Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Σπιρουλίνα : Η καλλιέργεια του μέλλοντος!

 
Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνει σήμερα η χώρα μας, υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες και μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηρισθεί η καλλιέργεια της σπιρουλίνας.


Η καλλιέργεια της σπιρουλίνας έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης που φτάνει τα 40.000-50.000 ευρώ ανά στρέμμα (θερμοκήπιο, δεξαμενές, μηχανισμούς ανάδευσης, αποξηραντήρες) και απαιτεί διαρκή θέρμανση του θρεπτικού διαλύματος. (Δείτε το άρθρο του food-isimo : ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ - Ένα θαύμα της Φύσης)



Μπορεί βέβαια το κόστος της επένδυσης μιας μονάδας παραγωγής να είναι αρκετά υψηλό, με την καλλιέργεια να θεωρείται ιδιαιτέρως απαιτητική, ωστόσο τα έσοδα που μπορεί να αποδώσει η σπιρουλίνα, δύσκολα αφήνουν κάποιον ασυγκίνητο. Μία μέση στρεμματική απόδοση εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που απαιτεί η καλλιέργεια της σπιρουλίνας φθάνει και ξεπερνά τις 30.000 ευρώ!





Η σπιρουλίνα σήμερα καλλιεργείται στη Νιγρίτα Σερρών από δύο Ελληνες που ίδρυσαν την εταιρεία "ΑΛΔΗ". Για τη σπιρουλίνα Νιγρίτας η ιδέα της παραγωγής ήρθε το 1992 μετά από μία 10ετή έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον δρ. Μιχαήλ Φύτικα.




Η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1997 όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader και βραβεύτηκε μάλιστα ως η πιο καινοτόμα ιδέα στην Ελλάδα για το 1998. Η κοιλάδα της Νιγρίτας θεωρείται ιδανική για την παραγωγή του φυκιού λόγω των γεωθερμικών πηγών, καθώς αποτελεί μια περιοχή που συνδυάζει όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για την καλλιέργεια.

Υπολογίζεται ότι η μέση απόδοση μίας καλλιέργειας σπιρουλίνας είναι 10 γραμμάρια την ημέρα ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή στο στρέμμα η απόδοση μπορεί να φθάσει τα 10 κιλά την ημέρα. Οι τιμές πωλήσεως ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με τη χώρα προελεύσεως, την ποσότητα, την ποιότητα, το είδος της συσκευασίας.

Οι τεχνικές καλλιέργειας και οι απαιτήσεις :

Η καλλιέργεια της σπιρουλίνας απαιτεί μία ελάχιστη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι οι 37οC. Σε ένα περιβάλλον με υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή τη θερμοκρασία έχουμε ζημιές στην παραγωγή, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η ταχύτητα πολλαπλασιασμού της σπιρουλίνας πέφτει αναλογικά με τη θερμοκρασία. Στους 20οC σταματάει στην πράξη η ανάπτυξη της σπιρουλίνας.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Το φυτό Goji

Το φυτό Goji berry είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα , στα Ιμαλάια, στο Θιβέτ και στην Μογγολία. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα όμως μπορεί να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι τα 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο κιόλας, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο. Την πλήρη παραγωγή την διατηρεί μέχρι και το 35ο έτος. Από τον 35ο μέχρι και τον 50ο χρόνο η παραγωγή μειώνεται σταδιακά και μετά το 50ο έτος είναι πλέον ασύμφορο για καλλιέργεια.

Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να αναπτυχτεί και στα πιο φτωχά εδάφη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι αρκετά ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας. Κατά την περίοδο παραγωγής χρειάζεται λίγο νεράκι παραπάνω, αλλά κι αυτό θα είναι σε συνάρτηση με την ζέστη που επικρατεί, καθώς και με την ιδιότητα του εδάφους σε αποστράγγιση.
Παράγει καρπό από τέλη Ιουνίου μέχρι και τις πρώτες παγωνιές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το μέρος στο οποίο είναι φυτεμένο. Όλους αυτούς τους μήνες θα παρατηρήσετε πάνω στο δέντρο άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς. Συγκομιδή ώριμων καρπών γίνεται κάθε 3-4 ημέρες, όχι μηχανικά αλλά μόνο με τα χέρια διότι οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι και η μηχανική συγκομιδή μπορεί να τους καταστρέψει. Οι νωποί καρποί μπορούν να διατηρηθούν από 10 έως το πολύ 15 ημέρες. Η αποξήρανσή τους γίνεται όπως και της σταφίδας, είτε με φυσική αποξήρανση, είτε σε ειδικά αποξηραντήρια.


Παναγιώτου Ελένη Το φυτό Goji berry (Wolfberry)
Τ. Γεωπόνος
πηγή http://biobaxes2.wordpress.com/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C-gogi/