Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Νέες απαιτήσεις δανειστών. Τι αλλάζει σε μπλοκάκια και πρόωρες συντάξεις

Νέες απαιτήσεις δανειστών. Τι αλλάζει σε μπλοκάκια και πρόωρες συντάξεις
Πριν καν πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Το απίστευτο είναι ότι ενώ πλήττονται τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, έρχεται μείωση του φόρου από το 8% στο 6% για τους μόλις 230 φορολογούμενους που συγκεντρώνουν πλούτο στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ και μάλιστα την ώρα που αυξάνεται η φορολόγηση όσων έχουν μισθό μόνο 500 ευρώ το μήνα!

Είναι η καινούργια απαίτηση των δανειστών που ζητούν να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%.
Παράλληλα οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί και η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.
Μάλιστα για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε μερικές ημέρες πριν στις 15 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή ως μέρος των προαπαιτούμενων.
Μαύρα είναι τα μαντάτα και… για όσους σκέφτονται την “έξοδο” με την τετράδα των δανειστών να απαιτεί οι αλλαγές να έρθουν άμεσα και να μην υπάρξουν σταδιακές αλλαγές σε βάθος χρόνου όπως σχεδιάζει η ελληνική πλευρά.

Έτσι χιλιάδες ασφαλισμένοι, πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και ίσως πριν την υπογραφή της συμφωνίας να χάσουν το τρένο της συνταξιοδότησης και να δουν ότι πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά από και 15 έτη περισσότερο.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μητέρες ανηλίκων που δεν έχουν πιάσει το ηλικιακό όριο που απαιτεί ο υπάρχον νόμος ενώ συνολικά αναμένεται να θιγούν περίπου 150.000 άτομα.
Διασώζονται περίπου 15.000 άτομα που έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα αλλά και άλλοι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και πιάνουν και το όριο ηλικίας αλλά και τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται.

Παράλληλα όμως και για όσους έχουν το δικαίωμα να βγουν πρόωρα έρχεται μεγάλη μείωση στο ποσό της σύνταξης με ποινή 16% κατά τη μεταβατική περίοδο ως την πλήρη σύνταξη.


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2015/07/Mayra-mantata-Ti-allazei-se-mplokakia-kai-proores-syntaxeis.html#ixzz3hSIyCaq2

Κύπρος: Αυξήθηκε το έλλειμμα στο α’ εξάμηνο

Αύξηση παρουσίασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της υστέρησης των δημοσίων εσόδων και της αύξησης των δαπανών.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ανήλθε στα 140,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,81% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 8,31 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μειώθηκε στα 96,2 εκατ. ευρώ από 226,6 εκατ. πέρυσι.
Τα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο, υποχωρώντας στα 2.935,8 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες παρουσίασαν αύξηση 65,5 εκατ. ευρώ ή 2,2%.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/984411/kupros-auksithike-to-elleimma-sto-a-eksamino

Προκαταβολή φόρου στο 100% για όλους ζητούν με το καλημέρα οι δανειστές

Η απαίτηση για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% φέτος και στο 100% το 2016 για περίπου 700.000 μικροεπιχειρηματίες , ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με μπλόκ παροχής υπηρεσιών είναι η πρώτη -πικρή -γεύση των όσων θα ακολουθήσουν κατά την διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών που ξεκινούν σήμερα .
Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή ξεψύχησε – Ο ΕΝΦΙΑ κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών
Του Τάσου Δασόπουλου
Κατά την χθεσινή διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων με υπηρεσιακού του ΥΠΟΙΚ στο γενικό λογιστήριο του κράτους τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν διορθώσεις στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 του μήνα . Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησαν τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», Όλοι αυτοί είχε «εξαιρεθεί» στην αύξηση του αφορολόγητου από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αφού εκτιμήθηκε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Η αύξηση αφορά όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την Εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.
Αντίθετα, στο θέμα της αύξησης κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ζητούν την μείωση του ανώτερου κλιμακίου του 8% για τους 230 που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ στο 6% με το πρόσχημα ότι τόσο υψηλός συντελεστής θα συνιστούσε κίνητρο φοροδιαφυγής Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να αυξηθεί ο συντελεστής της εισφοράς από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα! Ουσιαστικά, οι «θεσμοί» απαιτούν να ισχύσει εισφορά αλληλεγγύης 6% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Η νέα αυτή παρέμβαση στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η-1-2015. Δεδομένου ότι η αρχική νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή (με το ν. 4334/2015), δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, τυχόν νέα τροποποίηση της κλίμακας όπως τη ζητούν οι «θεσμοί» και τυχόν άμεση εφαρμογή της θα έχει ως συνέπεια η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ να υπολογίζεται από τον Αύγουστο με συντελεστή σχεδόν τριπλάσιο, αυξημένο από το 2,1% στο 6% και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σε ξενοδοχείο η πρώτη συνάντηση
Τα παραπάνω και άλλα θέματα που αφορούν εργασιακό ασφαλιστικά απελευθερώσεις αγορών δημόσιο και βέβαια οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι τα θέματα της «συνάντησης γνωριμίας» που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών .
Άτυποι οικοδεσπότες θα είναι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Ράσμους Ρίεφερ ( ΕΚΤ) Νικολό Τζιαμαριόλι ( Ευρωπαϊκός Μηχανσιμός Σταθερότητας ) και Ντέλια Βελκουλέσου ( ΔΝΤ) θα δεχθούν στο ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας που καταλύουν όταν έρχονται στην Ελλάδα τους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη .
Στο υπόλοιπο της ημέρας και το Σαββατοκύριακο οι θεσμοί θα έχουν μια σειρά επαφών με στελέχη από τα υπουργεία εργασίας υγείας το ΤΑΙΠΕΔ , την ΕΛΣΤΑΤ , την Τράπεζα της Ελλάδας τις εμπορικές τράπεζες και επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς .