Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δικαιώθηκε η Ισλανδία για την μη πληρωμή χρεών ιδιωτικής τράπεζας

iceland banks smallΉταν ένα ερώτημα, εάν οι απλοί πολίτες της Ισλανδίας οι αγρότες, οι ψαράδες, οι νοσοκόμες, οι γιατροί, νέοι και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να γίνουν υπεύθυνοι για την αποτυχία μιας ιδιωτικής τράπεζας”, δήλωνε το φθινόπωρο του 2011 στην κάμερα του Εξάντα, ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Και το ερώτημα απαντήθηκε αρνητικά από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Δικαίως, λοιπόν, δεν πλήρωσε η Ισλανδία τα χρέη προς τους βρετανούς και ολλανδούς καταθέτες της ιδιωτικής τράπεζας Icesave, απεφάνθη το δικαστήριο της “Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA)”. Η Icesave ήταν μια διαδικυακή-on line τράπεζα, θυγατρική της τράπεζας Landsbanki που χρεοκόπησε το 2008, παρασέρνοντας παρ' ολίγο ολόκληρη τη χώρα σε χρεοκοπία.
Το 2008, οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας ανάμεσά τους και η Landsbanki εθνικοποιήθηκαν. Με δύο δημοψηφίσματα, όμως, το 2010 και το 2011, τα οποία προκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον, οι πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών, κυρίως προς τους άγγλους και ολλανδούς καταθέτες. Οι χώρες αυτές προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ώστε να λάβουν πίσω τα χρήματα από την Ισλανδία, τα οποία οι ίδιες είχαν δώσει για την αποζημίωση των υπηκόων τους.
Το δικαστήριο, όμως, δικαίωσε πανηγυρικά την Ισλανδία και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφασή του, “το ότι η Ισλανδία δεν πλήρωσε την αποζημίωση στους καταθέτες της Icesave (...) δεν σημαίνει ότι παραβίασε της υποχρεώσεις της”, και συνεπώς “απορρίπτει την αίτηση” των προαναφερθέντων χωρών.
Αναλυτικά για το θέμα, δείτε το ντοκιμαντέρ “Μαθήματα από τους Βίκινγκς


Exandas Documentaries

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου