Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΙ Η …ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ



Την 1η Οκτωβρίου του 1946 εκδόθηκε η απόφαση για τους κατηγορούμενους στις δίκες (βιτρίνα) της Νυρεμβέργης (Νοέμβριος ‘45 - Οκτώβριος ‘46): Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού καταδικάστηκαν οι:
Hermann Goering (“Στρατάρχης του βασιλείου” και ανώτατο στέλεχος του Γ’ Ράιχ), Alfred Jodl (Αρχιστράτηγος και πολεμικός σύμβουλος του Χίτλερ), Ernst Kaltenbrunner (Αντιστράτηγος και διοικητής των SS στην Αυστρία), Wilhelm Keitel (Στρατάρχης και επικεφαλής της Ανώτατης Διοίκησης της Wehrmacht), Joachim von Ribbentrop (Υπ. Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ), Alfred Rosenberg (Ανώτατο στέλεχος του NSDAP και θεωρητικός του ναζισμού), Fritz Sauckel (Πολιτικός και υπεύθυνος για το πρόγραμμα της καταναγκαστικής βιομηχανικής εργασίας), Arthur Seyss-Inquart (Πολιτικός και υψηλόβαθμο στέλεχος του NSDAP), Julius Streicher (Εκδότης οργάνων προπαγάνδας), Hans Frank (αξιωματούχος του Γ’ Ράιχ), Wilhelm Frick (Υπ. Εσωτερικών του Γ’ Ράιχ).
Σε ισόβια κάθειρξη οι: Erich Raeder (ναύαρχος), Walther Funk (Υπ. Οικονομικών του Γ’ Ράιχ και διευθυντής της Reichsbank) και Rudolf Hess (Ανώτατο στέλεχος του Γ’ Ράιχ). Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι: Baldur von Schirach (Επικεφαλής της “χιτλερικής νεολαίας”) και Albert Speer (Υπ. Εξοπλισμών του Γ’ Ράιχ). Ο Konstantin von Neurath (Γερμανός διπλωμάτης) καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη και ο Karl Doenitz (διοικητής του στόλου) σε 10ετή κάθειρξη. Οι Franz von Papen (Στρατιωτικός και διπλωμάτης), Hjalmar Schacht (Ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος του Γ’ Ράιχ) και Hans Fritsche (Στέλεχος του Υπ. Προπαγάνδας) αθωώθηκαν.
Στις 16 Οκτωβρίου, οι δέκα εναπομείναντες θανατοποινίτες ναζί οδηγούνται στο γυμναστήριο του δικαστικού κτιρίου της Νυρεμβέργης για εκτέλεση δι’ απαγχονισμού. Ο Goering είχε αυτοκτονήσει την προηγούμενη μέρα, με δηλητήριο, αφού είχε ζητήσει, χωρίς να γίνει δεκτό, να εκτελεστεί σαν στρατιώτης, δια τουφεκισμού. Πρώτος ανέβηκε τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο βάθρο ο von Ribbentrop στις 01:11. Τα τελευταία του λόγια, "Η ύστατη επιθυμία μου είναι η Γερμανία να συνειδητοποιήσει την υπόστασή της και αμοιβαία κατανόηση να επιτευχθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εύχομαι ειρήνη στον κόσμο". Δεύτερος ο Keitel,"Ζητώ από τον παντοδύναμο θεό να δείξει έλεος για τον γερμανικό λαό. Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατό για την πατρίδα πριν από μένα. Θα ακολουθήσω τώρα τους γιούς μου. Όλα για τη Γερμανία". Τρίτος ο Kaltenbrunner "Αγάπησα τον γερμανικό λαό και την πατρίδα μου με θέρμη. Εξετέλεσα το καθήκον σύμφωνα με τις εντολές του λαού μου και αισθάνομαι λύπη που αυτός οδηγήθηκε αυτή τη φορά από άνδρες που δεν ήταν στρατιώτες, και ότι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν δεν είχα καμία γνώση. Γερμανία, καλή τύχη".
Τέταρτος εκτελέστηκε ο Rosenberg. Πέμπτος ο Frank, "Είμαι ευγνώμων για την συμπεριφορά που δέχτηκα κατά τη διάρκεια της κράτησης μου και ζητώ από το θεό να με δεχθεί με έλεος".Έκτος ο Frick, "Ζήτω η αιώνια Γερμανία". Έβδομος ο Streicher πιστός στην ναζιστική του παράνοια, "Heil Hitler. Τώρα όλα εναπόκεινται στο θεό. Οι Μπολσεβίκοι θα σας κρεμάσουν μια μέρα". Όγδοος ο Sauckel, "Πεθαίνω αθώος. Η καταδίκη μου είναι άδικη. Ο θεός να προστατεύει την Γερμανία και να την κάνει πάλι μεγάλη. Ζήτω η Γερμανία. Ο θεός να προστατεύσει την οικογένειά μου". Ένατος ο Jodl, "Τον χαιρετισμό μου σε ‘σένα Γερμανία μου". Τελευταίος ο Seyss-Inquart, "Ελπίζω ότι αυτή η εκτέλεση θα είναι η τελευταία πράξη της τραγωδίας του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ότι το συμπέρασμα που θα ληφθεί από αυτόν θα είναι ότι η ειρήνη και η κατανόηση πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λαών. Πιστεύω στη Γερμανία". στις 02:45 τοπική ώρα.
Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Πολλοί αξιωματικοί των ναζί, όπως διοικητές στρατοπέδων συγκέντρωσης, επιτελείς και σύμβουλοι διέφυγαν κάθε τιμωρίας στις πρώτες δίκες της Νυρεμβέργης, καθώς οι δικηγόροι τους χρησιμοποίησαν το αγγλο-αμερικάνικο σύστημα, επωφελούμενοι από κάποιες διατάξεις που άφηναν παραθυράκια, εξετάζοντας ταυτόχρονα και μάρτυρες, επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όπως έγραφε ο ιστορικός Tony Judt: “Είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσο συνεισέφεραν οι δίκες των ναζιστών στην πολιτική και ηθική επαναδιαπαιδαγώγηση της Γερμανίας και των Γερμανών. Ένα μειονέκτημα των δικών ήταν σύμφυτο με την ίδια την δικαστική διαδικασία. Ακριβώς επειδή η προσωπική ενοχή των ηγετών των ναζιστών, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Hitler, ήταν πλήρως και προσεκτικά τεκμηριωμένη, πολλοί Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν το δικαίωμα να πιστεύουν πως όλοι οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους ήταν αθώοι και οι Γερμανοί ως έθνος ήταν, και αυτοί, παθητικά θύματα του ναζισμού, όπως και όλοι οι άλλοι. Τα εγκλήματα των ναζιστών μπορεί να είχαν διαπραχθεί στο όνομα της Γερμανίας, αλλά πολλοί Γερμανοί ελάχιστα αντιλαμβάνονταν πραγματικά ότι ήταν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Γερμανούς. Ωστόσο ήταν πραγματικές δίκες πραγματικών εγκληματιών για ευαπόδεικτες εγκληματικές ενέργειες και αποτέλεσαν δεδικασμένο ζωτικής σημασίας για την διεθνή νομολογία κατά τις επόμενες δεκαετίες.”
Παρ’ όλ’ αυτά, χιλιάδες ναζί επιστήμονες, αξιωματούχοι και στρατιωτικοί φυγαδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες εισχωρώντας σε κομβικά πόστα ως ερευνητικό προσωπικό, διευθυντές προγραμμάτων και πράκτορες ή αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α., μέσα στα πλαίσια του επικείμενου ψυχρού πολέμου. Ο στρατηγός Reinhard Gehlen που έδρασε ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση πολλών ναζιστών αιχμάλωτων πολέμου και στην διαμόρφωση του κλίματος, στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, επάνδρωσε την ομάδα του, Gehlen Org, με πρώην ναζί αξιωματικούς και πράκτορες, ξεκινώντας με 350 μυστικούς πράκτορες και φτάνοντας να δημιουργήσει ένα πλήρως οργανωμένο δίκτυο με 4000 (πρώην ναζί). Η οργάνωση δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε από τις Η.Π.Α., έδρασε στην Ευρώπη τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο υπηρετώντας τα συμφέροντα τους και το 1956 μετεξελίχτηκε σε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της δυτικής Γερμανίας, την σημερινή BND… Πράκτορας των Η.Π.Α. ήταν και ο Otto von Bolschwing, πρώην αξιωματικός της SD, της μυστικής υπηρεσίας των SS και υπασπιστής του Adolf Eichmann, ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Gehlen Org. Ο von Bolschwing έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην περίπτωση του ελληνικού εμφυλίου, επηρεάζοντας τα γεγονότα υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο Reinhard Gehlen (κέντρο)

Ο στρατηγός August Winter, διοικητής της Ορεινής Μεραρχίας και υπεύθυνος για την δράση της και στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην οργάνωση Gehlen και συνέχισε με την μετεξελιγμένη (όχι διαφορετική) BND, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών των Η.Π.Α. μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1975. Ο διαβόητος “χασάπης της Λυών” (υπεύθυνος για τον θάνατο 15000 ανθρώπων), λοχαγός της Gestapo, Klaus Barbie φυγαδεύτηκε στην Αμερική και έδρασε ως μυστικός πράκτορας των Η.Π.Α. στην Λατινική Αμερική. Άλλο πρόσωπο που στηρίχτηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., κατά την διάρκεια της επιχείρησης “Συνδετήρας”, ήταν ο Arthur Rudolph, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του ναζιστικού κράτους ήταν 100% ναζί. Ξεκίνησε ως μέλος του NSDAP το 1931 και κατέληξε διευθυντής στην NASA και σύμβουλος του στρατού των Η.Π.Α.. Η δράση του κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π. ήταν επικεντρωμένη στο πρόγραμμα παραγωγής πυραύλων V-2, ενώ για τις έρευνες του χρησιμοποίησε, μέχρι θανάτου, την εργατική δύναμη (;) των εξαθλιωμένων κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το στάτους που απέκτησε μεταπολεμικά, λόγω του έργου του στις Η.Π.Α. μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο ενός ήρωα. Στην NASA εντάχθηκε και ο Hermann Oberth, ναζί που διέπρεψε και παρασημοφορήθηκε στον τομέα παραγωγής των πυραύλων V-2. Το 1949, στο ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου, οι Η.Π.Α. μαζί με έντεκα ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO). Ο ναζί στρατηγός Hans Speidel υπήρξε ανώτατος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, από το 1955 μέχρι το 1963 και σύμβουλος του καγκελάριου Konrad Adenauer. Αλλά και στην Γερμανία, το 1951, ο ύπατος αρμοστής των Η.Π.Α. John J. McCloy και ο ανώτατος διοικητής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, Thomas T. Handy απένειμαν χάρη, το 1951, σε 89 εγκληματίες πολέμου που βρίσκονταν στις φυλακές του Λάντσμπεργκ, ενώ ο ναζί αξιωματικός Karl Wilhelm Thilo, υπεύθυνος για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου, μεταπολεμικά προήχθη σε αντιστράτηγο και από το 1965 μέχρι το 1967 διετέλεσε διοικητής μεραρχίας στον γερμανικό στρατό, έπειτα διοικητής του δεύτερου σώματος στρατού και τέλος, επιθεωρητής της Bundeswehr.
Τα παραδείγματα των ναζί εγκληματιών που διέφυγαν και ξαναέπιασαν “παγκόσμια” πόστα είναι χιλιάδες. Η μεταπολεμική κληρονομιά τους, ανεξίτηλη… Ο στρατηγός Klaus Reinhardt (γεν. 1941), διοικητής του NATO μιλώντας για την 1η Ορεινή Μεραρχία της Βέρμαχτ:
"Οι άνδρες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας υπήρξαν τα πρότυπα μας και αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών της Βέρμαχτ που μεταλαμπάδευσαν στην επόμενη τις αξίες της."
Ο Hermann Buchner, Γερμανός πιλότος της Λουφτβάφε κατά την ομιλία του, σε ορκωμοσία νεοσυλλέκτων το 1957:
"Είναι ευχάριστο που οι νεαροί μας εθελοντές είναι στον καλύτερο δρόμο για να υιοθετήσουν αυτή την πολύτιμη παράδοση και να την συνεχίσουν."
Και ο στρατηγός της Bundeswehr, Karl Wilhelm Thilo:
"Όσο στην Bundeswehr απαγορεύεται να παρουσιάζει τις σημαίες των πρώην γερμανικών δυνάμεων, και στα πρώην μέλη της Wehrmacht να φορούν τα παράσημα τους, θα είναι αδύνατο οι νεαροί στρατιώτες -γιοί και εγγόνια μας- να συνδεθούν με τα επιτεύγματα των Γερμανών στρατιωτών του παρελθόντος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου