Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΜΠΡΑΪΖΑ ΠΡΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!!!

-----11aaatap
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΧΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ!
Ως έναν ενεργειακό δορυφόρο των δυτικο – αμερικανικών συμφερόντων, που θα εφαρμόζει πιστά τις εντολές τους και την πολιτική τους, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν προτεκτοράτο, θέλουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, του πρώην υφυπουργού των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του συμβούλου κρατικών εταιρειών Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, που πλέον κατέχει.
Στην συνέχεια η Iskra παραθέτει αυτούσιο το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας euro2day.gr:

«Η στροφή προς τη Ρωσία θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας λέει ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα. Ο νότιος διάδρομος θα μεταφέρει επιπλέον ποσότητες αερίου. Βέβαιο ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσει ρωσικός κόμβος φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν πρόλαβε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ να εκφράσει τις θέσεις του περί «ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής» με αναφορές σε ενεργειακή μπανανία κ.λπ., η απάντηση ήρθε υπερατλαντικά, από τον Ματ Μπράιζα, πρώην υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.
Ο Κ. Μπράιζα, με την ιδιότητα πλέον του επικεφαλής του think tank Center for Defence Studies (σύμβουλος κρατικών εταιρειών Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν) μιλώντας στην ίδια διοργάνωση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη που προσφέρει η νέα κυβέρνηση στον αγωγό TAP.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, εφόσον αλλάξει πολιτική σε ότι αφορά τις πηγές εφοδιασμού, με αξιοποίηση του ρωσικού αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία, τότε θα επιστρέψει στον ένα και μοναδικό προμηθευτή, τη Ρωσία που επιπλέον πουλά αέριο στην Ελλάδα με τις υψηλότερες τιμές.
Ο ίδιος, εξέφρασε σχεδόν βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κόμβος (hub) στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπως ανήγγειλε οι πρόεδρος Πούτιν. Ο κ. Μπράιζα εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει στους Ρώσους να έχουν ένα ακόμη κλειδί για την τροφοδοσία της Ευρώπης καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στις πολιτικές της. Όσο για το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, δηλαδή τον αγωγό ΤΑΡ, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε ως «μικρός δρόμος», ωστόσο θα γίνει «αυτοκινητόδρομος».
Την αισιοδοξία του αποδίδει στις έντονες διεργασίες μεταξύ ΕΕ και χωρών της Κασπίας, για την αξιοποίηση του αερίου του Τουρκμενιστάν. Σύντομα θα δούμε αέριο από τη χώρα αυτή και από τα άλλα πεδία του Αζερμπαϊτζάν, τονίζει ο ίδιος.
Όσο για το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μπράιζα επισημαίνει πως στοχεύει στην αύξηση των ποσοτήτων αερίου που θα συγκεντρωθούν στο έδαφος της, ώστε να έχει διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις της με κάθε συνεργαζόμενη χώρα. Η Τουρκία, παρά τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία στον αγωγό Turkish Stream, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν,
Με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του State Department, έκανε την αυτοκριτική του, επειδή στο ίδιο συνέδριο πριν από τρία χρόνια, και ενώ δεν είχε επιλέγει ακόμη ο αγωγός του νότιου διαδρόμου, είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του αγωγού Nabucco. Όπως είπε, «έκανα λάθος» στηρίζοντας τον αγωγό Nabucco. Ωστόσο αυτά τα «σήματα» είχα από το Μπακού και τις ΗΠΑ. Εντέλει ο ΤΑΡ, επελέγη λόγω του χαμηλού κόστους».

http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου