Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ ψήφισε νόμο απαγόρευσης των ζώων στο τσίρκο


Ψηφίστηκε, ύστερα από προσπάθειες πέντε ετών πολλών φιλοζωικών οργανώσεων, από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ο νόμος απαγορεύει πλέον τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα. Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό...



Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) αναφέρει πως πρόκειται για μία «εξαιρετική διάταξη» και κάνει λόγο για μία «μεγάλη νίκη».

Από το 2006 το GAWF σε συνεργασία με το Animal Defenders International και 52 άλλα ελληνικά φιλοζωικά σωματεία, ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία κατά των της εκμετάλλευσης των ζώων στα τσίρκο.

Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν 15.000 υπογραφές οι οποίες κατατέθηκαν στους σχετικούς Υπουργούς.

Επίσης συντάχθηκε αιτιολογική έκθεση και προσχέδιο νόμου σχετικά με την απαγόρευση των ζώων στα τσίρκο η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς επεξεργασία και ψήφιση.

Ο νόμος είναι πλέον πραγματικότητα και το άρθρο 12 επιβάλει την «απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες δραστηριότητες» και άρα τα τσίρκο θα μπορούν να δίνουν παραστάσεις μόνον και εφόσον δεν έχουν ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγορεύει με νόμο τα ζώα στο τσίρκο.


Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/02/blog-post_6684.html#ixzz1m6BP5hsz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου