σπίτια τους

-Να αδυνατούν όλο και πιο πολλοί να πληρώσουν τα κοινόχρηστα

- Να έχουν αυξηθεί κάθε είδους ιώσεις

- Να ανθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

- Να γεμίσει η ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια

- Να αποψιλώνονται τα δάση …και τέλος να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Όπως αυτές των νέων φοιτητών στη Λάρισα. Αυτών που ετοιμαζόταν να …εξορίσει ο υπουργός Παιδείας (;) στη Λαμία. Αυτών που δυσκολεύονται να σπουδάσουν. Που οι οικογένειές τους με θυσίες καταφέρνουν να τους στείλουν λίγα χρήματα. Έτσι φτάσαμε στο μαγκάλι…


Οι δολοφόνοι των παιδιών έχουν ονοματεπώνυμο:

- Γιάννης Στουρνάρας

- Αντώνης Σαμαράς

-Ευάγγελος Βενιζέλος

-Φώτης Κουβέλης

Και όσοι στηρίζουν την πολιτική τους...


ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2013

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

http://www.megatv.com/protagonistes/default.asp?catid=25583&subid=2&pubid=30607853

EPISODE 125
 Είναι εδώ Ελλάδα;-'Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στα Πομακοχώρια

Περίληψη: Στα απομακρυσμένα χωριά της οροσειράς της Ροδόπης βρέθηκαν για τέσσερις μέρες οι «Πρωταγωνιστές» και τα όσα κινηματογράφησαν θα μεταδοθούν απ' το MEGA. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε 13 χωριά του βουνού - Σμίνθη, Μύκη, Γλαύκη, Κύκνο, Ωραίο, Σιρόκο, Εχίνο, Τέμενος, Σάτρες, Θέρμες, Μέδουσα, Κοττάνη και Κένταυρο - καταγράφοντας ιστορίες που συνθέτουν μια άγνωστη στους περισσότερους 'Ελληνες πραγματικότητα.

Κάθε χωριό μπορεί να απέχει λίγα χιλιόμετρα σε ευθεία από τα άλλα χωριά είναι όμως ουσιαστικά αποκομμένο αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο που να συνδέει διαδοχικά το ένα χωριό μετά το άλλο (θα πρέπει δηλαδή να βγεις στον κεντρικό δρόμο του βουνού και από εκεί να πας στο επόμενο χωριό). 'Ετσι κάθε χωριό έχει έντονη δική του ταυτότητα. Στην Μύκη -για παράδειγμα- οι γυναίκες φορούν πράσινες μαντίλες και κόκκινες ποδιές και δεν μιλούν ποτέ στους επισκέπτες. Στον Κένταυρο, κάθε Παρασκευή, μετά το κάλεσμα του Ιμάμη, οι άντρες πηγαίνουν στο τζαμί, ενώ οι γυναίκες πηγαίνουν στο παζάρι του χωριού για να αγοράσουν τα προικιά τους. Εδώ οι νέοι τα τελευταία χρόνια θεωρούν σχεδόν υποχρέωση τους την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα ή την Τουρκία.

Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν:

  • ο Γκιουτζέλ, ένας 21χρονος κρεοπώλης που σποραδικά εργάζεται στα ναυπηγεία της Γερμανίας - μιλάει για τον απαγορευμένο έρωτα στα «χωριά του βουνού»

  • ο Σεζέρ που σπουδάζει θεολογία στην Κωνσταντινούπολη - εξηγεί γιατί θέλει να γυρίσει και να γίνει ιεροδιδάσκαλος στο χωριό του
  • ο Σινάν, φοιτητής ιατρικής στην Κωνσταντινούπολη - αποκαλύπτει τους λόγους που επέλεξε να σπουδάσει στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα
  • ο ξυλουργός Γιουσούφ - θυμίζει σε όλους ότι μέχρι το '97 τα χωριά εθεωρούντο «επιτηρούμενη ζώνη» και για να μετακινηθεί κάποιος έπρεπε να δείχνει στα στρατιωτικά φυλάκια ειδική ταυτότητα
  • ο Μεχμέτ θρήσκος μουσουλμάνος - διαμαρτύρεται γιατί στο χωριό του δεν "πιάνουν" τα ελληνικά κανάλια και όλοι αναγκάζονται να βλέπουν τουρκικά
  • η Τζεϊλάν, φοιτήτρια Λογιστικής στην Θεσσαλονίκη - μαγειρεύει κλιν, παραδοσιακή πίτα με ρύζι και πατάτα, όπως η γιαγιά της, που μιλούσε μόνο πομακικά
  • η Σεϊρά, φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - εξηγεί γιατί στο χωριό φορά συνεχώς την μαντίλα αλλά την βγάζει μόλις φτάνει στη Θεσσαλονίκη
  • ο Τζεμίλ, ταβερνιάρης στο πιο απομακρυσμένο χωριό, κοντά στα βουλγαρικά σύνορα - ζητάει να στρωθούν με χαλίκι τα 6 χιλιόμετρα χωματόδρομου που τους συνδέουν με τα άλλα χωριά
  • ο Σαμί ο πρώτος μειονοτικός δημοσιογράφος που προσελήφθη στην ΕΡΤ - μιλάει για την εγκατάλειψη των χωριών από την κεντρική διοίκηση
  • ο Οτζάν, μαθητής που θέλει να σπουδάσει ιατρική "οπωσδήποτε στην Ελλάδα" - λέει γιατί θέλει να εγκαταλείψει οριστικά κάποια στιγμή "τα χωριά του βουνού"



Ρεπορτάζ: Βελίκα Καραβάλτσιου
Κάμερα: Γιώργος Πετράκης

Kεφτεδάκια με κιμά αλόγου προσφέρανε τα ΙΚΕΑ!

Κιμά αλόγου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια που προορίζονταν για τα εστιατόρια των ΙΚΕΑ, εντοπίστηκαν σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες: Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, είναι οι χώρες όπου συγκεκριμένες παρτίδες ύποπτου κρέατος εστάλησαν στα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Σταματά και στην Ελλάδα «προληπτικά» η πώληση του προϊόντος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΚΕΑ Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook της εταιρείας:

«Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους».

Τα ΙΚΕΑ σταμάτησαν τη διάθεση του συγκεκριμένου δημοφιλούς εδέσματος σε όλα τα καταστήματά τους στη Σουηδία και σε άλλες χώρες, μετά τη ανακάλυψη το μεσημέρι της Δευτέρας ότι αλογίσιος κιμάς εντοπίστηκε σε κεφτεδάκια της φίρμας στην Τσεχία.

Συγκεκριμένα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τσεχίας ανέφερε ότι εντόπισε κιμά αλόγου σε φορτία κατεψυγμένων γευμάτων που προορίζονταν για τα εστιατόρια στα καταστήματα της ΙΚΕΑ, και τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία.

Συνολικά, η υπηρεσία μπλόκαρε φορτία 760 κιλών από τα γεύματα. Η Τσεχία είχε εντοπίσει αρχικά «ύποπτο» κρέας την περασμένη εβδομάδα, εκείνη τη φορά σε λαζάνια που πωλούνταν στα Tesco. Η προέλευση του κρέατος στις δύο περιπτώσεις είναι προς το παρόν άγνωστη.

Πριν από λίγη ώρα τα ΙΚΕΑ Σουηδίας ανακοίνωσαν μέσω της σελίδας τους στο Facebook ότι η συγκεκριμένη παρτίδα με αλογίσιο κιμά εστάλη στα καταστήματα οκτώ ευρωπαϊκών κρατών: Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η αποκάλυψη για τον αλογίσιο κιμά στα ΙΚΕΑ έρχεται την ημέρα που οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν στις Βρυξέλες θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ταυτοποίηση των προϊόντων.

Η μητρική IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.

Δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα κάποια ανακοίνωση από την έδρα του ομίλου σχετικά με το εάν οι θυγατρικές της θα σταματήσουν να πωλούν το προϊόν και στις άλλες χώρες όπου η IKEA έχει υποκαταστήματα.

Η επιχείρηση διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με ΜΜΕ στις χώρες αυτές.

Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της.

Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι «σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού παραγωγού» (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο Reuters.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.

ΑΠΟ  lykavitos.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Αυτά είναι τα μεταλλαγμένα που μας ταϊζουν!


Μπορεί την προσοχή μας να τραβάνε κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα, όπως το τελευταίο με το κρέας αλόγου, στην πραγματικότητα όμως πολλά τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μίας οικογένειας και πωλούνται απολύτως νομίμως στα καταστήματα, κρύβουν επίσης «σκοτεινά μυστικά». Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος και στη φετινή λίστα της Greenpeace με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από τα οποία αν όχι όλοι μας, σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε καταναλώσει.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Προσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.

Αυτή η κατηγορία περιλαµβάνει επίσης τα προϊόντα των εταιριών που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιριών που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής ήδη αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από µεταλλαγµένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι στο άμεσο

μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από µεταλλαγµένα συστατικά.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής εγγυώνται ότι προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Για τα προϊόντα αυτά η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των πιστοποιητικών που διαθέτουν οι παραγωγοί από τους προμηθευτές τους για τη χρήση µη µεταλλαγµένων οργανισμών στις ζωοτροφές

ΑΥΓΑ – ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Κρείττον Κοτόπουλα-Κρείττον ΚΟΚΚΙΝΟ

Λειβαδίτης Κοτόπουλα-Λειβαδίτης ΚΟΚΚΙΝΟ

Σαραμούρτση Κοτόπουλα-Σαραμούρτση ΚΟΚΚΙΝΟ

Σαρσύρ Κοτόπουλα-Σαρσύρ ΚΟΚΚΙΝΟ

Πτηνοπαραγωγή Κοτόπουλα-Πτηνοπαραγωγή ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Σύνκο Κοτόπουλα-Σύνκο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Aγ.Iωάννης Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ

Μιμίκος Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ

Fresh Κοτόπουλα-Αφοι Παπαµικρούλη ΠΡΑΣΙΝΟ

Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας Κοτόπουλα-Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας ΠΡΑΣΙΝΟ

Xρυσά Αυγά-Ζούρας Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ

Αγγελάκης Κοτόπουλα-Αγγελάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Βλαχάκης Αυγά-Βλαχάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Γαλανός Κοτόπουλα-Γαλανός Κοτόπουλα Μεσημερίου ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Κελαϊδίτης Κοτόπουλα-Κελαϊδίτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Κλημέντζος Κοτόπουλα-Αφοί Κλημέντζου-Πλεσιώτη ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Μέγα Φάρμ Αυγά-Μέγα Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Νιτσιάκος Κοτόπουλα-Νιτσιάκος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Όρνιθα Κοτόπουλα-Όρνιθα ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Πίνδος Κοτόπουλα-Πίνδος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Carnation-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ

Dolca-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ

Neslac-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ

Lurpak-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ

Κρέμα Τυριού Νatural Buko-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ

Mister Cheez Τυρί – Τριγωνάκια-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ

Νουνού Γάλα-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ

Νουνού Κρέμα Γάλακτος-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ

N’Joy-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΦΑΓΕ Φρέσκο Γάλα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΦΑΓΕ Φέτα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΦΑΓΕ Κρέμα Γάλακτος-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αγνό Κρέμα Γάλακτος-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ

Αγνό Τυροκομικά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ

Αγνό Φρέσκο Γάλα-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ

Βίγλα Τυροκομικά-Βίγλα ΚΟΚΚΙΝΟ

Δέλτα Κρέμα Γάλακτος-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ

Δέλτα Μilkο-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ

Δέλτα Φέτα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ

Δέλτα Φρέσκο Γάλα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ

ΔΩΔΩΝΗ Φέτα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΔΩΔΩΝΗ Φρέσκο Γάλα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ

Ήπειρος Φέτα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ

Τελεμές Γκλίτσα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ

Κολιός Τυρoκομικά-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ

Κολιός Φρέσκο Γάλα-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ

ΜΕΒΓΑΛ Κρέμα Γάλακτος-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΜΕΒΓΑΛ Τοπίνο-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΜΕΒΓΑΛ Φέτα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΜΕΒΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

Πίνδος Τυροκομικά-Πίνδος ΚΟΚΚΙΝΟ

Ροδόπη Τυροκομικά-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ

Ροδόπη Φρέσκο Γάλα-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ

Αλπίνο Βούτυρο-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αλπίνο Τυροκομικά-Αλπίνο ΠΟΤΟΚΑΛΙ

Αλπίνο Φέτα-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Τυροκομικά Θάσου-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Cretalat Γάλα-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ

Cretalat Τυροκομικά-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ

Twinko-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ

Εβροφάρμα Φρέσκο Γάλα-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ

Εβροφάρμα Τυροκομικά-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ

Δελφοί Μυζήθρα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ

Δελφοί Φέτα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ

Δουκίδης Κρέμα Γάλακτος-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ

Δουκίδης Τυροκομικά-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ

Δουκίδης Φέτα-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ

Νεογάλ Τυροκομικά-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ

Νεογάλ Φρέσκο Γάλα-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ

Όλυμπος Γάλα-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ

Όλυμπος Τυροκομικά-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ

Παγώνης Τυροκομικά-Παγώνης ΠΡΑΣΙΝΟ

ΣΕΡΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΤΥΡΑΣ Τυροκομικά-ΤΥΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ

Τύρκο Τυροκομικά-Τύρκο ΠΡΑΣΙΝΟ

Τυροκομικά Προϊόντα Νάξου-Κουφόπουλος-Τυροκομικά Προϊόντα “Νάξος” ΠΡΑΣΙΝΟ

Φάρμα Κουκάκη Γάλα-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ

Φάρμα Κουκάκη Τυροκομικά-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ

ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ – ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Advance-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

Danette Επιδόρπια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

Vitaline-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΔΕΛΤΑ Γιαούρτια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

After School Choco-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

FruYo-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Nouvelle-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καραμελέ-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Σικάγο-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΦΑΓΕ Γιαούρτια-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Beautiful-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

Chocomania-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

Duettino-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

Harmony-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΜΕΒΓΑΛ Γιαούρτια-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αγνό Γιαούρτια-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ

Κολιός Γιαούρτια-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ

Τυράς Γιαούρτια-ΤΥΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Τυροκομικά Θάσου Γιαούρτι-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αφοι Στάμου Γιαούρτια-Αφοι Στάμου ΠΡΑΣΙΝΟ

Δημητρίου Γιαούρτια-Δημητρίου ΠΡΑΣΙΝΟ

ΕΛ ΓΑΛ Γιαούρτια-ΕΛ ΓΑΛ ΡΗΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος Ηπείρου Γιαούρτι-ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος Ηπείρου ΠΡΑΣΙΝΟ

Κρι-Κρι Γιαούρτια-Κρι-Κρι ΠΡΑΣΙΝΟ

Νεογάλ Γιαούρτια-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ

Όλυμπος Γιαούρτια-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ

ΣΕΡΓΑΛ Γιαούρτια-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ

Φάρμα Κουκάκη Γιαούρτια-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ

ΠΑΓΩΤΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Algida Παγωτά-Unilever ΚΟΚΚΙΝΟ

Αγνό Παγωτά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ

Δέλτα Παγωτά-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δωδώνη Παγωτά-Παγωτά Δωδώνη ΚΟΚΚΙΝΟ

ΕΒΓΑ Παγωτά-ΕΒΓΑ ΚΟΚΚΙΝΟ

Κρι-Κρι Παγωτά-Κρι-Κρι ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Β.Ι.Κ.Ι Μπέϊκον-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ

Β.Ι.Κ.Ι Παριζάκι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ

Β.Ι.Κ.Ι Σαλάµι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ

Ζλάτης Αλλαντικά-Ζλάτης ΚΟΚΚΙΝΟ

Boss Μπριζόλες-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Boss Σουβλάκια-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Primo Λουκάνικα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Primo Μορταδέλα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Primo Σαλάμι-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ανανιάδης Λουκάνικα-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ανανιάδης Παριζάκι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ανανιάδης Σαλάµι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Βέκκα Xoιροµέρι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Βέκκα Λουκάνικα-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Βέκκα Σαλάµι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Νίκας Λουκάνικα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Νίκας Πάριζα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Νίκας Σαλάµι-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υφαντής Λουκάνικα-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υφαντής Μπέικον-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Boss Hamburger-Boss ΠΡΑΣΙΝΟ

Creta Farm Ζαµπόν-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ

Creta Farm Παρίζα-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ

Creta Farm Σαλάµι Αέρος-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ

Dianik Λουκάνικα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ

Dianik Μορταδέλα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ

Dianik Μπέικον-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ

Βέκκα Γαλοπούλα-Βέκκα ΠΡΑΣΙΝΟ

Έδεσµα Λουκάνικα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ

Έδεσµα Παρίζα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ

Έδεσµα Σαλάµι-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ

Θράκη Παριζάκι-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ

Θράκη Πικ-Νικ-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ

Θράκη Χοιρινό-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ

Κάρνικα Αλλαντικά-Κάρνικα ΠΡΑΣΙΝΟ

Πασσιάς Λουκάνικα-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ

Πασσιάς Παριζάκι-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ

Πασσιάς Σαλάμια-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ

Υφαντής Κεφτεδάκια-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ

Υφαντής Παστουρμάς-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ

Υφαντής Φιλέτο Γαλοπούλας-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ

ΚΡΕ.ΚΑ Κρέας-ΚΡΕ.ΚΑ ΠΡΑΣΙΝΟ

Νίκας Γαλοπούλα Καπνιστή-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ

Νίκας Μεριδάκι από Πρόβειο-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ

ΨΑΡΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Smoki Πέστροφα-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ

Smoki Σολομός-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ

Νηρεύς Λαυράκι-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ

Νηρεύς Συναγρίδα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ

Νηρεύς Τσιπούρα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ

Ξιφίας Κολιοί-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ξιφίας Σαρδέλλες-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ιχθυοτρoφεία Ιθάκης ΚΟΚΚΙΝΟ

Ιχθυοτρoφεία Ναυπλίου ΚΟΚΚΙΝΟ

Lion Iχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ

Neptunus ΠΡΑΣΙΝΟ

Octopus ΠΡΑΣΙΝΟ

Sea Farm Ionian ΠΡΑΣΙΝΟ

Simi Fish ΠΡΑΣΙΝΟ

Σελόντα ΠΡΑΣΙΝΟ

Sparfish Υδατοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Εύριπος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ιχθυοκαλλιέργειες Αγιά ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Ιχθυοτροφική Ελλάς ΑΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Υδατοκαλλιέργειες ΚΟΡΩΝΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

ΑΠΟ  lykavitos.gr

Μ.Μπράιζα: Υπονομεύει τον αγωγό TAP και κάνει "συστάσεις" για τη ΔΕΠΑ...


Σε... υποδείξεις για το πως Ουάσιγκτον και... Άγκυρα προτίθενται να εκλάβουν πιθανή πώληση των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ στην Μόσχα προχώρησε χθες ο γνωστός στο πανελλήνιο Μάθιου Μπράιζα, εδώ και χρόνια καλοπληρωμένο ενεργούμενο της Τουρκίας, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του...

Με ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune, ο πρώην ισχυρός διπλωμάτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ «καθοριστικής σημασίας». Οπως είπε, «όποιος αγοράζει, θέλει να βρίσκεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό και να μην έχει να αντιμετωπίσει το μονοπώλιο», σημείωσε υπαινισσόμενος την ανάγκη αποφυγής έκβασης του διαγωνισμού υπέρ της ρωσικής Gazprom.

Την ίδια ώρα όμως, μαζί με τον αναλυτή του International Crisis Group (ICG) Χιου Πόουπ, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ φρόντισε να κάνει και λόμπινγκ εντός έδρας υπέρ των τουρκικών θέσεων για αγωγούς και υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με το energypress.gr και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ πρώτα στην Τουρκία και από εκεί μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά, με το επιχείρημα ότι η επιλογή αυτή είναι πιο οικονομική σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα.

«Δεν τεκμηριώνεται ούτε οικονομικά, ούτε γεωπολιτικά, η μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφέρει κάτι τέτοιο», απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης.

Εκτός της θέσης του για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ο κ. Μπράιζα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγωγός «Nabucco West» έχει προβάδισμα στους υπολογισμούς της Κομισιόν και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Δ. Ευρώπη, έναντι του «TAP» ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Το Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε, προτιμά τον «Nabucco West» επειδή παρ’ ότι μεγαλύτερου μήκους και ακριβότερος από τον TAP, διέρχεται από περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες η κυβέρνηση του Μπακού προσδοκά έτσι να κάνει συμμάχους για να την στηρίξουν μελλοντικά στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όσο για το λόγο που ο Nabucco West εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, η απάντηση είναι απλή: διέρχεται σε πολύ μεγάλο μήκος από την Τουρκία και συνεχίζει μέσω Βουλγαρίας όπου επίσης η Τουρκία έχει ισχυρά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις δηλώσεις Μπράιζα, απάντησαν αμέσως τόσο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, όσο και ο γ. γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης της Ιταλίας Τζιλμπέρτο Ντιαλούτσι. «Η Ε.Ε. κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο σχέδια, τόσο γιατί ο TAP έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα, όσο και γιατί έχει εκτιμηθεί σημαντικά η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας που υπεγράφη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Θα υλοποιηθεί επομένως εκείνο το project που θα δώσει τη ρεαλιστικότερη και αμεσότερη λύση για Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν, και αυτή εκτιμώ ότι θα τη δώσει ο TAP» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπ. ΠΕΚΑ. «Η Ε.Ε. είναι ουδέτερη απέναντι στα δύο σχέδια, παλαιότερα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά τώρα η Ε.Ε. τηρεί ίσες αποστάσεις», είπε από την πλευρά του ο κ. Ντιαλούτσι.

Το who is who

Οι αναφορές του 49χρονου πρώην αμερικανού διπλωμάτη μόνο τυχαίες δεν είναι. Ο ίδιος έχει συνδέσει την καριέρα του με εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, καθώς μετά την αποχώρηση του από το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ προσελήφθη σε υψηλόβαθμη θέση σε τουρκική εταιρεία υδρογοναθράκων (της Turcas Petrol). Η εταιρεία φέρεται να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα με την κρατική SOCAR.

Σήμερα, ο Μπράιζα προΐσταται του International Centre for Defense Studies (ICDS), ενός think tank που προωθεί τις στρατηγικές θέσεις της Τουρκίας, ενώ η τουρκικής καταγωγής σύζυγος του Ζεινό Μπαράν συμμετέχει και εκείνη σε τουρκική δεξαμενή σκέψης. Ειδικευμένη σε θέματα από την ισλαμική ιδεολογία μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρασία, η Μπαράν έχει θητεύσει σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

H απάντηση του Σόλωνα Κασσίνη

«Η μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη κοστίζει μόνο 2 δισ. ευρώ ενώ με αγωγό μέσω Ελλάδας το κόστος είναι 20 δισ. ευρώ. Αν Ελλάδα και Τουρκία δεν τα βρουν και δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η Λευκωσία δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το αέριο της παρά μετά το… 2027. Αν μάλιστα περάσουν αρκετά χρόνια και δεν βρεθεί λύση, το Ισραήλ θα απευθυνθεί για τη μεταφορά του αερίου στην Τουρκία, και το ίδιο θα κάνει αναγκαστικά και η Κύπρος», είπε από την πλευρά του ο Χιού Πόουπ διευθυντής για θέματα Τουρκίας και Κύπρου της διεθνούς φήμης δεξαμενής σκέψης ICG.

«Μακάρι να πεισθεί η Τουρκία να λυθεί το Κυπριακό, γιατί αν συμβεί αυτό, εγώ που είμαι πρόσφυγας θα καταφέρω να γυρίσω στο σπίτι μου», ήταν η απάντηση του Σόλωνα Κασσίνη διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπ. Εμπορίου της Κύπρου, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει επιλέξει τη λύση της κατασκευής ενός γιγάντιου τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ βλέπει τον αγωγό μόνο σαν συμπληρωματική λύση.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Aγοράστε Ελληνικά: Κατάλογος Ελληνικών προιόντων

Ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος με.. ελληνικά προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας!ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχνάτε τα μαγαζιά της γειτονιάς σας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.



ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ,Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα. http://www.ion.gr
ΞΕΝΗ
Παυλίδης – Κraft Foods (Lacta, Παυλίδου υγείας, Toblerone, Παυλίδης γεμιστή, Lila Pause, Kiss, Gioconda, Merenda). H Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods (www.kraftfoods.gr),με κατακόρυφη πτώση ποιότητας και αύξηση τιμών έκτοτε, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την βρετανική Cadbury.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive, Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.
http://www.papadopoulou.gr
ΞΕΝΗ
ELBISCO πρώην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Elite φρυγανιές, Αλλατίνη, Κρις Κρις, Βοσινάκη, Forma). http://www.elbisco.gr
ΚΕΤΣΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας. http://www.kyknos.com.gr
ΞΕΝΗ
HEINΖ, αμερικανικό trust που μονοπωλεί την αγορά σε 50 χώρες, με κύκλο εργασιών 10δις δολλάρια παγκοσμίως! http://www.heinz.com
ΠΑΓΩΤΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚEΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ (παγωτά, γιαούρτι, φρέσκο γάλα). Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1954, με σύγχρονη μονάδα παραγωγής στις Σέρρες και κέντρο διανομής στην Αθήνα. http://www.krikri.gr
ΕΒΓΑ (παγωτά, κρουασάν, χυμοί). Ιδρύθηκε το 1934 ως Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου, και εί ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέχρι και σήμερα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. http://www.evga.net
ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Πηλίου – Βελεστίνου. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του γάλακτος, διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά. Ειδικεύεται και στα βιολογικά προϊόντα http://www.evol-easvolou.gr
Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης) (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί). http://www.olympos.gr
ΦΑΓΕ (γιαούρτι, γάλα, συσκευασμένο τυρί). Ιδρύθηκε το 1926 από τον Α. Φιλίππου και διατηρεί μέχρι σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ. http://www.fage.gr
ΞΕΝEΣ
ΑΓΝΟ (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί) (Τα 4 τελευταία χρόνια συνεργασία με την DANONE.
ΜΕΒΓΑΛ (γάλα, γιαούρτι, τυρί) (Με επιφυλάξεις, ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την DANONE στον τομέα διανομής των προϊόντων). http://www.mevgal.gr
ΔΕΛΤΑ, εξαγοράστηκε από τον όμιλο VIVARTIA (MiG) το 2006 (στον οποίο ανήκουν και τα Goody’s, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, 7 Days κρουασάν, Χρυσή Ζύμη), ο οποίος αν και ελληνικό cogglomerate, βαδίζει στα χνάρια των ξένων πολυεθνικών με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων και τακτική εξαγορών και συγχωνέυσεων http://www.vivartia.com
ALGIDA, φίρμα παγωτού που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, που μεταξύ άλλων στην Ελλάδα εμπορεύεται και τα προϊόντα Ζwan, Βιταμ, Pumaro, Νέα Φυτίνη, ελαιόλαδο Αλτις, Lipton, Knorr, Helmann’s,ηλιέλαιο Sol, Friol, Φλώρα, Calvé, Becel, αλλά και είδη υγειινής όπως Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo,Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim!!! Έχει εξαγοράσει πλήθος ελληνικών εταιριών (Ελαίς 1962, Pummaro 1999), αλλά και ξένων με δραστηριότητα στην Ελλάδα (Κnorr-Bestfoods). http://www.unilever.gr
NESTLE, η μεγαλύτερη παραγωγός ειδών διατροφής στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 60δις δολλάρια!! Μέσα από διαρκείς συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιριών, έφτασε το 2003 να διαθέτει 511 εργοστάσια σε 86 χώρες! Στην Ελλάδα, εκτός από παγωτά (μέχρι εκεί φτάσανε τα πλοκάμια της, αφού πρόκειται για άκρως επικερδή αγορά), εμπορεύεται και τα προϊόντα farine lactee, δημητριακά fitness και clusters, σοκολάτες boss,kitkat, crunch, smarties, baci, nesquik, nescafe (φανταστείτε μόνο ότι ο νεσκαφέ φραπέ έχει αναδειχθεί σε εθνικό προϊόν, με το 25% του εγχώριου τζίρου!!), νερά κορπή, vittel, perrier, contrex, san pellegrino, maggi κύβους, μέχρι friskies και purina για τους τετράποδους καταναλωτές. Το γνωρίζατε ότι όλα αυτά τα προϊόντα προσθέτουν στην κερδοφορία της ήδη ζάμπλουτης NESTLE; http://www.nestle.gr
DANONE (Activia, Danonino, Actimel, Danette, νερά Evian και Volvic, Milupa, Nutricia κτλ), γαλλοϊταλικός κολοσσός που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να παρεισφρύσει και στην ελληνική αγορά. http://www.danone.com
FrieslandCampina (τυρί Milner, γάλα NOYNOY κτλ), ολλανδικός γαλακτοκομικός όμιλος, τα προϊόντα του οποίου πωλούνται σε 100 χώρες. http://www.frieslandcampina.com
Arla (Lurpak, γάλα, τυριά κτλ), δανέζικος γαλακτοκομικός όμιλος,πήχτρα στο μεταλλαγμένο.
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ/ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο Καραβάκι, Aromatics, Natura, Olivia, αφρός ξυρίσματος Καραβάκι). Ιστορική ελληνική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι Λέσβου). Από το Φεβρουάριο του 2001 λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. http://www.papoutsanis.gr
ΑPIVITA (σαπούνι, σαμπουάν, κρέμες σώματος, αρωματοθεραπεία). Σειρά φυσικών καλλυντικών υψηλής ποιότητας, με ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε το 1979 με 4 άτομα προσωπικό και σήμερα απασχολεί 220 άτομα και παράγει πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα. http://www.apivita.com
ΚΟΡΡΕΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο, καλλυντικά, αντιηλιακό,αρωματοθεραπεία, σαμπουάν, φαρμακευτικά προϊόντα). Σειρά φυσικών προϊόντων με μεγάλο αριθμό καταστημάτων στο εξωτερικό. http://www.korres.com
Mastihashop (προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, οδοντόκρεμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά και ποτά, τσίχλες, μαστίχα και μαστιχέλαιο). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. http://www.mastihashop.com
ΕΥΡΗΚΑ (ΕΥΡΗΚΑ απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, ΤΙΚ ΤΑΚ καθαριστικό τουαλέτας, TOPINE απολυμαντικό, FLUP αποφρακτικό, CLARO σκόνη πλυντηρίου πιάτων, FRESH AIR αποσμητικό χώρου, FAMOSO για τζάμια, ALGOFLASH λιπάσματα και προϊόντα φυτών, AROXOL εντομοκτόνο, ZITA ultra και ΕΥΡΗΚΑ καθαριστικά). Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ ξεκίνησε την πορεία του από την Κύπρο, όπου το 1959 ο Ξάνθος Σαρρής ίδρυσε την ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ., στην Αμμόχωστο. Ένα χρόνο μετά προχώρησε στην ίδρυση δεύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, το 1960, στην Αθήνα. Σημαντικός σταθμός ήταν η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Η εταιρεία κατάφερε να επαναλειτουργήσει 30 ημέρες μετά, στη Λεμεσό, στηρίζοντας την προσπάθεια των προσφύγων εργαζομένων της. Το 1977 η ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς μετέφερε την έδρα της στο Βόλο και εκεί ξεκίνησε τη δημιουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής της, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα. http://www.eureka.com.cy
ROLCO – MyPlanet (MyPlanet σειρά απορρυπαντικών, AVA, ROL και ESSEX απορρυπαντικά, HiGeen αντισηπτικό gel χεριών, καλλυντικά TACT Beauty Care, Herborium apothecary αρώματα και φροντίδα σώματος, ROLCO BtoB επαγγελματικός καθαρισμός). Ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 1948 στο Μοσχάτο Αττικής και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια στην ΝΑ Ευρώπη. http://www.rolco.gr, http://www.herborium.gr, http://www.myplanet.com.gr.
ΞΕΝΕΣ
Procter & Gamble, κρατηθείτε (Pantene, Vidal Sassoon, Ivory, Camay,Herbal Essences, Gillette, Wella, Secret, Old Spice, Always, Tampax, Crest, Fixodent, Oral-B, Head & Shoulders, Olay, Max Factor, Nice n’ Easy, Cover Girl, SK-II, Vicks, Ariel, Tide, Ace, Luv, Swiffer, Zest, Dash, Bold, Mr. Clean, Pampers αλλά και αρώματα Valentino, Dolce Gabbana, Polo, Dunhill, Christina Aguilera, Lacoste, Naomi Campbell, Gucci, Hugo Boss, Escada, Burberry και Puma, ηλεκτρικές συσκευές Braun, τροφές ζώων Eukanuba, Pringles πατατάκια (μην τα φάτε,λουστείτε!), μπαταρίες Duracell). Αμερικανική πολυεθνική, η τέταρτη πιο κερδοφόρος επιχείρηση στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε 160 χώρες παγκοσμίως, προφανώς δεν χρειάζεται να τους κάνουμε πλουσιότερους. http://www.pg.com
Colgate – Palmolive, (Colgate, Kolynos, Palmolive, καθαριστικά ΑΖΑΧ, καθαριστικά ρούχων Soflan και Soupline, Fabuloso, Mennen). Αμερικανική πολυεθνική, ανταγωνίστρια της P&G, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1963 με δικό της εργοστάσιο στην Π. Ράλλη. αλλά τουλάχιστον παράγει στην Ελλάδα! http://www.colgate.com.gr
Unilever, (Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim).Διαφοροποιημένη πολυεθνική με δραστηριότητα σε πολλόυς τομείς, βλ. και τρόφιμα. http://www.unilever.gr
HENKEl (Scwarzkopf, Theramed, Fa, Dixan, Persil).www.henkel.com
ΣΝΑΚΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Chipita (Spinspan, 7days, Finetti), http://www.chipita.com
ΞΕΝEΣ
Pringles, πρόκειται για παραπροϊόν του αμερικανικού υπερκολοσσού Procter & Gamble που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα ειδών υγιεινής, (βλ. πλήρη λίστα με προϊόντα στα είδη υγιεινής), είπαν να πουλήσουν και κανά πατατάκι μπας και αυξήσουν τα έσοδα! http://www.pg.com
Τσακίρης πατατάκια, εξαγοράστηκαν το 2004 από την Coca-Cola 3E
Lay’s πατατάκια, αρχικά προϊόν της αμερικανικής Frito Lay, η οποία εξαγοράστηκε το 1965 από την Pepsico
Fritolay (Ruffles, Cheetos, Doritos). http://www.fritolay.com
SUPER MARKET – Εμπορικά Καταστήματα
ΕΛΛΗΝΙΚEΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Αλυσίδα καταστημάτων που ιδρύθηκε το 1954 από τους αδερφούς Σπύρο και Γιάννη Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 2005 οι ιδιοκτήτες της δέχτηκαν πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο η οποία, όπως ακούστηκε στην αγορά, ξεπερνούσε τα 400 εκ ευρώ. Οι εξελίξεις έμελλε να ήταν καταλυτικές. Αρχές Μαρτίου του 2006 φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Σκλαβενίτης και στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους τα τέσσερα παιδιά του, η Μαρία, ο Γεράσιμος, ο Στέλιος και η Βίκυ δηλώνουν τη διάθεση τους να αναλάβουν την ευθύνη της εταιρείας, απορρίπτοντας την πρόταση που είχε γίνει από τον πολυεθνικό όμιλο. Συγχρόνως, εξαγοράζουν σε συνεργασία με τον Νίκο Μαμιδάκη, το σύνολο των μετοχών των οικογενειών του Γιάννη και του Νάσου Σκλαβενίτη και της οικογένειας του Μιλτιάδη Παπαδόπουλου. Η μετΞΕΝΗκή σύνθεση της επιχείρησης διαμορφώνεται ως εξής: Οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη 80%, Νίκος Μαμιδάκης 14% και Ανδρέας Ποταμιάνος 6%. Σήμερα η Σκλαβενίτης διαθέτει 72 καταστήματα, εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 150.000 πελάτες, απασχολώντας περίπου 7.100 εργαζόμενους ενώ έκλεισε το οικονομικό έτος 2008 με κύκλο εργασιών 1.088 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2007 της τάξης του 13,31%. http://www.sklavenitis.gr
ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και έφτασε σήμερα να έχει ένα δίκτυο 88 καταστημάτων πανελλαδικώς, σε συνεργασία με την ΑΡΙΣΤΑ. http://www.atlantic.gr
My Market – METRO. Ιδρύθηκε το 1976 και προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών, ενώ ήταν από την αρχή και παραμένει πάντα απόλυτα ελληνικών συμφερόντων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα My Market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry. Η My Market διαθέτει 45 καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία στην Αττική. http://www.mymarket.metro.com.gr
Μασούτης. http://www.mymarket.metro.com.gr
Sprider stores.. http://www.mymarket.metro.com.gr
ΞΕΝΕΣ
SPAR Βερόπουλος. Σαν Βερόπούλος ξεκίνησε συνεργασία με τον ολλανδικό γίγαντα SPAR (μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως) ήδη από το 1973, πουλώντας τα προϊόντα της, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί με 228 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και 31 καταστημάτων με την επωνυμία Χαλκιαδάκης στην Κρήτη. http://www.veropoulos.gr
ΑΒ Βασιλόπουλος. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο 1969 από τους αδελφούς Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο. Τον Νοέμβριο του 1990 εισάγεται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1992 εξαγοράζεται από τον Όμιλο Delhaize, βελγικών συμφερόντων με δραστηριότητες σε 6 χώρες. http://www.ab.gr
Carrefour Μαρινόπουλος, γαλλική αλυσίδα υπερκαταστημάτων, στην οποία ανήκει και η Dia, το όνομα Μαρινόπουλος διατηρείται απλά και μόνο για να κάνει την ελληνική συσχέτιση και να εξαπατάται ο καταναλωτής! http://www.carrefour.gr
LIDL, γερμανικός υπερκολοσσός με 8000 καταστήματα σε 20 χώρες (200 μόνο στην Ελλάδα!) Ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Schwarz και πουλάει τρόφιμα και άλλα προϊόντα λιανικού εμπορίου δικής του μάρκας σε πολύ χαμηλές τιμές. Εργατικά συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο καταγγέλουν την εταιρεία ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω ώρες, κατασκοπεύοντας το προσωπικό με κρυφές κάμερες, απολύοντας εγκύους γυναίκες κτλ. Στην ουσία τα φτηνά προϊόντα παράγονται από Πολωνούς και Βούλγαρους σκλάβους των Γερμανών για 300 ευρω το μήνα! Σε λίγο κι εμείς έτσι θα καταλήξουμε! http://www.lidl.gr
PRAKTIKER, γερμανικός υπερκολοσσός DIY με 440 καταστήματα σε 10 χώρες και συνολικές πωλήσεις ύψους € 3,7 δις το 2009! http://www.praktiker.gr
IKEA, σουηδικός υπερκολοσσός που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά επίπλου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. http://www.ikea.gr
Zara (Zara, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka) ισπανική αλυσίδα που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά ρούχου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. http://www.bershka.com, http://www.pullandbear.com, http://www.stradivarius.com, http://www.zara.com
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ/ΧΥΜΟΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΕΨΑ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ) Από το 1924 λειτουργεί σε ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής στην Αγριά Βόλου και παραμένει 100% ελληνική. http://www.epsa.gr
Λουξ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ, χυμοί φρούτων) Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950 στην Πάτρα. http://www.loux.gr
Γεράνι (Κρητική επιχείρηση. Η εταιρία παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών «ΓΕΡΑΝΙ Α.Ε.» είναι στην ουσία η εξέλιξη της ομώνυμης οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και τρεις γενιές. Επιστρέφοντας από την Αμερική, ο Σοφοκλής Αναγνωστάκης από το Γεράνι Κυδωνίας, δημιούργησε το 1928 στην αυλή του σπιτιού του ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο παραγωγής αναψυκτικών, με χειροκίνητα μηχανήματα. Η διανομή εκείνη την εποχή γινόταν με γαϊδουράκι και τα αναψυκτικά «Γεράνι» ήταν πολύ δημοφιλή. Μετά το τέλος του πολέμου και την αναπόφευκτη παύση των εργασιών, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, γιος του Σοφοκλή, έθεσε και πάλι σε λειτουργία την επιχείρηση. http://www.gerani-softdrinks.gr
Τεμένια (Κρητική επιχείρηση στα Τεμένια Χανίων. Ο ιδρυτής Γεώργιος Γαροφαλάκης αντιλαμβανόμενος την μοναδικότητα των νερών του χωριού του πίστεψε και όχι άδικα ότι η παραγωγή αναψυκτικών θα ήταν η καλύτερη αξιοποίηση αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου. Συνεργαζόμενος αρχικά συνεταιρικά με τον ξάδερφο του Νταουντάκη Ιωάννη ξεκίνησαν με μεράκι και αφοσίωση την παραγωγή αναψυκτικών το 1954 με βάση πάντα το ιαματικό νερό του Χωριού Τεμένια και χυμούς από διαλεχτά φρούτα και φυσικά υλικά που αγόραζαν από ντόπιους παραγωγούς. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, αφού οι πρώτες ύλες ,τα έτοιμα προϊόντα διακινούνταν σε όλη την επαρχία Σελίνου με τα γαϊδουράκια, χωρίς ηλεκτρικό για 15 ολόκληρα χρόνια όλες οι εργασίες γίνονταν χειρωνακτικά, παρόλα αυτά η αγάπη και η επιμονή στην ιδέα του Ιδιοκτήτη Γεωργίου Γαροφαλάκη που στο μεταξύ συνέχιζε μόνος του μετά την αποχώρηση του συνεταίρου του, είχε σαν αποτέλεσμα να εξελίξει την μικρή μονάδα του αργότερα σε μια επιτυχημένη και ανταγωνιστική επιχείρηση αφού πλέον από το 1969 ήρθε στο χωριό το ηλεκτρικό ρεύμα. http://www.temenia.gr
Φήμη (Κρητική επιχείρηση. 1925: Εμφιαλώνεται το πρώτο αναψυκτικό φήμη σε φιάλη με την μπίλια και πορσελάνη απο τον αείμνηστο Βασίλη Ζηδιανάκη με χειροκείνητα μηχανήματα σε ιδιόκτητο εργοστάσιο στισ Αγιές Παρασκιές Ηρακλείου Κρήτης. 1964: Την Επιχείρηση αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Ζηδιανάκης, ο οποίος ξεκινάει μια νέα πορεία ανάπτυξής της. Παίρνει τα πρώτα αυτόματα μηχανήματα και εμφιαλώνει σε γυάλινη φιάλη Grown. 1981: H Επιχείρηση μεταστεγάζεται σε νέο χώρο και εξοπλίζεται με σύγχρονα αυτόματα μηχανήματα της εποχής, καταφέρνει και διατηρεί την ποιότητα και δημιουργεί νέες απολαυστικές γεύσεις. 1993: Ενδυναμώνεται ο τεχνικός εξοπλισμός της Επιχείρησης και γίνεται η πρώτη εμφιάλωση της “ΦΗΜΗ” σε φιάλη ΡΕΤ και ανοίγονται νέοι ορίζοντες. 2000 – 2004: Η Επιχείρηση αλλάζει νομική μορφή και γίνεται Α.Ε. με την επωνυμία “ΦΗΜΗ – Ζηδιανάκης Α.Ε.”. Προχωρεί σε επενδύσεις 600εκ.δρχ. οι οποίες περιλαμβάνουν καινούριες γραμμές παραγωγής & εμφιάλωσης για ΡΕΤ και γυάλινη φιάλη. Στηριζόμενοι στην διδαχή απο το παρελθόν μας δημιουργούμε σήμερα δεκατέσσερις ξεχωριστές γεύσεις δροσιάς, γεύσεις “ΦΗΜΗ”…) http://www.fimi-drinks.gr
ΞΕΝΕΣ
Coca Cola 3E (Coca Cola, Sprite, Fanta, Amita, Frulite, Tuborg, νερό ΑΥΡΑ, Waterblue και Λύττος, σνακς TSAKIRIS). Κάποτε σαν 3Ε ήταν η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμφιαλώσεως, τώρα πια ανήκει στην γνωστή πολυεθνική των δισεκατομμυρίων.
Pepsico – ΗΒΗ (Pepsi, 7UP, ΗΒΗ, νερό Λουτράκι, Lipton, Gatorade, Pure Rush). Κάποτε σαν Ηβη ήταν η αγαπημένη πορτοκαλάδα, εξαγοράστηκε κι αυτή απ’ την ανταγωνίστρια της Coca Cola, Pepsico. http://www.pepsico-ivi.gr
Κλιάφα (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα). Από το 1977 η ΚΛΙΑΦΑ συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως παράγοντας για λογαριασμό της τα προϊόντα Coca Cola, Sprite και Fanta. http://www.kliafa.gr

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ/ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
Aegean Oil. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία, συμφερόντων Δ.Μελισσανίδη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών και πρόσφατα έχει εισέλθει και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (Aegean Power). http://www.aegeanoil.gr
ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Το 1982, μετά την απόφαση της EXΧON να εγκαταλείψει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ESSO. Η ESSO μετονομάζεται σε ΕΚΟ, υπάγεται στη ΔΕΠ και λειτουργεί πλέον ως επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία στην πετρελαϊκή και πετροχημική αγορά της χώρας. Σήμερα δραστηριοποιείται στην αποθήκευση και διακίνηση υγρών καυσίμων, λιπαντικά υψηλής τεχνολογίας και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων με σχεδόν 1200 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. http://www.eko.gr
Jet Oil – Mamidoil. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1969 από τους Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και διαθέτει δίκτυο 600 πρατηρίων. http://www.jetoil.gr
ETEKA. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983, με αντικείμενο τον εφοδιασμό πλοίων όλων των κατηγοριών στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σύντομα επεκτάθηκε και στον τομέα των οδικών μεταφορών με 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, πετρέλαιο θέρμανσης και πλήρη σειρά λιπαντικών. http://www.eteka.com.gr
ΞΕΝΕΣ
BP (British Petroleum), πολυεθνική εταιρεία βρετανικών συμφερόντων (η μεγαλύτερη του Η. Βασιλείου) και αμφιλεγόμενη δραστηριότητα ανά τον κόσμο (βλ. πρόσφατο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, καταπίεση εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων) http://www.bp.com
Shell (Royal Dutch Shell), πολυεθνική εταιρεία βρετανο-ολλανδικών συμφερόντων, με δραστηριότητα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις πολλών κρατών (βλ. συγκρούσεις στη Νιγηρία). Το 2009 ανακυρήχθηκε ως η μεγαλύτερη πολυεθνική παγκοσμίως από το περιοδικό Fortune και η δεύτερη μεγαλύτερη από το Forbes. http://www.shell.com