Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Υπέρ του πρώτου Συντάγματος των πολιτών στον κόσμο, ψήφισαν οι Ισλανδοί

iceland_constitutionΤο πρώτο Σύνταγμα γραμμένο από πολίτες στήριξε η πλειοψηφία των Ισλανδών, με το 66% να ψηφίζει υπέρ στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
Στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκαν ύστερα από την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008, υπήρξε η ανάγκη για ένα δικαιότερο Σύνταγμα ώστε να αντικαταστήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1944 και το οποίο θεωρήθηκε αναχρονιστικό.
Έτσι, κατόπιν νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή εκλέχθηκε ένα 25μελές Συμβούλιο και το Νοέμβριο του 2009, απλοί Ισλανδοί πολίτες άρχισαν να ξαναγράφουν το σύνταγμα της χώρας τους, σε μια διαδικασία που γινόταν μέσω του Ίντερνετ.Η Άστρος, μία φοιτήτρια 25 ετών η οποία συμμετείχε στο Συμβούλιο, μίλησε στην κάμερα του Εξάντα, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Μαθήματα από τους Βίκινγκς», μεταφέροντας το κλίμα που υπήρχε στην όλη διαδικασία.
«Είχαμε συσκέψεις των επιτροπών κάθε μέρα, από τις 10πμ ως τις 5μμ. Και δουλεύαμε ένα άρθρο κάθε φορά κοιτώντας πώς ήταν στη χώρα μας ως τις μέρες μας γράφαμε τα δικά μας άρθρα, που μετά δημοσιεύονταν στο ίντερνετ όπου το κοινό μπορούσε να σχολιάσει. Μετά κοιτούσαμε τα σχόλια και αν χρειαζόταν, διορθώναμε τα άρθρα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια του κοινού.
Για μένα, είναι ένα βήμα προς το μέλλον. Πολλές πολιτικές αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες και ο κόσμος δε ξέρει τί πραγματικά συμβαίνει. Νομίζω ότι το ίντερνετ ίσως είναι ένας τρόπος άμεσης δημοκρατίας στο μέλλον», αναφέρει η Άστρος.
H Ισλανδία αποτελεί παράδειγμα ενός διαφορετικού τύπου πολιτικού πολιτισμού, από το πώς χειρίστηκε την οικονομική κρίση μέχρι το πώς προχωρά σε μια συνταγματική αναθεώρηση.
Το κείμενο το οποίο αποτελείται από 114 άρθρα κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε να το θέσει σε δημοψήφισμα. Ενδεικτικά, στις προτάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανόταν η κήρυξη ως εθνική περιουσία των μη ιδιόκτητων φυσικών πόρων, καθώς επίσης αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας. Πλέον, τον τελευταίο λόγο έχει το ισλανδικό κοινοβούλιο, επικυρώνοντας την απόφαση των ίδιων των πολιτών.

Το 2008 η Ισλανδία ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή. Μετά την κατάρρευση, η χώρα αποφάσισε να ακολουθήσει τελείως διαφορετικούς χειρισμούς από αυτούς που επιβάλλει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ήδη σημάδια ανάπτυξης.
Πλέον, τα τελευταία χρόνια, η Ισλανδία αποτελεί παράδειγμα ενός διαφορετικού τύπου πολιτικού πολιτισμού, από το πώς χειρίστηκε την οικονομική κρίση μέχρι το πώς προχωρά σε μια συνταγματική αναθεώρηση.
Δείτε το παράδειγμα της Ισλανδίας και τη διαφορετική της διαχείριση γύρω απ’ την οικονομική κρίση, στο ντοκιμαντέρ του Εξάντα που προκάλεσε αίσθηση, «Μαθήματα απ’ τους Βίκινγκς».Exandas Documentaries

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου