Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Kεφτεδάκια με κιμά αλόγου προσφέρανε τα ΙΚΕΑ!

Κιμά αλόγου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια που προορίζονταν για τα εστιατόρια των ΙΚΕΑ, εντοπίστηκαν σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες: Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, είναι οι χώρες όπου συγκεκριμένες παρτίδες ύποπτου κρέατος εστάλησαν στα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Σταματά και στην Ελλάδα «προληπτικά» η πώληση του προϊόντος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΚΕΑ Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook της εταιρείας:

«Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους».

Τα ΙΚΕΑ σταμάτησαν τη διάθεση του συγκεκριμένου δημοφιλούς εδέσματος σε όλα τα καταστήματά τους στη Σουηδία και σε άλλες χώρες, μετά τη ανακάλυψη το μεσημέρι της Δευτέρας ότι αλογίσιος κιμάς εντοπίστηκε σε κεφτεδάκια της φίρμας στην Τσεχία.

Συγκεκριμένα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τσεχίας ανέφερε ότι εντόπισε κιμά αλόγου σε φορτία κατεψυγμένων γευμάτων που προορίζονταν για τα εστιατόρια στα καταστήματα της ΙΚΕΑ, και τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία.

Συνολικά, η υπηρεσία μπλόκαρε φορτία 760 κιλών από τα γεύματα. Η Τσεχία είχε εντοπίσει αρχικά «ύποπτο» κρέας την περασμένη εβδομάδα, εκείνη τη φορά σε λαζάνια που πωλούνταν στα Tesco. Η προέλευση του κρέατος στις δύο περιπτώσεις είναι προς το παρόν άγνωστη.

Πριν από λίγη ώρα τα ΙΚΕΑ Σουηδίας ανακοίνωσαν μέσω της σελίδας τους στο Facebook ότι η συγκεκριμένη παρτίδα με αλογίσιο κιμά εστάλη στα καταστήματα οκτώ ευρωπαϊκών κρατών: Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η αποκάλυψη για τον αλογίσιο κιμά στα ΙΚΕΑ έρχεται την ημέρα που οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν στις Βρυξέλες θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ταυτοποίηση των προϊόντων.

Η μητρική IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.

Δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα κάποια ανακοίνωση από την έδρα του ομίλου σχετικά με το εάν οι θυγατρικές της θα σταματήσουν να πωλούν το προϊόν και στις άλλες χώρες όπου η IKEA έχει υποκαταστήματα.

Η επιχείρηση διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με ΜΜΕ στις χώρες αυτές.

Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της.

Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι «σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού παραγωγού» (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο Reuters.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.

ΑΠΟ  lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου