Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ 17% ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Τον τρόπο αυτό επέλεξαν οι Αζέροι προκειμένου να μειώσουν το ποσοστό τους κάτω από το 50%

Το σενάριο παραχώρησης του 17% της Socar στη ΔΕΣΦΑ, σε ισπανική, γερμανική, βελγική ή βουλγάρικη εταιρεία είναι στο τραπέζει όπως αποκάλυψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Θέματος της Κυριακής.


Να θυμίσουμε ότι οι Αζέροι και η Κομισιόν εξετάζουν να εκχωρήσουν το 17% σε μια τρίτη εταιρεία, ώστε το ποσοστό ελέγχου τους στον ΔΕΣΦΑ να πέσει κάτω από το 50%. Σύμφωνα με το Business Stories της Κυριακής, η Socar κρατά κλειστά τα χαρτιά της, χωρίς να επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει ότι μπορεί να επαναξετάζει την πρόταση- αν και παλαιότερα είχε διαμηνύσει στην Κομισιόν ότι δεν σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε το 17% θα δοθεί σε μία τρίτη εταιρεία, το ελληνικό δημόσιο θα έχει το 34% και το ποσοστό των Αζέρων θα υποχωρήσει στο 49%. Μένει, όμως, να δούμε πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένει την απόφαση της Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε και σήμερα από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας «ΔΕΣΦΑ», για 400 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος της συμφωνίας έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της ΕΕ. Το πόρισμα της έρευνας ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Ελένη Στεργίου
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου