Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το βαπόρι από την Περσία χάθηκε στην Κορινθία !!!!!

Ένα πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας βομβαρδίζεται την Κυριακή από την αεροπορία του επίσημου κράτους της Λιβύης. Δύο ναυτικοί από το 26μελές πλήρωμα πέφτουν νεκροί-ο ένας είναι Έλληνας. Η είδηση κυκλοφορεί τη Δευτέρα στα μίντια του εξωτερικού. Μια λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρκετές ώρες καθυστέρηση. Κι όμως, ένα απίστευτο πέπλο σιωπής απλώνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέινστριμ μίντια στην Ελλάδα για το απίθανο συμβάν στη Μεσόγειο…



Η ιστορία με το πλοίο της Aegean Shipping Enterprises Company με σημαία Λιβερίας, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι πάρα πολύ σοβαρή και αναμένεται να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο για την εταιρεία και τον ίδιο. Άλλωστε και μόνο η αναφορά στο ρεπορτάζ του αγγλόφωνου BBC για ενδεχόμενη συνεργασία του πλοιοκτήτη με τζιχαντιστές μπορεί να προκαλέσει, για ευνόητους λόγους, πολύ μεγάλη ζημιά στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία. Πόσο μάλλον στην «αδερφή» εταιρεία, επίσης συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, που ήταν προμηθευτής πετρελαίου στον Αμερικάνικο στόλο.

Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το πλοίο βομβαρδίστηκε από την αεροπορία της Λιβύης είναι αντικρουόμενες. Στον διεθνή τύπο άλλοι κάνουν λόγο για υπόνοιες μεταφοράς όπλων και άλλοι για μεταφορά τζιχαντιστών. Άλλες πληροφορίες λένε ότι η επίσημη λιβυκή κυβέρνηση γνώριζε το δρομολόγιο του πλοίου και άλλες ότι δεν ήταν ενήμερη. Σε κάθε περίπτωση, ο βομβαρδισμός ενός δεξαμενόπλοιου δεν είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δεν σταματήσει για έλεγχο, όπως ισχυρίστηκαν αξιωματικοί του Λιβυκού στρατού. Πόσο μάλλον το να βομβαρδίζει η Λιβύη ένα δεξαμενόπλοιο που η ίδια έχει ναυλώσει και εκ των υστέρων να λέει περίπου ότι έγινε… κατά λάθος.

Όσο συγκεχυμένες κι αν είναι οι πληροφορίες σε μια εμπόλεμη περιοχή, είναι σαφές ότι σε αυτού του τύπου τη διπλωματία των όπλων μάλλον δεν υπάρχουν «λάθη», αλλά προειδοποιήσεις που βαφτίζονται εκ των υστέρων «λάθη».

Αν ανασυνθέσουμε όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα της υπόθεσης, καταλήγουμε ότι μάλλον θα πρέπει να εστιάσουμε στη μεταφορά πετρελαίου, που όντως πραγματοποιούσε το πλοίο.

araevo1

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το πλοίο ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου «National Oil Corporation» και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, μεταφέροντας ακατέργαστο πετρέλαιο. Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα marinetraffic (πρόκειται για ένα παγκόσμιας φήμης site που έχει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για αμέτρητα πλοία ανά την υφήλιο) το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Μισουράτα στη Λιβύη. Από εκεί επρόκειτο να μεταβεί στο λιμάνι Μάρσα, το οποίο βρίσκεται στην Αλγερία. Αυτό ήταν το προγραμματισμένο δρομολόγιό του, καθώς μετέφερε 12.600 τόνους ακατέργαστου πετρελαίου που προφανώς προοριίζονταν για πώληση από την δημόσια εταιρεία της Λιβύης στο κράτος της Αλγερίας. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Κοιτάζοντας κανείς τον χάρτη, λοιπόν, θα ανέμενε ότι το πλοίο, αναχωρώντας από τη Μισουράτα της Λιβύης, θα έπλεε δυτικά, προς την Αλγερία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Μάρσα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το πλοίο συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρότι ήταν ναυλωμένο από εταρεία του επίσημου λιβυκού κράτος, έπλευσε ανατολικά και έξω από το λιμάνι της Ντέρνα δέχθηκε την επίθεση από την αεροπορία της Λιβύης.Υπάρχει ένα ενδεχόμενο το πλοίο να έπιασε το λιμάνι της Μάρσα αλλά να μην ενημέρωσε για τον επόμενο προορισμό του, όπως θα όφειλε. Κάτι που και αυτό θα κινούσε τις υποψίες των αρχών της Λιβυής.

Η Ντέρνα της Λιβύης, που απέχει περίπου 210 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, έχει αναχθεί σε μια πολύ σημαντική πόλη για τους τζιναντιστές του ISIS. Σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ του CNN, στη συγκεκριμένη πόλη που απαριθμεί περίπου 100.000 κατοίκους, υπάρχουν περίπου 800 τζιχαντιστές που εκπαιδεύουν νεοεισερχόμενους φανατικούς στα 12 στρατόπεδα της πόλης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους ανεφοδιασμού της Ντέρνα από το εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα ο από θαλάσσης ανεφοδιασμός των τζιχαντιστών σε πρώτες ύλες να είναι απαραίτητος. Λέγεται δε πως τέτοια δρομολόγια ανεφοδιασμού κοστολογούνται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Όχι και άσχημα για μόλις μιας ημέρας δουλειά. Πόσο μάλλον για μιας μέρας… παράκαμψη!

Ο συνταγματάρχης του λιβυκού στρατού Αχμέντ Μεσμάρι επιβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν «ύποπτο» δεξαμενόπλοιο κοντά στο λιμάνι της Ντέρνα. «Ύποπτο πλοίο βομβαρδίσθηκε την Κυριακή από τις λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλου για έλεγχο πριν εισέλθει στο λιμάνι.

Το ρεπορτάζ του BBC ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένας αξιωματούχος του Λιβυκού στρατού δήλωσε πως οι κινήσεις του πλοίου στο λιμάνι της Ντέρνα κίνησαν υποψίες, ενώ η εταιρεία τις απέρριψε, τονίζοντας ότι το πλοίο μετέφερε καύσιμα σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις και ότι οι Αρχές ήταν ενήμερες. Η Ντέρνα ελέγχεται τα τελευταία δύο χρόνια από τζιχαντιστές και ο στρατός της Λιβύης έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την πόλη».

Υπάρχει λοιπόν μια πιο λογική εξήγηση για το συμβάν: μάλλον το πλοίο, παρότι ήταν ναυλωμένο από την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, επιχείρησε να πουλήσει πετρέλαιο στο αντίπαλο στρατόπεδο, των τζιχαντιστών της Ντέρνα, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη μιας ημέρας. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, που λένε, μόνο που οι αρχές της Λιβύης φαίνεται ότι θεώρησαν ότι θα πρεπε να πάρει ένα μήνυμα όποιος χρησιμοποιεί τα δικά τους ναύλα για να εξυπηρετήσει –με το αζημίωτο- τους αντιπάλους τους.

Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που Έλληνες εφοπλιστές προσπαθούν να… κάνουν περιουσίες σπάζοντας εμπάργκο σε εμπόλεμες ζώνες, κάνοντας λαθρεμπόριο και τροφοδοτώντας δυνάμεις που σφαγιάζουν τους λαούς της περιοχής. Ακόμη και θυσιάζοντας τις ζωές των ναυτικών τους. Αν κρίνουμε άλλωστε από το ένοχο σιωπητήριο των μεγαλοδημοσιογράφων μπροστά στην είδηση, μάλλον δεν φοβούνται μήπως διακυβεύσουν ούτε καν την (εγχώρια) φήμη τους…

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εκδήλωση για το Εθνικό Νόμισμα, Νέο Ηράκλειο 17/04/2015 στις 6μ.μ.



Εκδήλωση για το Εθνικό Νόμισμα, Νέο Ηράκλειο 17/04/2015 στις 6μ.μ.

Γιατί είναι αναγκαίο το εθνικό νόμισμα;

Αλήθειες και ψέματα!

Με εθνικό νόμισμα θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας; (που λένε κάποιοι)
Η θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας;

Θα μας φάνε οι …. Βάρβαροι;
η θα αποκτήσουμε εθνική ανεξαρτησία;

Είναι το εθνικό νόμισμα πανάκεια;
η χρειάζεται και κυβέρνηση με πατριωτικό προσανατολισμό;

Μπορούμε να περάσουμε σε μια Νέα Ελλάδα, χωρίς χρέος, με εθνικό νόμισμα;

Ο Δημήτρης Καζάκης δίνει τις απαντήσεις για την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

Την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 6μ.μ.
Στην Αίθουσα «Ηλέκτρα Αποστόλου»
Στην Λ. Ηρακλείου 364 & Κουντουριώτου, Νέο Ηράκλειο



Είσοδος ελεύθερη
 

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η Eldorado Gold να εκδιωχθεί από τη χώρα!


Με συνεχώς εντεινόμενους ρυθμούς, συνεχίζεται η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η... «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ακολουθώντας με συνέπεια την προσφιλή μέθοδο της «σαλαμοποίησης», οι... «επενδυτές» προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, εις τρόπον ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάσχεση αυτής της καταστρεπτικής επιλογής. Ολοένα και περισσότερο, το τουριστικό προϊόν της περιοχής συρρικνώνεται, οι καλλιλέργειες υποβαθμίζονται, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται σε ετήσια βάση, είναι υπερπολλαπλάσιες απ’ όσες διατηρούνται στα εργοτάξια της εγκληματικής ... «επένδυσης».

 Ενώ την ίδια στιγμή, εξαιτίας αυτής της συρρίκνωσης, το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χάνει τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ταυτοχρόνως, η Eldorado Gold και τα εγχώρια «συνεταιράκια» της, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον στόχο τους δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο ένα συνεχώς κλιμακούμενο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ασκώντας συνεχή τρομοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή. Επί της ουσίας, υποδαυλίζουν φιλοτομαριστικές νοοτροπίες, που ενεργοποιούν τη λογική του προσωπικού συμφέροντος, υπεράνω του κοινού οφέλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη κινητοποίηση των επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (5/4/2015), όπου «εργαζόμενοι» κουκουλοφόροι με πέτρες και καδρόνια, συμπράττοντας με τις δυνάμεις καταστολής, επιτέθηκαν εναντίον πολιτών που προασπίζονται τα αυτονόητα.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Αντί να ασκεί ερμαφρόδιτη πολιτική, να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της καταστρεπτικής «επένδυσης», που έτσι κι αλλιώς βρίθει παρανομιών και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον. Τι προσφέρει μια εταιρεία που εμφανίζεται συνεχώς ζημιογόνα; Και γιατί δεν επεμβαίνει η εισαγγελική αρχή ώστε να τεθεί σε εκκαθάριση; Βάσει ποιας λογικής και νομιμότητας δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο της ιδιωτικής αστυνομίας, φυλάσσοντας σε 24ωρη βάση τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός»;

Το Ε.Πα.Μ. τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την καταστροφική για τους κατοίκους και το περιβάλλον λειτουργία της «Ελληνικός χρυσός». Η Eldorado Gold πρέπει να εκδιωχθεί από τη χώρα! Τα κοιτάσματα της περιοχής να εθνικοποιηθούν, ενώ θα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Προειδοποιούμε όσους ασκούν διχαστικές πολιτικές και εκβιάζουν κοινωνικές συγκρούσεις, στη λογική της έξαρσης εμφυλιοπολεμικού κλίματος, ότι πολύ σύντομα θα δώσουν λόγο στο λαό.

15/04/2015

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αναλογίστήκατε τι εκστομήσατε Σεβασμιότατε ;


Φίλες και φίλοι Χριστός Ανέστη , Χρόνια Πολλά ...

 Το ότι ο σεβασμιώτατος Αθηνών πρόσκειται συμπαθώς στην παρούσα Κυβέρνηση είναι γνωστόν τοις πάσι ...Οι σχέσεις του άλλωστε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανάγονται στα χρόνια της Χούντας όταν η εταιρεία του πατέρα του τότε αναλάμβανε από τον Παττακό δια αναθέσεως όλα τα δημόσια έργα πλουτίζοντας εις βάρος του Ελληνικού λαού ...Την ίδια περόοδο στην επιτροπή διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας της Παναγίας της Τήνου συμμετείχε παραδοσιακά η οικογένεια Αλαβάνου , που παρέδωσε και το δακτυλίδι του Συνασπισμού στον Αλάξη Τσίπρα ...

Την περίοδο εκείνη ο Ιερώνυμος ήταν γραμματέας της Ιεράς Συνόδου , πάντοτε υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος και ο συμπαθής Ιεράρχης της Αριστεράς ...Οταν πριν διετίας περίπου πέθανε ο πατέρας του Αλέξη , ο Ιερώνυμος παρευρέθη στην κηδεία του και είχε συνάντηση μαζί του ...Έκτοτε εκδηλώνεται η φανερή δυσαρέσκεια του Ιερώνυμου προς την Συγκηβέρνηση Σαμαρά , ενώ ο Αλέξης είναι παρών σχεδόν παντού στα σημαντικά εκκλησιαστικά δρώμενα στο πλευρό πάντα του Ιερώνυμου ,καίτοι κατά δήλωσίν του άθεος και πολέμιος κατά το παρελθόν της Ορθόδοξης Πίστης ...

 Στην παρούα συγκηρία ακούμε τον σεβασμιώτατο ,να τίθεται υπέρ της αξιοποίησης του 6% της Εκκλησιαστικής περιουσίας που εναπόμεινε στην κτήση της , και όχι να μιλάει για το υπόλοιπο 94% που περιήλθε βάσει προηγούμενων συμφωνιών στα χέρια της πολιτειας ,και που κανείς δεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το τί πραγματικά απέγινε αυτή η περιουσία ...Ας είναι ...Το χειρότερο κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι ο σεβασμιότατος ζητά τα έσοδα από την διαχείριση αυτής της εναπομείνασας στα χέρια της Εκκλησίας περιουσίας να διατεθούν στην αποπληρωμή του Χρέους ...

 Ποιανού Χρέους Σεβασμιότατε ; Έχει αποφανθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος περί νομιμότητος του δωσιλογικού ,παράνομου , επαχθούς και καταχρησικού Χρέους και το αγνοώ ; Εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος την Δανειακή Σύμβαση παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας της Χώρας , τα μνημόνια , τους εφαρμοστικούς νόμους ,την εξαθλίωση ,τα λουκέτα ,τις αυτοκτονίες , την ανεργία το σύγχρονο παιδομάζωμα της φυγής το εξωτερικό των ικανότερων και αξιότερων Ελληνόπουλων για λόγους επιβίωσης , τον αφελληνισμό της Πατρίδας μας , την καταράκωση της Εθνικής μας αξιοπρέπειας , το ξεπούλημα του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου το ξεσπίτωμα των αδυνάτων , την περικοπή των πόρων της υγείας ,της παιδείας , των συντάξεων των τρακοσσίων Ευρώ και ότι άλλο συνεπάγεται η αποδοχή του Χρέους ,των Τραπεζών του Εβραιομασωνικού κατεστημένου , που το φορτώσανε στις πλάτες του κοσμάκη , προκειμένου να λειτουργήσει ως δούρειος Ίππος για την καταστροφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ;

Αναλογίστήκατε τι εκστομήσατε Σεβασμιότατε ;

Γιατί να μην δοθούν αυτοί οι πόροι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας μας Σεβασμιότατε ; Και γιατί να περικόπτεται σύνταξη αναπήρων ,γερόντων , ασθενών , αγροτών και τόσα άλλα και να μην σταματήσει η μισθοδοσία των Άγαμων Επισκόπων και η πολυτελή επιδεικτική σπατάλη σε χρυσοποίκιλτα άμφια , χρυσές διαμαντοκέντητες μήτρες , χρυσά ιερά σκεύη ,πολυτελή αυτοκίνητα , πανάκριβες εκδηλωσεις και συνεστιάσεις , παχυλοί μισθοί των υπευθύνων διαφόρων τομέων και αποστολών της Εκκλησίας ,ώστε να διατεθούν όλα αυτά στην ανακούφιση των αναξιοπαθούντων Σεβασμιότατε ; Δεν γνωρίζετε ότι οι Τροϊκανοί που μετενόμασε ο προστατευόμενός σας Αλέξης σε θεσμούς δεν δέχονται τη λήψη τέτοιων μέτρων προς όφελος του λαού ,αλλά ζητάνε τα πάντα για την τσέπη τους ; Και τα έσοδα της Εκκλησίας υπέρ των θεσμών Σεβασμιότατε ; Μήπως να καθιερώναμε και ένα ταμείο στην εκκλησία δίπλα στο φιλόπτωχο και να το ενισχύαμε και αυτό για την αποπληρωμή του Χρέους ; Τόσο πολύ σας έπεισαν οι Θεσμοί ...

Δεν βλέπετε που μας οδηγούν ή σας έπεισαν και εσάς με την συμμετοχή σας στα μασωνικά στέκια που περιήλθατε και από τα οποία περιήλθε και ο Αλέξης ,ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του Έθνους ; Εκτός και αν σας ενδιαφέρει και εσάς η ευημερία κάποιου άλλου Έθνους εις βάρος του Ελληνορθόδοξου λαού της Πατρίδας μας από το οποίο προέρχονται και όλοι όσοι μας Κυβερνάνε τόσα Χρόνια ....

http://www.kathimerini.gr/811165/article/epikairothta/ellada/ierwnymos-a3iopoihsh-ths-ekklhsiastikhs-perioysias-gia-thn-apoplhrwmh-toy-xreoys

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

"Έλληνες": Το ελληνικό τάγμα θανάτου στην Ουκρανία


Ο νυν κυβερνήτης του Ντεμπάλτσεβο είναι Έλληνας (έχει ζήσει στην Ελλάδα) και είναι ο ιδρυτής του τάγματος "Έλληνες" που έχει σαν κορμό του τους Ομογενείς του Ντόνμπας.
Το τάγμα είχε και έχει συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις σκληρές μάχες του ουκρανικού εμφυλίου, και θεωρείται από τα πιο αξιόμαχα. Ο πληθυσμός τυο Ντόνμπας είναι κατά το 25% ελληνικός και επέλεξε να πολεμήσει στο πλευρό των Ρώσων πνευματικών αδελφών.
Ο Αλεξάντρ Αφέντικοφ (Αφεντικό), από παλιά ποντιακή οικογένεια, είναι 42 ετών. Από πέρυσι πολεμάει και παίρνει ενεργά μέρος στο κίνημα για τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Μέχρι τότε ήταν ένας απλός πολίτης που ασχολούταν με τις οικοδομικές εργασίες, μέσα από τη δική του κατασκευαστική εταιρεία.
Σήμερα, του έχει ανατεθεί η αποστολή να ανοικοδομήσει το Ντεμπάλτσεβο, την πόλη η οποία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή εξαιτίας των μαχών, και να την κάνει να ξαναλειτουργήσει για να επιστρέψουν πίσω οι κάτοικοί της.
Ποιοί και για ποιό λόγο πολεμούν στην Ανατολή Ουκρανία; Η φράση του τα λέει όλα: “Εδώ πολεμάμε δεξιοί, αριστεροί, κομμουνιστές, εθνικιστές, ακροδεξιοί … ό,τι θέλετε θα βρείτε. Τι μας ενώνει; Ότι ζητάμε να ακουστεί η φωνή μας”.
Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης που είχε μαζί μας είναι τα εξής:
Για την πατρίδα Ελλάδα
Ημουν στην Ελλάδα στην αρχή της δεκαετίας του ’90. Αποφάσισα όμως, να μη μείνω. Εδώ είναι η γη που γεννήθηκα, άρα και η πατρίδα μου. Κρατάμε όμως, εδώ, τις παμπάλαιες παραδόσεις του Ελληνισμού της περιοχής. Στην Ελλάδα, από την άλλη, ποτέ δεν μας δέχτηκαν σαν Ελληνες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατανόησης. Εμείς εδώ, ωστόσο, πονάμε για όσα συμβαίνουν εκεί τώρα με την κρίση, και τις πιέσεις των Ευρωπαίων. Πολλές φορές, μάλιστα, στενοχωριέμαι περισσότερο για τα προβλήματα στην Ελλάδα απ’ ότι εδώ.
Για τους λόγους που πολεμάει
Δεν είμαι κατά της Ουκρανίας, ούτε κατά της γλώσσας τους, ούτε κατά των τραγουδιών τους. Καθένας έχει το δικαίωμα να μιλάει στη γλώσσα του. Είτε ουκρανικά, είτε ρωσικά, κ.ο.κ.. Και εγώ ξέρω καλά και μιλάω την ουκρανική. Την έμαθα στο σχολείο. Είμαι και νοιώθω Ελληνας, αλλά μιλάω στα ρωσικά. Ο πατέρας και η μάνα μου είναι Ελληνες. Η γυναίκα μου είναι ρωσίδα. Το όνομα της οικογένειάς μου, είναι «Αφεντικό», και το έκαναν «Αφέντικοφ». Γενικότερα, είμαι κατά των ρατσιστικών διακρίσεων. Η Ουκρανία ήταν τμήμα της ΕΣΣΔ και όλοι οι λαοί εδώ ζούσαμε ειρηνικά.
Αγωνίζομαι, λοιπόν, για να γίνει αποδεκτή η δημοκρατικά, ειρηνικά εκπεφρασμένη άποψη του λαού μας. Ο λαός έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του και αυτή να γίνει σεβαστή. Αντίθετα, το Κίεβο, όχι μόνον την γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, αλλά με την βία επιχείρησε να μας επιβάλλει τους κανόνες του. Οσο θα μας αντιμετωπίζει έτσι, και θα επιχειρεί να καταπνίξει την άποψή μας, θα αγωνίζομαι για το δίκιο μας.
Για την απόφαση της ουκρανικής Βουλής ότι στο Ντονμπάς πρέπει να διεξαχθούν εκλογές σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αυτοί είναι που δεν θέλησαν να εισακούσουν την άποψή μας. Τώρα, εμείς δεν θέλουμε να ακούσουμε τη δική τους. Ο πόλεμος θα τελειώσει, όταν δώσουν το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν απολύτως ελεύθερα που θέλουν να πάνε. Θέλουν να μείνουν στην Ουκρανία, ή όχι; Και να ξέρουν ότι οι άνθρωποι που πήραν τα όπλα εδώ, δεν πρόκειται να τα παραδώσουν εάν δεν εισακουστεί η άποψή τους. Αυτό θα ήταν προδοσία. Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Για το πως βρέθηκε στη θέση του Κυβερνήτη του Ντεμπάλτσεβο
Στο πόστο του Κυβερνήτη του Ντεμπάλτσεβο βρέθηκα εντελώς αναπάντεχα. Εδώ και ένα χρόνο, είχαμε συστήσει στη Μακέεβκα, στην πόλη όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζώ, οργανώσεις, και κατόπιν ένοπλες ομάδες. Τη δική μου μονάδα, την ονόμασα «Ελληνας». Κι’ αυτό διότι το 30%-40% ήταν Ελληνες της περιοχής. Πήραμε μέρος σε πολλές μάχες (Σαχτιόρσκ, Ντμίτροφκα, κ.λ.π.). Να σημειωθεί πως οι Ελληνες στην περιοχή του Ντονιέτσκ είναι περίπου το 25%. Ένα τέτοιο ποσοστό αποτελούν και στις δυνάμεις της Πολιτοφυλακής.
Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, μου πρότειναν τη θέση του Κυβερνήτη στο Ντεμπάλτσεβο. Κάτι που δεν περίμενα. Με φώναξαν στο Ντονιέτσκ, και εκεί απλά μου επέδωσαν τα υπογεγραμμένα χαρτιά από την πολιτική-στρατιωτική ηγεσία ότι είμαι επικεφαλής της Τοπικής Διοίκησης στο Ντεμπάλτσεβο. Όχι Δήμαρχος, διότι αυτός εκλέγεται από τους ψηφοφόρους, αλλά τοποθετημένος Κυβερνήτης. Η εντολή ήταν σαφής: Δεν είσαι πια στρατιώτης, αλλά η δουλειά σου είναι η ανοικοδόμηση.
Για την ανθρωπιστική κρίση στο Ντεμπάλτσεβο και την ανάγκη βοήθειας
Όταν μπήκαμε στην πόλη, υπήρχαν μόλις περί τους 4.500 ανθρώπους. Οι άνθρωποι κρύβονταν στα υπόγεια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν. Επίσης, το 80% των υποδομών και των σπιτιών είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές ή είχαν καταστραφεί. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα κιόλας, καταφέραμε να επιδιορθώσουμε έναν παιδικό σταθμό, προκειμένου να δεχτεί τα εναπομείναντα στην πόλη παιδιά. Το ίδιο και με το νοσοκομείο, ενώ σχεδιάζουμε σύντομα να δουλέψουν και δυο σχολεία. Όλα αυτά στάθηκαν δυνατά χάρις στην πλειάδα των εθελοντών που ήλθαν εδώ από άλλες πόλεις για να βοηθήσουν. Σύντομα θα έχουμε καταφέρει να έχουν ρεύμα όλα τα σπίτια. Σήμερα, αρχίζουν σταδιακά και επιστρέφουν και εκτιμούμε ότι ο αριθμός των κατοίκων φτάνει στους 11-12 χιλιάδες.
Ο Σύλλογος των Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης πρότεινε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της οδοντιατρικής κλινικής. Το βασικό είναι να μας βοηθήσουν στις υποδομές. Ένα σχολείο για παράδειγμα, να ανοικοδομήσουμε, μια κλινική, έναν παιδικό σταθμό. Αυτό θα είναι μεγάλη συμβολή της Ελλάδας και θα της έχουμε μεγάλη υποχρέωση.
Για τις ουκρανικές απώλειες στις μάχες για το Ντεμπάλτσεβο
Το λιγότερο μια χιλιάδα Ουκρανών στρατιωτών σκοτώθηκαν στις μάχες στο Ντεμπάλτσεβο. Πάρα πολλοί επίσης, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Πολλοί παραδίδονταν με τη θέλησή τους, διότι ένοιωθαν ότι οι αξιωματικοί τους τους παράτησαν, και έφυγαν για να σώσουν το τομάρι τους. Πιάσαμε και ξένους μισθοφόρους. Εγώ είδα τουλάχιστον έναν Πολωνό. Αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, βρήκαμε ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό.
Οσον αφορά την περίοδο που οι Ουκρανοί κατείχαν την πόλη, μας έχουν καταγγελθεί όργια. Κάποιοι από τους Ουκρανούς, έφτασαν στο σημείο να πυροβολούν στα τυφλά σε σπίτια. Βγείτε και ρωτείστε τον κόσμο πότε ήταν καλύτερα: Με αυτούς ή με μας;
Για τις στιγμές που θα θυμάται για πάντα
Από τις στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου, είναι, όταν έβλεπα τα παιδάκια που επί μήνες κρύβονταν στα υπόγεια, φοβούμενα τους βομβαρδισμούς, να βγαίνουν έξω, στο φώς της μέρας.
Για τις πολιτικές απόψεις του
Είμαι φιλομοναρχικός, αλλά και διεθνιστής. Θεωρώ ότι η εξουσία πρέπει να είναι συγκεντρωμένη γύρω από ένα ισχυρό πρόσωπο.
ΕΡ. Ωστόσο, εδώ εσείς ονομάζεστε «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονιέτσκ.
ΑΠ. Καθένας έχει την άποψή του. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, αν και δεν παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις και τα κόμματά της, ευχαρίστως θα έσφιγγα το χέρι σε όποιον πολιτικό αρχηγό πρότεινε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Αν και δεν τα πάω και τόσο καλά με τους κομμουνιστές. Παρ’ ότι τον Στάλιν τον εκτιμώ. Ο Στάλιν αντιπροσωπεύει την ισχυρή εξουσία και τον αυστηρό έλεγχο.
Αλλά και απέναντι στον Μαχνό (σ.σ. γνωστός αναρχικός με μεγάλη στρατιωτική δράση ακριβώς στην ανατολική Ουκρανία μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, το 1917) είμαι πολύ θετικός. Εγώ δεν θεωρώ, όπως έλεγαν οι σοβιετικοί, ότι ήταν οι μονάδες του ήταν λήσταρχοι. Υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των φτωχών ανθρώπων. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματά τους.