Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σχέδιο Μάρσαλ και η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ


Σχέδιο Μάρσαλ και η συμφωνία του Λονδίνου το 1953.

Στελέχη (και τώρα κυβερνητικά) του ΣΥΡΙΖΑ μας λένε συχνά, ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να σωθεί η Ελλάδα, δηλαδή, χρειαζόμαστε μια αμερικάνικη επέμβαση – βοήθεια για να επιβιώσουμε!
Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ο Ανρί Κλωντ της δεκαετίας του ‘50 έγραφε:
...
«Το Παρίσι πρέπει να αποτελέσει το κέντρο της δύσης για την αντίσταση κατά της Μαρσαλοποίησης της Ευρώπης. Από την μη εξασθένηση της αντίστασης της Γαλλίας στον αμερικανικό έλεγχο, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και ο θρίαμβος της αντίστασης αυτής και στην Ιταλία, την Γερμανία, την Αγγλία και η εξασφάλιση της επιτυχίας των δημοκρατικών δυνάμεων στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ας τεθεί λοιπόν ο λαός της Γαλλίας με τόλμη, επικεφαλής της μάχης για την ανεξαρτησία των λαών της Ευρώπης. Για τον λαό να αποτελεί την οδό του πραγματικού μεγαλείου, όσο και την μοναδική οδό σωτηρίας, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην αναγκαστεί να πληρώσει τις πιστώσεις Μάρσαλ με το αίμα του. Δεν πρέπει να αφήσουμε στον ιμπεριαλισμό την τελευταία του ευκαιρία».

Ήταν ένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ όχι μόνο κατάκτησης της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης και κάτι αντιδημοκρατικό για την κοινωνία της. Και για να μπορέσουν να μας το επιβάλλουν, μας έσυραν στον εμφύλιο.

Από την άλλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές για την συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1953 που έγινε για να διαγραφούν τα χρέη της Γερμανίας.

Η συμφωνία που προέκυψε στο Λονδίνο το 1953 ήταν συμπληρωματική στη συνθήκη της Βόννης το 1951 που μετέτρεπε τη Δυτική Γερμανία σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Στη συμφωνία του Λονδίνου της «κούρεψαν» δάνεια της χιτλερικής Γερμανίας, αφού πρώτα την εξανάγκασαν να τα αναγνωρίσει εκ νέου κάτι στο οποίο αντιτάσσονταν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της εποχής εκείνης.

Οι ΗΠΑ έβαλαν πρώτα τον τότε καγκελάριο Αντενάουερ να αναγνωρίσει όλα τα δάνεια μαζί και τις αποζημιώσεις των Βερσαλλιών, ακόμη κι αυτά που είχαν χαριστεί στη Γερμανία με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1932. Η δυτική Γερμανία με την συμφωνία αυτή αναγνώριζε ότι αποτελεί συνέχεια της προπολεμικής Γερμανίας μαζί και της χιτλερικής προκειμένου οι ΗΠΑ να έχουν το δικαίωμα άσκησης κατοχής στο έδαφός της ως νικητής του πολέμου. Τα δάνεια που «κουρεύτηκαν» ήταν των άλλων χωρών εκτός ΗΠΑ και Βρετανίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος και συντονιστής του Ε.ΠΑ.Μ Ν.Ιωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου