Η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο των όπλων πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας το μερίδιό της κατά 37 τοις εκατό το 2010 - 2014. Η Κίνα έδωσε ώθηση στις εξαγωγές κατά 143 τοις εκατό, συμπιέζοντας Γερμανία από τις κορυφαίες τρεις εξαγωγείς.
Ρωσικά όπλα εξήχθησαν σε 56 χώρες, με την Ινδία, την Κίνα και την Αλγερία για σχεδόν το 60 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων, δήλωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2015 Επετηρίδα της Δευτέρας. Ασία και Ωκεανία έλαβε 66 τοις εκατό των εξαγωγών ρωσικών όπλων κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ η Αφρική αντιπροσωπεύουν το 12 τοις εκατό και τη Μέση Ανατολή το 10 τοις εκατό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων αύξηση των πωλήσεων κατά 23 τοις εκατό, με το μερίδιο της χώρας από το παγκόσμιο εμπόριο όπλων σε 31 τοις εκατό. Ενενήντα τέσσερις χώρες που εισάγονται στις ΗΠΑ από όπλα, με τη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύοντας το 32 τοις εκατό των αγορών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έκανε το 58 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου συμβατικών όπλων.
Κινεζικές πωλήσεις έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην τελευταία τέσσερα χρόνια η αύξηση των εξαγωγών κατά 143 τοις εκατό, ξεπερνώντας τη Γερμανία και πηδώντας από την ένατη στην τρίτη θέση, όμως, ακόμη πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία
Οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 16 τοις εκατό κατά τα πέντε έτη. Ως αποτέλεσμα, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των κρατών μελών της ΕΕ ήταν χαμηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν υψηλότερο.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές όπλων φορά στην περιοχή μειώθηκε κατά 36 τοις εκατό από το 2014. Ωστόσο, τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να αντιστρέψουμε την τάση μετά το 2014, καθώς πολλές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές όπλων.
Η Γερμανία έχει μειώσει τις εξαγωγές όπλων κατά 43 τοις εκατό, αν και η μελέτη σημειώνει ότι έλαβε αρκετές μεγάλες παραγγελίες για τα όπλα το 2014. Η Γαλλία γύρους από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο 5 που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 74 τοις εκατό των προμηθειών, σύμφωνα με την έκθεση.
Το εμπόριο όπλων παγκοσμίως έχει αυξηθεί 16 τοις εκατό κατά τα τέσσερα έτη σε σύγκριση με το 2005-2009.
Βασικά εισαγωγείς
Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων στην περίοδο 2010-2014, σύμφωνα με το SIPRI. Ινδία έκανε 15 τοις εκατό, ενώ η Σαουδική Αραβία και η Κίνα αντιπροσώπευε το 5 τοις εκατό το καθένα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν για 4 τοις εκατό.
Η εισαγωγή των όπλων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 36 τοις εκατό, ενώ οι εισαγωγές από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αυξήθηκε κατά 71 τοις εκατό, με τις χώρες του Κόλπου έχουν αγοράσει το 54 τοις εκατό της συνολικής παρεχόμενης στη Μέση Ανατολή. Οι εισαγωγές στην περιοχή που το 22 τοις εκατό των παγκόσμιων αγορών.
Το SIPRI θα αφιερώσει την επόμενη έκθεσή της για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, και αναμένεται να δημοσιευθεί στις 13 Απριλίου.
Τον Δεκέμβριο του Ινστιτούτου δημοσίευσε μια κατάταξη των 100 κορυφαίων εταιρειών της άμυνας του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις της άμυνας τους κατά 20 τοις εκατό το 2013.
http://rt.com/business/241005-russia-second-arms-exporter/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου