Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ, μοιρασε η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, για ΤΣΙΠΡΑ και Επιτροπή Λογιστικού χρέους (βίντεο)


"Τα μέλη που συγκροτούν την Επιτροπή, δεν έχουν τις επιστημονικές γνώσεις, τις ειδικότητες και την εμπειρία να εξετάσουν πως δημιουργήθηκε το ελληνικο χρέος!
Το ρεπόρτο που θα εκδοθεί, θα είναι για τον κάλαθο των σκουπιδιών"!!!!!!!!!!!!"

Φωτιά και οι δηλώσεις του τέως πρέσβη στο ΝΑΤΟ, κ. Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, για την λαθρομετανάστευση και το ύπουλο σχέδιο αφελληνισμού.


Επιβεβαιώνονται τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, που έγραφαν πως... η κυβέρνηση, με την Επιτροπή Λογιστικού Χρέους, εξαπατά τον Ελληνικό Λαό.



Γράφει η Πόπη Σουφλή

Την αποκαλούν "ΜΠΟΥΠΟΥΛΙΝΑ" και δεν έχουν άδικο.

Είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ, που ΤΟΛΜΗΣΕ να ορθώσει το ανάστημά της, όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση του Γιωργου Παπανδρέου το2010, αλλα και απέναντι σε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις, καταγγέλλοντας το φουσκωμα του δημοσίου χρέους, που είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν την Πατρίδα μας στο ΔΝΤ και πέντε ολόκληρα χρόνια, να ζούμε μια τραγωδία χωρίς τελειωμό..

Είναι η ΗΡΩΙΔΑ, που στην ουσια,τα έβαλε με όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, καταγγέλλοντας τον ρόλο του ΔΝΤ, των Τραπεζών, καθως και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ, που έχει το θάρρος 1.000 ανδρών", λένε πολλοί, για την ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ.

"Κομμένη" από τα μεγάλα κανάλια, είναι συχνα προσκεκλημένη στις εκπομπές του έγκριτου δημοσιογράφου Κώστα Γουϊλς, δίνοντας τη μάχη της ενημέρωσης και της αφύπνισης.

Βόμβες μεγατόνων, έρριξε για μια ακόμη φορά η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ στην εκπομπή που ακολουθεί..


Η αναφορά της για την Επιτροπή Λογιστικού Χρέους, που συγκροτήθηκε από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι φωτιά και έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που και τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ δια της γράφουσας έχει γράψει από την πρώτη στιγμή, πως στην ουσία, η Επιτροπή συγκροτήθηκε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού.

"Τα μέλη που συγκροτούν την Επιτροπή, δεν έχουν τις επιστημονικές γνώσεις, τις ειδικότητες και την επειρία να εξετάσουν πως δημιουργήθηκε το ελληνικο χρέος!

Μου ζητούν να τους δώσω στοιχεία για το δημόσιο χρέος... να τους κάνω δηλαδή μάθημα!

Το ρεπόρτο που θα εκδοθεί, θα είναι για τον κάλαθο των σκουπιδιών"!!!!!!!!!!!!", δηλώνει η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, και παράλληλα, ζητεί την εφαρμογή του Νόμου, περί καταχραστών του Δημοσίου, να ισχύσει και για τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, για τον οποίον ο εισαγγελέας ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ, έχει εκδόσει πόρισμα με σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

"Ενώ οι πιο πολλοι βουλευτες της κυβέρνησης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, λένε πως πρέπει να απομακρυνθεί ο Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ, η κυβερνηση δεν τον απομακρύνει! ΓΙΑΤΙ;;;;" αναφέρει στην εκπομπή του Κώστα Γουίλς, η κυρία ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ.

Παράλληλα, η κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, εκτοξεύει νέα βόμβα, επιρρίπτοντς τεράστιες ευθύνες στον πρωθυπουργό, που μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, εναντίον όλων αυτών που έχουν την ευθύνη για την είσοδο της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

"Ο κ. πρωθυπουργός, είπε στην ομιλία του πριν λίγες μέρες, πως: "δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε ανθρώπους, μόνο να μάθουμε πως μπήκαμε στο Μνημόνιο"!.
ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΝ...
ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ!
ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΧΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙ"!

Αιχμηρή όμως ήταν και στην αναφορά της για τους "Θεσμούς"... οπως αποκαλείται σήμερα από την κυβέρνηση, η ΤΡΟΙΚΑ.

"Η ΤΡΟΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ!
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΕΤΣΙ!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!"

Στην ίδια εκπομπή, ήταν και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, πρέσβυς ε.τ., κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, οι αναφορές του οποίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ οι αποκαλύψεις του είναι ανατριχιαστικές για τα επερχόμενα.



Μετά το 40' λεπτό, οι δηλώσεις της Ζωής Γεωργαντά και του Παναγιώτη Θεοδωρακίδη.






http://attikanea.blogspot.gr

Τα πουλάνε όλα άρον-άρον! Με κυβερνητική απόφαση το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε το ξεπούλημα για "πρώτη φορά αριστερά"

Την καλή της διάθεση για τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να την δείξει με το να κηρύξει την έναρξη του ξεπουλήματος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και του ΟΛΠ., ενώ ακόμα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.
Αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις η ελληνική κυβέρνηση μετά τη ρήξη φιάσκο που πολυδιαφήμιζε ότι θα κάνει στο τελευταίο Γιουρογκρούπ, "αναγκάστηκε" να ολοκληρώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις πουλώντας δημόσια περιούσια άκρως σημαντική για την εθνική κυριαρχία και για την οικονομική αυτάρκεια της χώρας.


Κανονικό ξεπούλημα



Η αρχή έγινε με τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια
για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε θριαμβευτική ανακοίνωση. Μάλιστα, κάλυψε την ξένη εταιρεία αποτίμησης που ήταν υπό έρευνα του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Δραγάτση για πιθανές ευθύνες του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην αποτίμηση που έκανε η εν λόγω εταιρεία για τα ελληνικά αεροδρόμια. Η εταιρεία είχε προσληφθεί για να κάνει "ανεξάρτητη αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου" και έκρινε ότι η αξία τους ανέρχεται στα 350 εκατ.ευρώ ενώ οι Γερμανοί με την Fraport "χτύπησαν" τα αεροδρόμια με 1,23 δις/

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την ξένη ιδιωτική εταιρεία τα εξής:" Πρόκειται για εταιρεία διεθνούς κύρους, με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ διαφύλαξε το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». Το ΤΑΙΠΕΔ με τον τρόπο αυτό σταματά την δικαστική έρευνα για την απίστευτα χαμηλή αποτίμηση και δηλώνει ικανοποιημένο που κατάφερε να πουλήσει τα αεροδρόμια 850 εκατ. περισσότερο από αυτό που η ξένη εταιρεία είχε αποτιμήσει.

Συνολικά τα 14 αεροδρόμια πουλιούνται αντί 1,234 δις και με ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ που θα αναπροσαρμόζεται με τον πληθωρισμό.

Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε ελληνική κυριαρχία για να εισπράξει το ποσό που καλύπτει μόνο τις συντάξεις και τους μισθούς ενός μήνα! Βέβαια, τα χρήματα από την πώληση δεν θα πάνε στο κρατικό ταμείο αλλά για το μνημονιακό χρέος και αυτό είναι ένας ακόμα ένας όρος των δανειστών που δεν τον βάζουν σε διαπραγμάτευση.

Χωρίς να αναφέρουν ότι ο πλειοδότης είναι η γερμανική κοινοπραξία Frapor ανακοινώνουν επίσημα ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα!


Τέλος τα μεγαλύτερα λιμάνια



Το Κυβερνητικό Συμβούλιο μετά την πίεση των δανειστών στις διαπραγματεύσεις άναψε το πράσινο φως και για την πώληση του 51% του ΟΛΠ, ενώ η πώληση του ΟΛΘ θα προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο.

Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη νίκη ότι δεν θα πωληθεί το 67% αλλά το 51% όμως αυτό είναι ακόμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η μη τελική συμφωνία για το ποιο ποσοστό θα πουληθεί κάνει τους ξένους αγοραστές να ακολουθήσουν την στρατηγική του "παγώματος" των προσφορών έτσι ώστε ή να πιέσουν να πάρουν το 67% ή να πάρουν το 51% και την πλήρη διοίκηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ με εξευτελιστική τιμή.

Οι λιμενεργάτες που αντιστέκονται στο ξεπούλημα μετά την συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτσιόρλα δήλωσαν απογοητευμένοι τα εξής:"Ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση συνέχισης των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης".

Οι δύο εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν την πλήρη διοίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου οι Κινέζοι της COSCO και οι Δανοί της Maersk ενώ τυπικά στον διαγωνισμό παραμένουν η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico.

Η νίκη των δανειστών στην μάχη των διαπραγματεύσεων αποδεικνύεται από το εν τάχει ξεπούλημα αεροδρομίων και λιμανιών της Ελλάδας και από την δήλωση του Σόιμπλε μετά το Γιουρογκρούπ:

"Η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε μια υπαναχώρησή της όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις".

Ξενοφώντας Ερμείδης

Η Ελεύθερη ΕΡΤ δακρύζει για την προδοσία

Μετά την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ και του διορισμού του Λάμπη Ταγματάρχη ως Διευθύνοντος Συμβούλου, η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 ετοίμασε ειδική ενότητα στο Δελτίο Ειδήσεων. Μεταξύ άλλων αναδεικνύονται οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και η αναντιστοιχία της σημερινής πολιτικής σε σχέση με τις δηλώσεις Τσίπρα, πριν από τις εκλογές. Στο τέλος του βίντεο η παρουσιάστρια δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την εξέλιξη που δρομολογήθηκε, ενάντια σε όλες τις αποφάσεις των εργαζομένων και χωρίς κανέναν διάλογο μαζί τους. Προβάλλεται επίσης απόσπασμα συνέντευξης του Γ. Πλειού, αλλά και μέρος της Συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ* ΤΗΣ Ε.Ε.


Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ**
Οι πρώτες εκατό μέρες της νέας κυβέρνησης πέρασαν, αλλά κάποια ουσιαστική αλλαγή δεν είχαμε. Να αρχίσουμε από το χρέος και την κατάργηση των Μνημονίων. Δεν έγινε τίποτα. Το χρέος εξυπηρετείται κανονικά και, σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη («Εφ. Συν.» 6.4.15), μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε πληρώσει 15 δις ευρώ. Που είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αφού πληρώνουμε τοκοχρεολύσια που ουσιαστικά επικυρώνουν το χρέος; Oι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν την ίδια ισχύ όπως με και με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. «Η δημόσια κοινή περιουσία αυτού του λαού δεν ξεπουλιέται» μας είχαν υποσχεθεί. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργήθηκε και δουλεύει κανονικά. Αν το βαφτίσουμε σε αριστερά νερά, πάλι την ίδια δουλειά δεν θα κάνει; Tι γίνεται με τα λιμάνια τα αεροδρόμια, το νερό; Αν πάνε σε κοινοπραξίες δεν είναι ιδιωτικοποίηση; Τον ΕΝΦΙΑ τον πληρώνουμε κανονικά και ο ΦΠΑ δεν μειώθηκε.
Αυτά ενδεικτικά. Μοιάζει η πολιτική Σαμαρά- Βενιζέλου να έχει επιβιώσει αλλά με άλλη ρητορική και διαφορετική επικοινωνιακή τακτική. Τι να συμβαίνει άραγε; Ο χαρισματικός Τσίπρας να δημαγωγούσε ασυστόλως για να πάρει την εξουσία για την εξουσία, όπως ο αντίστοιχος συνάδελφός του Α. Παπανδρέου, ή απλά το αρχηγικό επιτελείο –για κόμμα και όργανα δεν μιλάμε βέβαια- είχε τις καλύτερες δυνατές προθέσεις, πίστευαν σε αυτά που έλεγαν και νόμιζαν πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν; Πιστεύω στην δεύτερη εκδοχή, όσο και αν υπήρχαν δημαγωγικά στοιχεία, που είναι κοινό όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Και εδώ μια μικρή παρένθεση για την αριστερή πολιτική σκέψη στην Ελλάδα. Αυτή διαμορφώνεται από τον οδοστρωτήρα του σταλινισμού και όποια άλλη άποψη είναι ρεφορμιστική, οπορτουνιστική, άρα ο διάλογος ήταν αδύνατος. Οι άλλες απόψεις ήταν στην υπηρεσία της «αντίδρασης», άρα του ταξικού εχθρού. Γι’ αυτό έπρεπε να πολεμηθούν μέχρι θανάτου. Και όχι σπάνια, μαζί με τις απόψεις πέθαινε και ο άνθρωπος που τις εξέφραζε. Τελικός σκοπός ήταν η εξουσία, που σήμαινε πως η γραφειοκρατία του κόμματος θα θρονιαζόταν στο κράτος και, στο όνομα του λαού, θα υπηρετούσαν τα δικά της συμφέροντα. Μόνο σύμπτωση δεν είναι πως οι σημερινοί ολιγάρχες της Ρωσίας ήταν οι πρώην μεγαλογραφειοκράτες του Κ.Κ της ΕΣΣΔ. Άρα η εξουσία για την εξουσία προς ίδιον όφελος είναι στο DNA κάθε στελέχους τους εξουσιαστικού σοσιαλισμού. Και αυτό δημιουργεί τύφλωση και απογείωση από την πραγματικότητα.
Η σημερινή Ε.Ε δεν είναι ανεξάρτητη πολιτική οντότητα και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει τη δική του πολιτική. Βρίσκεται κάτω από μια διπλή κυριαρχία. Ιδεολογικά, πολιτικά και πολιτιστικά είναι υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ και οικονομικά είναι στην υπηρεσία του παγκόσμιου κεφαλαίου. Γι’ αυτό και παραμένει μια οικονομική ένωση και αρνείται να γίνει μια Ευρώπη των λαών, όπως ήταν οι αρχικές προσδοκίες, και να γίνει ένας παγκόσμιος παίχτης. Ζούμε σε μια Ε.Ε. υποταγμένη, με ομοιόμορφα καθεστώτα που δεν παρεκκλίνουν από τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Όποια χώρα προτείνει ένα δικό της δρόμο θα την τσακίσουν. Στις διαπραγματεύσεις με τους τοκογλύφους εταίρους μας δεν βλέπω τη δυνατότητα κανενός έντιμου συμβιβασμού. Και δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος που τα διαπιστώνει. Αν δεν υποταχτούμε πλήρως, θα μας συντρίψουν. Και μια ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους σχεδιασμούς τους. Η δεύτερη εκδοχή είναι να προσαρμοστούμε πλήρως προς τας υποδείξεις και να υπογράψουμε ένα τρίτο Μνημόνιο, που μπορεί να ονομαστεί «αντιμνημόνιο» που θα καταργεί τα προηγούμενα, ενσωματώνοντας τα. Στην πολιτική όλα παίζονται και όλα επιτρέπονται.
Το οικοδόμημα της Ε.Ε., όπως είναι χτισμένο, είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσει. Και εδώ ήταν το δικό μας διαπραγματευτικό χαρτί: ρωγμή, η όποια ρωγμή μπορούσε να επιφέρει η Ελλάδα και ίσως ενεργοποιούσε το φαινόμενο του ντόμινο. Και αρχή θα είναι η παύση πληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Αν κάθε πέντε μήνες ρίχναμε 15 δις στην κοινωνία, κάτι δεν θα γινόταν; Τώρα αυτά χάνονται, το χρέος κάθε χρόνο μεγαλώνει. Και με αυτή τη λογική το μόνο που θα αναπτύσεται θα είναι η ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να καταπιεί και την επόμενη γενιά. Και αυτά όλα πρέπει να τα πούμε καθαρά στο λαό. Και κάτι τελευταίο. Κακές υπηρεσίες προσφέρουν στην κυβέρνηση οι προπαγανδιστές σοβιετικού τύπου. Μόνο η αλήθεία βοηθάει όσο πικρή και αν είναι.
*Αρχαιοελληνική λέξη. Κατά το λεξικό του Σταματάκου σημαίνει μικρόν και ανάξιον λόγου υπούργημα ή αξίωμα. Και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα αναφερθούμε και στον έγκριτο BAILLY: CHARGE SUBALTERNE, που συμφωνεί με το ελληνικό λεξικό χωρίς διαπραγματεύσεις.
 
**Πηγή: ''Εφημερίδα Συντακτών''

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*   
Το πενάκι της στήλης,
γερμένο πλέον υπό το βάρος των διαπραγματεύσεων,
καθηλωμένο από το βαρύγδουπο των (και δικών του) αναλύσεων περί τα τεκταινόμενα και τα μελλούμενα,
ανήμπορο πια να παρακολουθήσει την κρισιμότητα των συνεδριάσεων στα «Eurogroup», στα «Euroworking και στα «Euro-οτιδήποτε»,
μπουχτισμένο καθότι κάθε συνεδρίαση είναι κρισιμότερη από την προηγούμενη και λιγότερο κρίσιμη από την επόμενη που θα είναι η πιο κρίσιμη μέχρι να φτάσουμε στην μεθεπόμενη που θα είναι ακόμα κρισιμότερη, στομωμένο από την («πρώτη φορά Αριστερά») διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ, το ξεπούλημα των λιμανιών, τη ρύθμιση υπέρ Μεγάρου (Μουσικής) κι άλλα τέτοια «ωραία» και «αντιμνημονιακά», παραχωρεί σήμερα τη θέση του σε κάποιους πραγματικά χαλκέντερους.
Μαζί με τις ευχαριστίες μας στους συναδέλφους και την εκτίμησή μας που με δυο γραμμές μπορούν να φωτίσουν όσα εμείς χρειαζόμαστε «σεντόνια» από λέξεις για να τα πούμε (και πάλι δεν τα καταφέρνουμε), μαζί με τις καλημέρες μας, επιτρέψτε μας σε αυτό το διάλλειμα να μοιραστούμε μαζί σας την προτροπή ενός καλού φίλου:
«Χαμογελάτε, κι αν κάτι πάει στραβά, τότε χαμογελάστε στραβά»!




Α, ναι (και παρεμπιπτόντως): Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πέρασε τροπολογία με την οποία επιτρεπόταν στο Μέγαρο Μουσικής να συναλλάσσεται χωρίς να προσκομίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς να υπόκειται στις διατάξεις περί συμψηφισμού και αναγκαστικής εκτέλεσης και χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει τόκους και πρόστιμα από τις εγγυήσεις που κατέπεσαν υπέρ του Μεγάρου.
Τότε – στις 7/5/2014 - 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους οι σημερινοί υπουργοί Βούτσης, Κουρουμπλής, Κουράκης, Τσακαλώτος, Στρατούλης) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή στην οποία μιλούσαν για «διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο», για «τροπολογία - λαμπρή ομολογία πολιτικής αποτυχίας και ενοχής», για «αδιαφανείς πολιτικές» και για «διαχρονικές ευθύνες».
Χτες, όμως, η παρούσα κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού κ.Ξυδάκης κατέθεσε τροπολογία με την οποία παρατείνει προηγούμενη τροπολογία. Παρατείνει, δηλαδή, εκείνη την τροπολογία που πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήριζε «τροπολογία ενοχής».
Πότε είχαν δίκιο;…

ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ «ΕΝΤΙΜΟ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Την περασμένη Τρίτη η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη δραματικότητα των εξελίξεων στο πεδίο της ρευστότητας και της «διαπραγμάτευσης», κλήθηκε να υπογραμμίσει, ομόφωνα, το «βαθύ κατακόκκινο των κόκκινων γραμμών» και την πλήρη στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση (υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν, πρόκειται για την πιο καραμπινάτη περίπτωση «εργαλειακής» χρησιμοποίησης του κόμματος).
Για να ακολουθήσει, μόλις δύο ημέρες μετά, η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού και του κ. Γιούνκερ, στην οποία καταγράφηκε «η πρόοδος που έχει σημειωθεί … πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Διαπιστώθηκε, επίσης, μια ορισμένη συναντίληψη, πάνω στα πεδία του «εκσυγχρονισμού» και του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και της «αγοράς εργασίας», ώστε να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και να πληρούνται τα «υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα». Οι «λεπτομέρειες» ανατέθηκαν στη συνέχιση των συνομιλιών στα πλαίσια του Brussels Group.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «ποιοτική τομή» στη διαδικασία της κατ’ ευφημισμό διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς υπόγειες διεργασίες «ώσμωσης» που βρίσκονταν σε εξέλιξη και ασφαλώς θέτει πιεστικά πλέον το ζήτημα ενώπιον του κόμματος, καθώς σηματοδοτεί «συμφωνία» που δύσκολα μπορεί να οριοθετηθεί εντός του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «πρόοδος» σημειώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν του χθεσινού (11/5) Eurogroup, οι «θεσμοί» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις «συγκλίσεις» που έχουν επιτευχθεί στα πεδία του Φ.Π.Α., της «ανεξαρτησίας της φορολογικής αρχής», των «κόκκινων δανείων» αλλά και στο «κλίμα» της συνεργασίας των «τεχνικών κλιμακίων», που, απερίφραστα πλέον, ολοκληρώνουν την «αξιολόγηση». Ενώ οι ελάχιστες «ιδεοληψίες» που απομένει να «διευθετηθούν» (άλλες, επί παραδείγματι στο έδαφος των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν ήδη διευθετηθεί) στο πεδίο των εργασιακών-ασφαλιστικού, από τη στιγμή που «επισήμως» και «αρμοδίως» έχουν μπει πια για τα καλά στην ατζέντα, δεν αρκούν για να συγκρατήσουν τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» να διαρρέει. Θα «δώκουμε» τώρα κάτι τι – λίγο «αίμα» που μας ζητούν οι «νονοί» για να λερώσουμε τα χέρια μας, λ.χ. πρόωρες συντάξεις και ίσως ορισμένα ακόμη «σκανδαλώδη» - και στη «μεγάλη» διαπραγμάτευση, που όλο και συμπτύσσεται με την «ενδιάμεση», όταν θα γίνουν και τα «μεγάλα βαφτίσια», μέσα στο «νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη» θα ενταχθούν και οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στο εργασιακό-ασφαλιστικό, που θα «κατοχυρώνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο», θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα, θα εξασφαλίζουν τη «νέα συμμαχία» της «δημιουργικής Ελλάδας», αφού η ταξική πάλη προσώρας έχει ανασταλεί.
Βρέθηκαν, λοιπόν, στον «κρυμμένο κουμπαρά του Στουρνάρα», τα 760 μύρια και κάτι ψιλά που σκάσαμε σήμερα στο ΔΝΤ, βγάζοντας τον σκασμό, αναμένουμε με αγωνία τον λευκό καπνό από Ντράγκι μεριά αύριο (αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι αν δεν «επιδεινώσει» τους όρους χορήγησης του E.L.A.) και στο μεταξύ σκιαμαχούμε με τους «κακούς» στα πάνελς της τηλεόρασης, συντηρώντας την εικόνα της σκληρής διαπραγμάτευσης, ανεβάζοντας επικοινωνιακά τον πήχυ, μπας και τον περάσουμε ευκολότερα από κάτω, μόλις η «κρυάδα» των μέτρων – ου μην και των συμβολισμών – αρχίσει σιγά-σιγά να συνειδητοποιείται.
«Έντιμος συμβιβασμός» όμως, όπως τον λανσάρουν πρόθυμα παλιοί και νέοι παπαγάλοι, δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει «έντιμο μνημόνιο», «ολίγη από μνημόνιο» σε διάφορες δοσολογίες, παρά μόνο 100% μνημόνιο. Οι δύο παλαιότερες version του, με τους «εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους», το «ειδικό καθεστώς» της υποτέλειας, της «αποικίας χρέους», του «θανατηφόρου σπιράλ της ύφεσης», παραμένουν απείραχτες και ανεπίστροφες. Με εγκαθιδρυμένο το κοινωνικό ρήγμα που έχουν προκαλέσει και την παραμικρή απόπειρα ανατροπής τους εξοβελισμένη ως «μονομερή ενέργεια». Και πάνω σ’ αυτό θα προστεθεί (;) η νέα τρίτη του version, με «νέες» δέσμες μεταρρυθμίσεων, με «κεντροαριστερή διεύθυνση» πλέον, που και θα ολοκληρώσει την «αντιμεταρρύθμιση» και θα επιχειρήσει να διευρύνει τη λοβοτομή.
Η περίοδος των «δημιουργικών» αμφισημιών, απ’ ό,τι φαίνεται μας σώνεται. Έφθασε η στιγμή για καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Είναι η ώρα του κόμματος, των οργάνων του και των μελών του.