Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Όλες οι αλλαγές σε ωράρια εργασίας, μισθούς, αποζημιώσεις και άδειες..

«Πάτωμα» ασφαλείας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -ακόμη και στις ατομικές- θα είναι από τον ερχόμενο Απρίλιο…

ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός (586 ευρώ) με τις πολυετίες που δικαιούται κάθε εργαζόμενος (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του) αλλά χωρίς το επίδομα γάμου. Τη ρήτρα ασφαλείας για να μην πέφτουν οι μισθοί κάτω από το όριο (ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν θα είναι μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών) προβλέπει η τελική διάταξη του πολυνομοσχεδίου στο τμήμα για τα εργασιακά.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση «ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο». Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν θα περιλαμβάνεται, ωστόσο, στο νομοθετικά καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται και η προσαύξηση για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.
Η ΕΓΣΣΕ
Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα μπορούν να καθορίζουν τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζομένους όλης της χώρας. Αν συμφωνηθούν βασικοί μισθοί, βασικά ημερομίσθια, επιπλέον προσαυξήσεις (π.χ. επίδομα γάμου) θα ισχύουν μόνο για τους εργαζομένους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων.
«ΠΑΓΩΜΕΝΑ» ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ
Μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών θα είναι:
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο 22,83 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και πάνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.
Οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ο έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ο έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012.
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ
Ελαστικά ωράρια δεκάωρης ημερήσιας εργασίας, με ενδεκάωρη ενδιάμεση ανάπαυση, σε εξαήμερη βάση και όριο τις 40 ώρες την εβδομάδα θα μπορούν να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις με συλλογικές συμβάσεις (αν δεν υφίστανται δεν αποκλείονται ωστόσο και οι ατομικές). Παράλληλα ο εργοδότης θα μπορεί να ανακοινώνει στο ΣΕΠΕ αλλαγές σε ωράρια εντός δύο ημερών και δεν θα υποχρεούται να θεωρεί βιβλία (στις μεταφορές και στις οικοδομές).
ΑΔΕΙΕΣ
Στα δύο θα μπορει να σπάει η επιχείρηση την ετήσια άδεια (η πρώτη περίοδος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 ημερών) λόγω «ιδιαίτερα σοβαρής ή επειγουσας ανάγκης» και σε περισσότερα τμήματα, εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενος, χωρίς να υποβάλλεται κανένα στοιχείο στο ΣΕΠΕ. Σε απασχόληση εποχικών, ο εργοδότης μπορεί να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
Μείωση εισφορών από 1ης Νοεμβρίου
Από την 1η Νοεμβρίου καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας 1,1%. Παράλληλα καταργείται το πλαφόν στο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους ασφαλιζόμενους πριν από τις 31/12/92 μισθωτούς και θα έχουν το όριο που ισχύει για τους νέους (από 1/1/93) δηλ. 5.543 ευρώ.
Αλλαγές
Ελαστικά ωράρια σε εξαήμερη βάση με ημερήσια 10ωρη εργασία, 11ωρη ανάπαυση και όριο τις 40 ώρες την εβδομάδα.
Δύο ημέρες μετά θα μπορεί να δηλώνονται στο ΣΕΠΕ οι υπερωρίες.
Δεν επηρεάζει, τελικά, το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις την «έξτρα» αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.
Παράδειγμα
Eργαζόμενος με 20 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και μισθό 2.500 ευρώ, αν απολυθεί χωρίς προειδοποίηση δικαιούται 16 μηνιάτικα με την αναλογία δώρων, δηλαδή 46.660 ευρώ.
Mετά τη δημοσίευση του νέου νόμου
θα δικαιούται, οπότε κι αν απολυθεί, 12 μηνιάτικα με την αναλογία δώρων, δηλαδή 35.000 ευρώ + 4 μηνιάτικα των 2.000 ευρώ πλαφόν χωρίς αναλογία δώρων (δηλ. 8.000 ευρώ) και συνολικά 43.000 ευρώ.
Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων
Άμεσα, από τη δημοσίευση του νέου νόμου, θα ισχύσει το διπλό σύστημα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Το νέο σύστημα δεν επηρεάζει, ωστόσο, την «έξτρα» αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (σε συμφωνία με τον εργοδότη θα καταβάλλεται το 40% της αποζημίωσης με το πλαφόν με βάση το ν. 3198/55, δηλ. τα 6.283 ευρώ).
Για την απόλυση με προειδοποίηση που σημαίνει 50% μικρότερο ποσό, θα χρειάζεται προειδοποίηση 1 μηνός για υπαλλήλους με 1 – 2 έτη, 2 μηνών για 2 – 5 έτη υπηρεσίας, 3 μηνών από 5-10 έτη και 4 μηνών για 10 έτη και πάνω.
Για την απροειδοποίητη θα ισχύει η κλίμακα για αποζημίωση έως τα 16 έτη (έως 12 μηνιάτικα με το ισχύον καθεστώς) και για τα επιπλέον που έχει κάθε εργαζόμενος έως και φέτος (δεν θα ωριμάζει ακόμη κι αν παραμένει στην επιχείρηση οπότε κι αν απολυθεί) έξτρα αποζημίωση με όριο τα 2.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.staparaskinia.gr/2012/11/blog-post_9.html#ixzz2BfkT5VSl

Τρέχα τώρα μ@λάκα!

Η καταιγίδα της Τετάρτης, οι χημικές ουρές, ο ρόλος της ΕΜΥ, η κολλώδης ουσία και το asset της φτωχοποίησης των λαών


Πριν λίγα 24ωρα τα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και προειδοποιούσαν για την Καταιγίδα του Νώε από την οποία θα γλίτωναν μόνο η Μαρία Σπυράκη και ο Δημήτρης Καμπουράκης ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια της αξιόπιστης ελληνικής φυλής-αμφότεροι μιλάνε με τον Θεό, δια μέσω Σαμαρά.
Τελικά εντελώς "συμπτωματικά" έριξε καρεκλοπόδαρα όταν 100.000 διαδηλωτές βρέθηκαν χθες βράδυ έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το Μνημόνιο 3.

Το πιο εύκολο είναι να χαρακτηρίσει κανείς θεωρίες συνομωσίας τις φήμες που θέλουν τον Αττικό Ουρανό γεμάτο λευκές (χημικές) ουρές στην διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα κάτοικοι της Φιλοθέης ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τον ουρανό της Αθήνας το απόγευμα της Δευτέρας. Ήταν γεμάτος από αυτές τις ουρές που μοιάζουν πλέον κοινό μυστικό, όπως είναι η αποδεκτή τροποποίηση του καιρού για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Βέβαια ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί εύκολα να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη παρόμοια με τον αριθμό των βουλευτών που αποτελούσαν πλειοψηφία όταν τέθηκε θέμα συνταγματικότητας του Μνημονίου.
Δεν λέμε ότι ο ίδιος ο μπούγκα-μπούγκα Μειμαράκης σήκωσε τα αεροπλάνα, που ξέρει να πετάει από την εποχή της ηρωικής θητείας του στο υπ. Εθνικής Άμυνας, θεωρούμε όμως πολύ «ύποπτες» τις καταιγίδες σαν την χθεσινή.

Καλούμε επίσης την ΕΜΥυπάγεται ακόμη στο υπ. Εθνικής Άμυνας η συγκεκριμένη υπηρεσία;- να μας πει τι εννοούσε όταν μας προειδοποιούσε για «έκτακτα» καιρικά φαινόμενα. Και κάτι ακόμη: Όσοι έτυχε να φάνε την χθεσινοβραδινή βροχή είχαν ένα περίεργο αίσθημα στο δέρμα τους. Λες και είχε απλωθεί πάνω τους μια κολλώδης αόρατη μεμβράνη.
Υ.Γ-1>Όσοι πριν κάποια χρόνια τολμούσαν να μιλήσουν για πετρέλαια στο Αιγαίο τους έλεγαν γραφικούς και περιθωριακούς-μην το ξεχνάτε!
Υ.Γ> Ο τυφώνας Sandy που έβγαλε νικητή τον Ομπάμα προήλθε από ανθρώπινο χέρι η πρόκειται για μια ακόμη «θεωρία συνομωσίας» όπως εκείνη που θέλει τους Δίδυμους Πύργους να μην πέφτουν αν δεν είχαν παγιδευθεί με εκρηκτικά στη βάση τους; Τα λεφτά από την φτωχοποίηση των λαών είναι πολλά και κάποιοι είναι ικανοί για όλα. Άλλωστε η προσπάθειά τους γίνεται για να αντικαταστήσουν τα κέρδη που θα προέκυπταν από έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα αντίστοιχα που θα προκύψουν από την φτωχοποίηση των λαών. Τώρα αν οι θάνατοι από καρκίνο έχουν αυξηθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν περιμένουμε από κανέναν ξιπασμένο πολιτικό που δίνει εντολές να σηκωθούν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα να το λάβει υπόψη του.
(Είπαμε, έως πρόσφατα και τα πετρέλαια στο Αιγαίο ήταν ένα παραμύθι κάποιων γραφικών, έτσι ε;)

Από την Ιόλη Πιερίδη

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΡΕΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΕΗ(ΦΩΤΙΣΜΟΣ)

Ενας απλός τρόπος για να εξασφαλίσουμε τον φωτισμό χωρίς την ΔΕΗ.Με την χρήση ενός μικρού φωτοβολταϊκού 10w.Τον προβολέα με το φωτοβολταϊκό μπορείτε να τον βρείτε στην σελίδα αυτή http://www.solarcooking.com/displayITM2.asp?ITMID=300


http://www.cosmodata.gr/product/96896/?ref=bestprice.gr


 

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Λίγες ημέρες πριν δήλωσε ότι η χώρα του “Δεν χρειάζεται το ΔΝΤ”… Και μπουμ!

Πρίν απο δύο χρόνια συνετρίβη στη Ρωσία το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας και 95 ακόμα άτομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rzeczpospolita την τρίτη, Πολωνοί ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στα συντρίμμια του τζετ της κυβέρνησης. Χωρίς επικαλούμενη....


πηγές, η εφημερίδα ανέφερε ίχνη εκρηκτικών απο εμπειρογνώμονες οι οποίοι εξέτασαν τα ερείπια του αεροπλάνου στη Ρωσία, όπου βρέθηκαν σημάδια ΤΝΤ και νιτρογλυκερίνη στα φτερά και στην καμπίνα, συμπεριλαμβανομένων των 30 θέσεων. Ιχνη εκρηκτικών βρέθηκαν επίσης στην περιοχή όπου το Tu-154 συνετρίβη κατά την προσέγγισή του σε ένα μικρό αεροδρόμιο κοντά στη ρωσική πόλη του Σμολένσκ στις 10 Απρίλη του 2010.

Μερικές δεξιές ομάδες στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης Δίκαιο και Δικαιοσύνη, είπε ότι η συντριβή θα μπορούσε να ήταν μια δολοφονία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, οι οποίοι πέταξαν μαζί του.
Οι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι τα ίχνη εκρηκτικών μπορεί να προέρχονται από
μη εκρυχθείσες βόμβες που χρονολογούνται από τον παγκόσμιο πόλεμο, και θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει στην περιοχή όπου το αεροσκάφος έπεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έντεκα ημέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα, η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας ανέφερε πως η οικονομία της Πολωνίας είναι πλέον σταθερή και πως δεν χρειάζεται πλέον την οικονομική ενίσχυση των 21,8 δις δολλαρίων (16,2 δις ευρώ) από το Διεθνές Νόμισματικό Ταμείο.

«Η κατάσταση στην Πολωνική οικονομία είναι πλέον αρκετά καλή…. ώστε δεν είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από το ΔΝΤ συνέχεια της πίστωσης» Αντ’αυτού η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας είπε πως θα μπορούσε να δώσει ένα δάνειο στο ΔΝΤ έτσι ώστε να «βοηθήσει τις άλλες χώρες να καταπολεμήσουν την παγκόσμια κρίση».

Ο θάνατος του Κατσίνσκι, αλλά και του επίσης ευρωσκεπτικιστή Σλάβομιρ Σκρζύπεκ (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα της Πολωνίας), αφήνουν τον δρόμο ανοιχτό για μία καθολική αλλαγή πλεύσης της Πολωνικής πολιτικής με τον σημερινό πρόεδρο της Πολωνίας Κομορόβσκι σαν μοναδικό διεκδικητή του τίτλου (με τον ηγέτη της Αριστερής Δημοκρατικής Συμμαχίας Τζέρζυ Σματσίνσκι επίσης νεκρό).

«Οι επενδυτές έβλεπαν τον Κατσίνσκι και τον Σκρζύπεκ σαν εχθρικές φιγούρες… Αυτό που επανερχόταν στις συναντήσεις ήταν το πως αυτοί οι δύο εμπόδιζαν την αναμόρφωση των αγορών», δηλώνει ο Πρέστον Κήτ, διευθυντής ερευνών του Γιουρέζια Γκρουπ (Eurasia Group) στο Μπλουμπεργκ.

Ο Κατσίνσκι που την τελευταία τριετία εμπόδιζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ιδιοτικοποίηση του υπερχρεωμένου συστήματος υγείας και συνταξιοδοτικού, ήταν και ο τελευταίος ηγέτης μετά από τον Βάκλαβ Κλάους της Τσεχίας που υπέγραψε την συνθήκη της Λισαβόνας.