Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σε ηλεκτρική καρέκλα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ
  



Σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης το ΠΑΣΟΚ και σε εσωτερική κρίση η Νέα Δημοκρατία, με το ΛΑΟΣ να αντιμετωπίζει διασπαστικά φαινόμενα και τα κόμματα της Αριστεράς να καλούν τον κόσμο στους δρόμους, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται από την Παρασκευή στο έσχατο σημείο της μεταπολιτευτικής αντοχής του.

Εγκαταλείπουν το… πλοίο

Παρά τους δραματικούς τόνους του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ζήτησε να υπερψηφιστεί το νέο μνημόνιο υιοθετώντας την έσχατη λύση της επιβολής κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία της Κυριακής, ηγετικά στελέχη του Κινήματος και βουλευτές, τον αμφισβήτησαν , υπέβαλαν παραιτήσεις ή απλά δήλωσαν πώς καταψηφίζουν τα νέα μέτρα.

Ο Χάρης Καστανίδης, ιδιαίτερα επιθετικός προκάλεσε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος δηλώνοντας πώς δεν ψηφίζει το μνημόνιο. Βουλευτές όπως ο Χρήστος Μαγκούφης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσαν πως καταψηφίζουν χωρίς να υποβάλλουν παραίτηση, εξηγώντας πώς αν διαγραφούν θα διατηρήσουν την έδρα τους. Καταψηφίζει το μνημόνιο και ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη.

Η βουλευτής Πέμη Ζούνη παρέδωσε την βουλευτική της έδρα. Σκληρή στάση κράτησε και η Λούκα Κατσέλη. Επιστολή παραίτησης από το βουλευτικό του αξίωμα έστειλε και ο βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Επισημαίνεται πώς την Παρασκευή παρέδωσε την έδρα του ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα δήλωσε πώς δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα τα οποία μεταφέρουν τα προβλήματα από τη μία γενιά στην άλλη. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και αυτός δήλωσε πώς αδυνατεί να ψηφίσει τα μέτρα ως έχουν, ζήτησε αλλαγές στις διατάξεις για τους συνταξιούχους και τον Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και επιφυλάχθηκε να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Απειθαρχία και στη ΝΔ


Στο αντίπαλο στρατόπεδο και παρά τις προειδοποιήσεις του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς επιβάλλει κομματική πειθαρχία, οι βουλευτές Γιώργος Βαγιωνάς, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Ζώης και Δημήτρης Σταμάτης δήλωσαν πώς καταψηφίζουν το νέο μνημόνιο. Αναμένονται και άλλες διαφοροποιήσεις


Άνω κάτω το ΛΑΟΣ


Το ενδεχόμενο διάσπασης αντιμετωπίζει το κόμμα του ΛΑΟΣ. Οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτηση τους από την κυβέρνηση την Παρασκευή, επιμένουν πως θα υπερψηφίσουν το Μνημόνιο παρά την απόφαση περί του αντιθέτου την οποία ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ωστόσο προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πώς αν οι δύο βουλευτές του υπερψηφίσουν το Μνημόνιο τότε θα διαγραφούν. Ήδη κυκλοφορούν σενάρια περί μετεγγραφής Βορίδη στη Νέα Δημοκρατία.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, άρχισε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ με μοναδικό θέμα συζήτησης τη στάση των Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη. Προηγουμένως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δηλώσει πως αξιολογούνται οι πράξεις και όχι οι προθέσεις, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πολιτική συμπεριφορά των δύο βουλευτών.

Ο διεθνής τύπος, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ επισημαίνουν πώς η τύχη του μνημονίου κατά την ψηφοφορία της Κυριακής θα κριθεί ψήφο-ψήφο αν και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πώς τα νέα μέτρα θα περάσουν μεν, αλλά με αρκετές έως και σημαντικές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου