Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παρακράτος παρακολουθούσε στην Αθήνα δημοσιογράφο του Reuters

Για παρακολούθηση από άνδρες ιδιωτικής εταιρείας στην Ελλάδα, του δημοσιογράφου του Reuters Stephen Grey κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος του Reuters είχε αναπαράξει δημοσιεύματα του www.koutipandoras.gr και του περιοδικού HOT DOC στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα οποία αναφέρονταν στις δραστηριότητες του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.
Αναλυτικά το δημοσίευμα του Reuters έχει ως εξής:
Μια ιδιωτική ομάδα ασφαλείας μισθώθηκε για να ακολουθήσει και να φωτογραφήσει τον ειδικό απεσταλμένο του Reuters, ο οποίος έχει γράψει μια σειρά άρθρων αποκαλύπτοντας κακοδιαχείριση σε ελληνικές τράπεζες.
Ο Stephen Grey, ο οποίος ήταν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για περαιτέρω αναφορά επί του θέματος, ακολουθήθηκε σε μια συνάντηση σε ένα κτίριο στην πόλη στις 20 Ιουνίου.
Ο αγνώστων στοιχείων παρατηρητής περίμενε για μια ώρα και ένα μισό μέχρι να έρθει ο Grey. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Grey στο γραφείο του στο Reuters στην Πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της πόλης, όπου ο παρατηρητής ενώθηκε με ένα δεύτερο άνδρα ο οποίος έφτασε σε μια μοτοσικλέτα.
Οι δύο άνδρες παρακολούθησαν το γραφείο για περισσότερο από μία ώρα, όπως το ανέφερε προσωπικό ασφαλείας του Reuters.
Το βράδυ, o Grey πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον κήπο ενός ξενοδοχείου, με δύο άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τάσος Τέλλογλου, ένας Έλληνας ερευνητής δημοσιογράφος.
Καθώς μιλούσαμε, ένας άνδρας μπήκε στο ξενοδοχείο, τραβήξε μια φωτογραφία του Grey και των συντρόφων του μέσα από ένα παράθυρο. Ο Τέλλογλου αντιλήφθηκε το φωτογράφο τον οποίο καταδίωξε από το ξενοδοχείο και το φουαγιέ. Όταν ο Τέλλογλου τον έπιασε, ο άνθρωπος του είπε ότι τον είχαν πληρώσει για να παρακολούθησει τον Grey.
Τους έδωσε το όνομα μιας παράνομης ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας που, όπως είπε, είχε οργανώσει το έργο και τον πλήρωνε 100 ευρώ ανά ημέρα. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε αναθέσει τη δουλειά στην εταιρεία ασφαλείας.
Ο Grey και o Τέλλογλου ανέφεραν το περιστατικό στην ελληνική αστυνομία.
Ο άνθρωπος που εγκλώβισε ο Grey στο ξενοδοχείο είπε επίσης ότι η εταιρία του είχε εμπλακεί στη λήψη φωτογραφιών τoυ Grey, του Τέλλογλου και του Νικόλαου Λεοντόπουλου – ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφος που εργάζεται για το Reuters σχετικά με την έρευνα στις τράπεζες – όταν είχαν προηγουμένως συναντηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Δεν έχεις ιδέα πόσα πολλά κάναμε είπε ο άντρας στον Τέλλογλου. Οι φωτογραφίες από το νοσοκομείο δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά blogs. Αυτή τη χρονιά, το Reuters δημοσίευσε έρευνες του Γκρέι για 2 τράπεζες στην Ελλάδα, την Proton και την Πειραιώς, αλλά και τη Marfin Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο, που έχει ένα μεγάλο παρακλάδι στην Ελλάδα. Η Marfin πλέον έχει μετονομαστεί σε Cyprus Popular Bank.
Η Πειραιώς μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, έχει καταθέσει μήνυση κατά του Reuters, διεκδικώντας 50 εκ. Ευρώ (62 εκ. Δολάρια) για ζημιές που προκλήθηκαν μετά το δημοσίευμα του Reuters στο οποίο αναφέρονται μια σειρά από συναλλαγές (αγορές ακινήτων) μεταξύ της τράπεζας και εταιρειών που ανήκουν στην οικογένεια Σάλλα.
Ερωτηθείσα η Τράπεζα Πειραιώς αν παρακολουθούσε το δημοσιογράφο Stephen Grey εκπρόσωπος της τράπεζας απάντησε ότι «θεωρεί την ερώτηση προσβλητική και ενδεχομένως δυσφημιστική και λόγω του ότι η τράπεζα βρίσκεται σε νομική διένεξη με το πρακτορείο Thomson Reuters δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω»
Οι εκπρόσωποι της προηγούμενης διοίκησης των τραπεζών Marfin και Proton ( στις οποίες αναφερόταν το δημοσίευμα) αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου