Οι φορολογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και η πολιτική βούληση οδηγούν σε ασφυξία την αγροτική οικονομία, πλήττουν την παραγωγική διαδικασία και απειλούν να καταστήσουν το επάγγελμα του αγρότη ασύμφορο ως και ζημιογόνο, επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά την σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Όπως τονίζεται, για πρώτη φορά επιχειρείται η φορολόγηση των επιδοτήσεων που με βάση λεπτομερείς υπολογισμούς της ΠΑΣΕΓΕΣ θα αφαιρέσει άμεση, κατ’ ελάχιστον και αυτοτελώς 90 εκατ. ευρώ από το σύνολο των ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει άμεση μείωσή τους κατά 5% με επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής πολύ μεγαλύτερες.Παράλληλα, κρυφές φορολογικές επιβαρύνσεις αποκαλύπτονται από την εφαρμογή διατάξεων περί ιδιόχρηση των αγροτεμαχίων από τους ίδιους τους αγρότες. Βάση υπολογισμού θα είναι οι αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων, ώστε επί αυτών να προκύψει τεκμαρτό εισόδημα 3%, το οποίο θα φορολογηθεί με τον ενιαίο συντελεστή 13% και βεβαίως βαραίνει πλέον το αγροτικό εισόδημα. Παρά τις σχετικές κυβερνητικές αρνήσεις δια στόματος κ. Βαλαβάνη, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την πλήρη κατάργηση του φόρου ιδιόχρησης και σε κάθε περίπτωση να παγώσει για το 2015 και έως ότου να υπάρξουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και προσαρμογές.
Για τον ΕΝΦΙΑ το πρόβλημα παραμένει, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αγρότες, με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πίστεψαν ότι θα αποκατασταθεί η αδικία παραγωγικές μονάδες να φορολογούνται ως αστικά ακίνητα. Ο άδικος και αντιπαραγωγικός φόρος διατηρείται, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, το 2015 και δεν αποκλείεται η διατήρησή του και το 2016.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει την αυξανόμενη αφαίμαξη των παραγωγών μέσω του φόρου εισοδήματος κατά 13% και μάλιστα, πιθανότατα, από το πρώτο ευρώ. Τόσο προεκλογικά όσο και ως κυβέρνηση οι διοικούντες είχαν ταχθεί υπέρ της ύπαρξης αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, αλλά μέχρι ώρας δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση.
Το νέο μεγάλο χτύπημα που θα δεχθεί ο Έλληνας παραγωγός η ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμά ότι θα προέλθει από τη ανακατάταξη στους συντελεστές του ΦΠΑ. Με δεδομένη την αξία των εφοδίων (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, καυσίμων κλπ), που υπολογίζεται σε 6 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι θα σημάνει αύξηση του κόστους παραγωγής από 210 έως 450 εκατ. ευρώ, χωρίς οι σχετικοί υπολογισμοί να περιλαμβάνουν τα δυσμενέστερα σενάρια προσαρμογής του ενιαίου ΦΠΑ, πάνω από 18%.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ επιμένει σε συνολική αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής στις παραγωγικές δράσεις, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να συμβάλλει στη στήριξη της χώρας και της προσπάθειας εξόδου από την κρίση.
Αν και ο αγροτικός τομέας μπει σε βαθύτερη και αδιέξοδη κρίση η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον απολύτως.
Ήδη τα πλήγματα τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι βαριά. Από τα 11 δις. ευρώ του συνόλου των εσόδων του αγροτικού τομέα τα 6,7 δις. ευρώ κατευθύνονται σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα ενέργεια κλπ. Στη 4,3 δις. ευρώ που περισσεύουν επιβάλλονται φόροι εισοδήματος, που ξεπερνούν ήδη τα 460 εκατ. ευρώ (αύξηση φόρων κατά 67%). Αν αθροίσει κανείς τη μείωση των συντάξεων και λοιπών επιδομάτων κατά 700 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με αύξηση των ανάλογων εισφορών αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της αφαίμαξης και την ταχύτητα της επερχόμενης καταστροφής.
Το μέσο αγροτικό εισόδημα απ’ όλες τις πηγές διαμορφώνεται εδώ και χρόνια κάτω από τις 5.000 ευρώ κατ’ άτομο, δηλαδή πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Τέλος, όπως δήλωσε κατά τη συνεδρίαση το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μιλάμε πλέον για εξαθλίωση του αγροτικού τομέα αλλά για ξεκλήρισμα. Ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων».
http://www.paseges.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου